САЩ се настройват за дълъг търговски конфликт с Китай

Преговорите са напълно блокирани, ще се отрази и на световната икономика
13 май 2019 22:20, Бойчо Попов
25
САЩ се настройват за дълъг търговски конфликт с Китай
снимка: Ройтерс

Посещението на китайския вицепремиер във Вашингтон наподобява протоколна среща - като се имат предвид измеренията на този ескалиращ китайско-американски търговски спор. Лю Хъ прекара общо 26 часа в САЩ, от които - пет часа в преговори с Робърт Лайтайзър, търговския представител на САЩ, и Стивън Манучин, министър на финансите на САЩ. Напразно. В четири часа с празни ръце китаецът се качи на самолета си за Пекин.

Зад себе си остави неразрешен конфликт между двете най-големи икономики, който не само предизвиква тревога на финансовите пазари, но наистина има силата да отслаби чувствително и устойчиво световната икономика, която вече загуби инерция през последните месеци. По време на престоя на Лу се случиха неща, които не помогнаха да се успокои вече трудното положение. Напротив: в четвъртък правителството на САЩ отказа достъп до пазара на телекомуникационния гигант China Mobile - по подозрение за шпионаж, както постъпи Вашингтон и в случая с китайския доставчик на мрежово оборудване Huawei. В нощта на четвъртък срещу петък, от гледна точка на Пекин, дойде и крайната провокация: американският президент Доналд Тръмп увеличи съществуващите мита за китайския внос на стойност 200 млрд. долара - от десет до двадесет и пет процента.

Никой не знае кога може да се продължи с преговорите. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин каза, че „засега" не са планирани други търговски преговори. Икономическият съветник на Тръмп Лари Къдлоу, от друга страна, счита за възможна среща между президента на САЩ и китайския държавен глава Си Дзинпин в рамките на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония в края на юни. Въпреки това преговорите изглеждат напълно блокирани. Тръмп вече гледа на себе си като на победител: „Мисля, че Китай има усещането, че е бил ударен в последните преговори", пише той в Twitter.

Тръмп обвини китайците, че искат да отложат преговорите до следващите президентски избори през 2020 г., надявайки се да преговарят с президент от демократите. „Проблемът е, че знаете, че ще спечеля (...), и сделката ще бъде много по-лоша за вас, ако трябва да се договори в моя втори мандат", предупреди той. В същото време президентът заплаши да увеличи до 25% митата за целия китайски внос в близко бъдеще.

По-конкретно Тръмп обвинява китайската страна, че иска да предоговаря вече поети ангажименти в продължилите месеци търговски преговори. В спора САЩ призовават за по-голям достъп до пазара, по-добра защита на авторското право и търговски тайни и повече усилия за предотвратяване на принудителния трансфер на технологии поради големия търговски дефицит с Китай. В играта са и държавните субсидии на Китай, които изкривяват пазара.

Новата заплаха представлява нова поанта в рамките на търговския спор - спор, който се случва в контекста на нарастващо геополитическо съперничество между старата и вероятно новата суперсила.

Агресивната търговска политика на президента не се отнася само до Китай. Спорът с Европа може да ескалира още през тази седмица. На 18 май изтича крайният срок, до който Тръмп искаше да реши дали ще облага с вносни мита европейския внос на автомобили. Ако това се случи, би представлявало огромен риск, особено за Германия, коментира Handelsblatt.

В момента обаче има спекулации, че Тръмп може да удължи крайния срок с оглед на нерешения проблем с Китай. Но никой не може да е сигурен в това - Тръмп е и остава непредсказуем.

Точно това тревожи икономистите. „Доброто икономическо развитие се нуждае от надеждни условия", казва изпълнителният директор на Ifo Клеменс Фюст. Търговската политика на Тръмп създава допълнителна несигурност в една вече и без това затруднена световна икономическа ситуация: „Това е отрова за световната икономика. За Европа не остава нищо друго освен да насърчи САЩ да се върнат към правилата на СТО, а Китай да отвори още повече пазарите си".

