Грабвайте парцала! Чистенето намалява стреса

Проучване доказа благоприятния ефект на домакинската работа
20 юли 2017 15:15, Красимир Ангелов
6
Грабвайте парцала! Чистенето намалява стреса
Снимка: Flicr

Ако се чувствате стресирани, забравете йогата и грабвайте парцала, сочат резултатите от британско проучване. Според него чистенето е едно от най-добрите средства срещу стрес, пише  "Дейли експрес".

Допитването, направено сред 2000 души във Великобритания, показва, че типичният жител на Острова отделя около два часа и 11 минути дневно на тревоги за работата, липсата на достатъчно средства, здравето и семейните проблеми. Това се равнява на 15 часа седмично или на 5,5 години от живота.

Като цяло над две трети от населението (69%) изпитват трудности в справянето с натоварващите изисквания на съвременния начин на живот.

За да противодействат на стреса и да забравят проблемите си, много хора се отдават на домакински занимания. А оказва се, това е една никак не лоша тактика.

60% от участниците в допитването споделят, че само след 13 минути вече усещат благоприятния ефект от чистенето. Те твърдят, че чистият и подреден дом им създава бързо чувство за спокойствие.

Над една трета от анкетираните започват да чистят скоро след прибирането си у дома, тъй като знаят, че това занимание ще им помогне да разпуснат. Същият процент хора признават, че когато се чувстват стресирани се отдават на чистене, дори това да не е необходимо.

Според над две трети от британците свързаната с чистенето продуктивност помага за облекчаване на стреса.

Най-често практикуваната антистресова дейност е миенето. Следват чистенето с прахосмукачка и прането. Оказва се, че разпускащ ефект имат дори почистването на банята и тоалетната.
Освен с чистене, британците най-често противодействат на стреса с разходки, чаша вино или филми, пише БТА.


6
Още по темата: чистенестреспроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Българка преди 3 години
Ами във западното общество ролите в семейството са поделени, а в България от жената се очаква да работи, да вади пари и като се прибере в къщи - цялата домакинска работа основно пак върху нея. Така, че британските учени да пробват да релаксират тук, където работното време не е нормирано, заплатата - няма да коментирам и да се пробват да живеят с българин, който е научен, че домакинстването е отговорност, привилегия и удоволствие за жената.
5
0
 
6
 
! Отговори
водач на МПС преди 3 години
Е, аз затова съм купил миялна машина още преди повече от 10 години, за да има мир в семейството и у дома!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното доказателство, че не съм британка. Ще убия някого ако след тежък ден, вместо да релаксирам сред природата, трябва да се занимавам с домакинстване. Ама щом тях ги успокоява...
3
1
 
3
 
! Отговори
водач на МПС преди 3 години
Верно е твърдението ! Аз съм го изпробвал и съм стигнал до същите заключения! Домакинската работа вкъщи спомага за преодоляването на стреса.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаааа, сигурно. Чак сега разбрах защо българските жени били толкова щастливи и усмихнати. А то било защото след 9-10 часа на работа после прекарвали и още няколко в чистене, готвене, пране и обслужване на съпруга. Не знам кой точно им плаща на британските учени за да правят такива "велики" открития, ама е факт, че като прочета, че нещо си е еди-как-си според "британските учени" и ме напушва смях.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина е така. Готвенето също. А, и пазаруването по магазините. :)))