Сервитьор в 5-звезден хотел в Банско със заплата 760 лв.?!

Данъчните влизат в курортите, има съмнения за укрити доходи
Обновена: 8 мар 2019 15:34 | 8 мар 2019 15:25, Камелия Цветанова
70
Сервитьор в 5-звезден хотел в Банско със заплата 760 лв.?!
Снимка: Булфото, архив

Луксозните хотели с 4 и 5 звезди в зимните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец осигуряват персонала си на средно 764 лв. месечно, което е с близо 200 лв. по малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша.

Във Велинград в същата категория хотели осигурителният доход е 540 лв., което е дори под минималния осигурителен доход, съобщиха от НАП.

Заради това данъчните ще подложат хотели във Велинград на т.нар. открито наблюдение, проверки и ревизии.

Откритото наблюдение представлява явно присъствие на инспектори на НАП в търговския обект в продължение на седмици, като се следят оборотите и отчитането им на касовите апарати, работното време и заетостта на персонала.

Ако бъдат открити значителни разлики в осигуряването на персонала в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия, допълват от НАП.

"Има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. „заплата в плик“. Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които в последствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите целят да пресекат тази практика“, каза директорът на "Фискален контрол" в НАП Спас Шишков.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А НАП защо не прави проверка в с.Косово общ.Асеновград,Косовски къщи,, да види за,, какво става на въпрос,,там,че на госпожата там нищо не и е изрядно.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хм
В щатите ако правиш 30 долара на месец от бакшиши, работодателя може да ти дава заплата от 4-5 долара на час само. Това е конкретен закон за бакшиши (не във всички щати)
60
0
 
4
 
! Отговори
Благоев преди 1 година
В туризма, никой не спазва минималните осигурителни прагове за отделните професии!В НОИ се регистрират договори на минимална заплата за какви ли не длъжности а, НАП гледа на другата страна! Това ако не Ви, мирише на корупция ,кое ще да е!
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук все некво сервитьор чета правят по 10к, ма аз ено не зная, дет да кара нов мерцидез?
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До сервитьор

Ми батенце.. Не че нещо ама работят им е да колекционират такси. Ам когато някой бизнес отчете 800 000 лев печалба, ще реве те, ако не си платят данъците, нали? Ма виЙй... Искат и да ни платяти! Ми нимой тай
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къде в БГ има хотели с 4 и 5 звезди, ама които наистина да отговарят на звездите си!
56
3
 
10
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Почти навсякъде сервитьорите наистина са на минималната или около минималната заплата и каквото си докарат от бакшиши и други хватки, да не издавам тайните на занаята :)

Готвачите повечето са на 1000-1500 лв, защото в кухнята няма бакшиши. Начинаещ готвач е на 700-800 лв, майстор на около 2 к, но за сервитьорите това е заплатата, не знам какво търсят тия от НАП?
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе като знам как пишещите тука взимат 600лв максимум... пък имат компютър + интернет + свободно време... и ми се отщява да пиша

а истината е, че много хора се раздават за без пари и празни обещания...
54
0
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
Официално взимат по 7-8 бона, а неофициално по още 7-8 млн. на месец!!! Много си наивен
53
2
 
3
 
! Отговори
Пореден преди 1 година
ДОБЪР ДЕН...
52
2
 
9
 
! Отговори
ivobel72@gmail преди 1 година
Да дойдът в Бургас и Сл бряг да видят на колко ни осигуряват....
51
3
 
8
 
! Отговори
Смирен депутат преди 1 година
Неблагодарни са тия бармани,депутатите не ходят на работа а вземат само хиляда лева.Няма управия в тая държава.
50
5
 
32
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Аз в София съм рецепционист за 800 лева, като знам английски на много добро ниво. Високи заплати в България няма. Имат хиляди изисквания, но пари не дават, а собствениците с къщи и коли за милиони.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия"

и защо? Нали уж пазарен принцип? На колкото се договориш.
48
3
 
22
 
! Отговори
Bill Charlie преди 1 година
Нека благодарим на цвъки и тиквата които взимат около 7-8 бона на месец. АЛЧНИ, НАГЛИ И ПРОТИВНИ ТИПОВЕ. ПАК ГИ ИЗБЕРЕТЕ ЗА ВЗИМАТ ПО 10 БОНА.
47
1
 
24
 
! Отговори
сметка преди 1 година
М даа , аз по-долу като написах , че сервитьорите са на минимално и бакшиш по цял свят ми напраскаха минусите . Всъщност съм в тоя бизнес от доста години и не съм съгласен дето готвачите в малките квартални заведения взимали по 2000лв. , няма как да стане дори и да работи без почивен ден , защото за 8 часа се дават 50-60лв. Този бизнес е супер тежък и труден за собствениците , не гледайте разните риалити формати за готвачи , истаната е далеч от тях !
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е и? където и да си за тая професия се заплаща минималното , работех като сервитйор в Fairmont 5 звезден хотел в Шотландия с голф игрище и т.н и взимах минималното на 4 часов работен ден , 5 дни = 20ч х 7.5 = 150 паунда на седмица , миячите на чинии взимаха 3х повече понеже работеха по 12ч.
45
3
 
30
 
! Отговори
Сервитьор преди 1 година
Работя в луксозен ресторант. Осигуряват ме на минимална работна заплата ,НО всъщност заплата нямам никаква! Работя на 5% от моя оборот + бакшиша! В нашия бранш не се разчита на заплата и това го знае всеки сервитьор.Средно докарвам по 150 лв на смяна ,като в Петък и Събота достигам до 250-300 лв на вечер. Опитните сервитьори в бранша ,бягат с 200км/ч от места които дават заплати! Ние си знаем защо !!! А НАП да си гледат работата!!
44
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еее преди месеци бизнеса рева и обясняваха как няма хора за по 4000лв на морето в хотелите, сега осигуровки 560лв, нещо се разминават условията?
43
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В големите градове (София, Пловдив, Бургас, Варна) готвач с лоша заплата няма. В София в разни "маркови" заведения вървят между 3000 и 4000. В нормална кръчма по центъра са около 2200. В крайните квартали са около 1800. Един дюнерджия прави 1800. На колко го осигуряват е друг въпрос. В Пловдив по центъра готвач взима 2000-2500. Във Варна и Бургас по около 2000, ама като дойде сезонът под 3000 не падат. И никой не е луд там в сезона да изпусне готвач да му избяга.