„Не знаем какво и кой управлява Тръмп", казва Михаел Хютер, директор на Института за германската икономика. Икономическата тема ще става „все по-деликатна". Хютер предупреждава: „От надцените ползи ще се родят само непредвидими тежести за световната икономика". Ако това продължи, може да се окажем щастливи, ако икономиката продължи да се движи на същото ниво, а не спадне, казва той.

Все пак има надежда. Преди всичко, Лу Хъ не се предава. „Двете страни вече са постигнали взаимно разбирателство по много теми", успокои той държавната преса. Разногласията били нормални, добавя той.

Първоначално Пекин се отказва от предполагаемите ответни налози по новите наказателни мита. „Китай трябва да обмисли внимателно какви действия ще предприеме, без да навреди на собствената си и глобалната икономика", каза Мей Синю, изследовател в мозъчния тръст на китайското Министерство на търговията.

Но разминаванията са очевидни. Например Китай не иска да прави отстъпки по „принципните въпроси", каза Лу. Но точно това е предпоставката Тръмп да не увеличи наказателните мита. Лайтхайзър възнамерява да започне в понеделник с подготовката за тези мита. Новите тарифи ще „засягат по същество целия внос от Китай" и ще представляват стойност от около 300 милиарда долара, стана ясно от негово изявление. Те ще влязат в сила, ако в рамките на следващия месец не бъде постигнато споразумение, съобщава Bloomberg.

Всъщност експертите очакваха постигането на споразумение още в края на миналата седмица. Но тогава от американска страна изтече в пресата, че Пекин е отменил споразумения, които се считат за договорени. Лу обаче отрече тази версия, твърдейки, че промените в проекта на текста са нормални и че не трябва да се „реагира прекомерно".

Според медийни публикации правителството на САЩ настоява споразуменията да бъдат включени в китайското законодателство, което се отхвърля от Пекин. Лу също така твърди, че наказателните мита трябва да бъдат напълно премахнати. САЩ обаче искат поне да ги поддържат като средство за натиск в случай, че Китай наруши споразуменията.

Особено втвърдени са фронтовете в областта на трансфера на технологии. Вашингтон обвинява Китай, че принуждава чуждестранните компании да разкриват знания и иновации, преди да навлязат на пазара. Друг голям проблем са китайските субсидии и данъчните облекчения за държавните компании, независимо дали работят в производствения сектор или във високотехнологичната индустрия. Не само че китайските компании имат конкурентно предимство, казват критиците, но и насърчават свръхпроизводството, което води до дъмпингови цени на световния пазар.

Тръмп обаче показа увереност в победата си през уикенда: „Няма абсолютно никаква нужда да бързаме", заяви президентът в Twitter. „Митата ще донесат много по-голямо богатство на страната ни, отколкото дори феноменално споразумение от конвенционален вид“. В крайна сметка митата на Министерството на финансите ще донесат „повече от 100 млрд. долара годишно" за американската инфраструктура и здравеопазване. В същото време селскостопанските продукти на „големите фермери" могат да бъдат доставени като хуманитарна помощ за бедните и гладуващите места“.

