Таен склад с боеприпаси в джамия се взриви в Багдад

Най-малко 18 са загинали, над 90 са ранените
7 юни 2018 08:09, Анисия Иванова
7
Таен склад с боеприпаси в джамия се взриви в Багдад
Снимка: БТА

Най-малко 18 души са загинали и над 90 са ранени при две поредни експлозии, които напълно са разрушили джамия в населения предимно с шиити район, наречен Садр сити, в Багдад снощи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирайки анонимен иракски полицейски източник и местни служители.

Първоначалното съобщение по държавната телевизия представяше експлозията като "терористична агресия срещу цивилни" и се говореше за "загинали мъченици и ранени". Говорител на вътрешното министерство обаче в по-късно кратко изявление каза, че взривовете са резултат от детонация в таен склад за боеприпаси, намиращ се в джамията, и взривовете са избухнали по време на прехвърлянето на муниции на съседен автопаркинг. Властите засега не обясняват разликата между двете съобщения, като не посочват и данни за жертвите. Започнало е разследване по случая.

ТАСС цитира местни медии, според които взривовете са станали в дом, намиращ се до джамията и тайният арсенал се намирал именно там. Според тези данни жертвите са най-малко 20, а ранените над 100. От взривната вълна били напълно или частично разрушени редица околни постройки и под развалините им може да се намират затрупани хора. Първи публикувани снимки от мястото на събитието показват разрушена кола, повредени околни сгради и плачещи близки на загиналите.

Садр сити е крепост на националистическия шиитски духовник Моктада Садр, чийто политически блок спечели парламентарните избори на 12 май. Той оглавява и мощна паравоенна структура, която бе съюзник на правителството в близо 3-годишната му война срещу екстремистката сунитска групировка "Ислямска държава", успяла да завладее обширни територии от Ирак. Багдад обяви победа в тази война м.г., но джихадистката групировка все още контролира отделни малки територии в Западен и Северен Ирак и продължава кампанията си от атентати срещу силите за сигурност и срещу цивилното шиитско население.

Днес иракският парламент нареди повторно ръчно преброяване на гласовете след многобройни съобщения за изборни измами и манипулации. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка джамия - склад за оръжие и боеприпаси.
5
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Щом като се е взривил точно в джамия, значи такава е била волята на Аллах. Няма какво повече да ги мислим.
4
3
 
5
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Тоя склад го зарежда с оръжие Бойко Борисов,но ВКС на Русия явно са разбрали.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Складирали боеприпаси в джамията... абе мирна религия отсекъде."Много акъл имаш бате! Там като няма църкви, МОСАД къде да си държи оръжието, според тебе?
2
3
 
14
 
! Отговори
Чаршафа преди 5 години
Складирали боеприпаси в джамията... абе мирна религия отсекъде.
1
2
 
15
 
! Отговори
Христо.с преди 5 години
А КОЙ ЩЕ ПРОВЕРИ джамиите в България? Или пак само наркотици за запада ще дебнем по границите, вместо престъпници в страната ?