Какво показват тези думи вижте в продължението в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17 не САЩ са по-*** от колкото смяташ или поне шефа им прекалилия с перхидрола и близостта с еноти фюрер.Китай и Индия са в съюз а от двете Индия е с 7 000 години по-стара.Така че се дървят на две империи, погребали всички други.Отделно от това се дървят и на всички който биха могли да са им съюзници.Накрая Европа ще усети рязко привличане към китайско-индо-азиатската коалиция ще стане един обединен фронт и тия поне конерсиялно отиват в забвението и ще са още много време там, точно имам.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли сега какво трябва да се направи, едната империя на злото СССР рухна след една търговска блокада.Време е всички да откажат да търгуват със САЩ и да рухне и втората.Не знам защо явно от политкоректност никой не пише за активирането преди седмица на закон за мита и такъв за екстратериториални санкции срещу всичкк търгуващи с Куба.И двата са срещу Европа първия като с Китай по измислени обвинения втория е наказание са не следване на заповеди от Вашингтон.Време е да се разнебитят.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-интересното е, че Чайна още не е почнала да разпродава аметикански ДЦК. Бай Дончо им го вкарва на малки стъпки и те само се наместват. Кога казвате щял да рухне долара?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В крайна сметка митата на Министерството на финансите ще донесат повече от 100 млрд. долара годишно" за пиндостанската военщина.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко дълга ще е войната решава Китай - разпродава ДЦК на САЩ, преминава на валута, различна от долара, в разплащанията и... дотам с войната! Да се дървиш на империя погребала всички познати нам империи е тъпо!
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19 Един българинЖивееш още в миналото ! Китай отдавна са изпреварили американците, те са номер едно в света вече. На всяка стока пише 4маде ин чайна4 а не маде ин уса
14
3
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 4 години
Те заводите дето изнасят, е вярно че имат % американска собственост, но целта е да си ги приберат обратно в САЩ.По-големият проблем е свързан с високите технологии и изкуствен интелект. САЩ не могат да допуснат китайците да ги изпреварят. Това е проблема на бай Дончо.
13
10
 
7
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 4 години
Като чета коментите по-долу с умиление си спомням за чадовете по научен комунизъм:"...количественните натрупвания - в качественни..""...загниващите щати.."Дерзайте товатищи!!!
12
8
 
22
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
САЩ алчни за печалби, създадоха индустриалния Китай. Кой да учи диалектика - "Количествените натрупвания водят до качественни изменения". От всики страни, които съм посетил, най-жив спомен у мен е оставил Китай. Страна, в която кипи живот!
11
1
 
19
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
четейки това усещането е че ние сме толкова микроскопични и незначителниот нас никога нищо никъде не зависи и дори вътрешно не можем да си подредим къщичката а какво остава да сме играчи на външна сцена,големите батковци преди да мигнат и ние вече трябва да козируваме
10
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ от няколко години уверено демострират всички характеристики на класически разпад на империя. Страшното, е че колкото по-близо са до пропастта, все по-нагли и агресивни ще стават.
9
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай ще загубят много, защото няма да могат да си купуват вече оригинално зипо и мокасини Найк
8
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите са бита карта, разпада е неизбежен.
7
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страдащия китайски народ ще сънува как унищожава источника на китайското зло - Америка...
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе колко да е дълга... те заводите дето произвеждат стоките на които Тръмп слага мита са американски. И какво точно ще попречи на Китай с това? Може да фалират американските заводи в Китай, китайчетата да си ги вземат и да започнат да произвеждат за себе си, ще работят по 4 часа на ден и ще потребяват два пъти повече, защото ще се заринат със собствени стоки.
5
4
 
54
 
! Отговори
Китай преди 4 години
Накрая Китай ще си произведат собствен евтин САЩ
4
25
 
15
 
! Отговори
Страхил преди 4 години
Мачкай бай Дони ! И жълтолики, и ***. Иначе лошо за цивилизацията. И хунвейбините, и рашъните искат тоталитарна олигархия, каквато е и в България в момента. Искат робство, бедност и мизерия. Дано Запада победи, иначе пак ще чакаме за телевизор 5 години и то с връзки.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре закривай задокеанската наркоманска банкрутирала борчясала *** престанене да ни занимавате с тез олигота!
2
9
 
3
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 4 години
Китай, напредва- по- сйгорността,....След, 1 Яноарй 2019 година ,....Не- получава, разстройство,...-Клиентелата,...На, всеки- негов- ресторант .......
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А войната кога започва та да се изнасяме за ЮАР?