Сблъсъкът САЩ-Китай крие риск да разпокъса света

Дали през Германия, Централна Европа, Централна Азия?
13 май 2019 21:30, Елка Василева
138
Сблъсъкът САЩ-Китай крие риск да разпокъса света
Снимка: архив, Reuters

Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на президента Доналд Тръмп се превърнаха в напрегнато съперничество. Ситуация, която е твърде различна от мекия подход на западните сили досега и крие риск да разпокъса света при неясни засега разделителни линии, коментират експерти.

От търговската война до напрежението в Южнокитайско море има редица фактори, които бележат навлизането в период на силно и продължително съперничество между Китай и САЩ, посочва Алис Екман, която е експерт по проблемите на Китай във Френския институт по международни отношения (Ifri).

"В американската политика се наблюдава промяна в парадигмата със силно отражение върху двустранните отношения, които са най-важните в света, а от там и за глобалната сигурност", коментира Брахма Челаней, професор в индийския мозъчен тръст Център за политически изследвания.

Тръмп вдигна митата за китайски стоки

"От Ричард Никсън до Барак Обама, сменящите си един след друг американски президенти са помагали за оформянето на Китай като икономическа сила", припомня той пред Франс прес.

Всичко се промени с Доналд Тръмп. След като взриви многостранния ред, доминиран от западните сили от началото на следвоенния период, президентът на САЩ задейства втората фаза на геополитическата си ракета: да се противопостави на все по-победоносния Китай с ожесточена търговска война, налагайки големи мита и отбелязвайки, че помирителната политика на предишните президенти е била зловредна.

Американската промяна е дълбока и "ще продължи и след" управлението на президента Доналд Тръмп, според Челаней, защото във Вашингтон има консенсус, че предишната политика на "конструктивния ангажимент" (определение за политиката на президента Бил Клинтън - бел. ред.) към Китай се е провалила и трябва да бъде сменена с по-твърд курс.

Според Тръмп "фаталната грешка" е присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО) през 2001 година", обяснява пред АФП Жан-Франсоа Ди Меглио, президент на консултантската група Asia Centre.
"През годините преди 2001-а имахме китайско ръководство, което накара САЩ и ЕС да се кажат: "нека да им дадем нещо повече от ползата от съмнението, да отворим вратата си за тях, да им дадем статут на нововъзникваща пазарна икономика" в СТО, припомня той.

"Китай възприема това като огромна победа. Именно от 2001 година търговските излишъци нарастват стремглаво, а валутните резерви на Пекин стават значителни", допълва експертът.

Към два паралелни свята

Засега политиката на Доналд Тръмп изглежда няма големи отрицателни последици за САЩ. При все това обаче тя не е лишена от рискове, като се има предвид икономическата мощ на Китай и силното разпространение на неговото световно геополитическо влияние.

"Да бъдат унижени китайците (...) означава приемниците (на Доналд Тръмп) да бъдат изправени пред огромен проблем с Китай, който не е Северна Корея, Япония, Канада, Европа или Мексико", все геополитически играчи от по-малък мащаб, които Тръмп разиграва без особени проблеми, според Ди Меглио.

И дори търговската война да не се изостри, семената на раздора са много, макар да не водят задължително до "капана на Тукидид" - понятие, въведено от американеца Греъм Алисън. Според него всяка нововъзникваща сила влиза неизбежно в конфликт в даден момент с доминиращата сила. Тази идея не предизвика ентусиазъм у експертите, анкетирани от АФП.

"В дългосрочна перспектива може да се прогнозира появата на два съперничещи си полюса", на "две различни форми на глобализация", твърди г-жа Екман, всяка от тях водена от лидера си и следващи два паралелни пътя.
"Поляризацията на международните отношения по този начин би могла да стане причина за появата на нова форма на надпревара между инфраструктурни мрежи, норми, международни институции и т. н.", твърди тя.

"Ако правите спътник в Европа за Китай, вие сте длъжни да замените всички елементи, които биха могли да послужат на американците. Представете си същото в сектора на телефонията, автомобилостроенето, в още много други сфери и пред вас се очертава разпокъсване на света, очертанията между отделни части не могат да се видят", допълва Ди Меглио. "Дали те ще минат през Германия? В Централна Европа? В Централна Азия?"

При тази схема, според г-жа Екман: "Другите страни ще могат да избират според предлагането, а изборът им ще се определя от техните политически предпочитания и икономическите им уязвими места, за да се присъединят към едната или другата от двете страни".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: КитайСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобалистите боравят с медийни средства с цел разпад на националните общества, срив на морала до тежки перверзии налагани чрез дълбокия интернет, в който всеки може да влезе през сайт за възрастни, невинни научни коментари за кани-бализъм вързани със сайт за възрастни, внос на обучени диверснти-бежанци и всичко това с цел атомизиране на обществото, налагане на страх и създаване на ъндърграунд, който да служи като хищник насочващ стадото.
61
7
 
12
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 4 години
Еврейските слуги обичат да говорят за тоталитарни режими, но мълчат пред факта, че сащисаните са държавата с най-много затворници като процент от населението и с най-много невинни по затворите, жертва на дивашката им правосъдна система. Мълчат за лагера Гуантанамо, наподоцяващ ГУЛАГ, където вкарват хора БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА, неудобни на режима. Лос Анджелис е столица на бездомниците. Сащ и еврейските им господари разпалиха втората световна война. Сега работят по разпалването на нова!
60
9
 
6
 
! Отговори
до 76 преди 4 години
"не са агресивни" - нещо за Южно Китайски Море, Хонконг, където наскоро 130 000 излязоха по улиците и имаше дори бой в парламента заради Китайската комунистическа репресия, същото с Тайван. Икономическата война - цял свят спазва правилата на Световната Търговска Организация, Китай няма правило, което не е нарушила. Това всичко е нечувана форма на Агресия - в 21 век, няма нужда от Бомби и война за да водиш война!! Информацията и мисленето ти са на елементарно иповъръностно ниво...
59
3
 
8
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 4 години
До до 71 от другВремената на Мао са отдавна отминали, Китай сега е пазарна икономика и си има своите проблеми, КОИТО НЕ МЕ КАСАЯТ. Достатъчно ми е, че не са агресивни и не разпалват войни по света за разлика от юдео-американчетата. Няма друга държава в историята водила толкова много войни като САЩ за същия период от време. Като ще си говорим за история кажи нещо за индианците или за сегрегацията в Сащ до 60-те на 20в. или за кражбата на земите на палестинците за да се създаде изСрaел.
58
4
 
6
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
не, Мао, не е бил "американска ***", но еврейска със сигурност, най-близкият съветник на Мао е Еврейн и това е исторически факт. всъщност под неговите съвети Мао избива десетки милиони китайци... също исторически факт.
57
8
 
9
 
! Отговори
до 71 от друг преди 4 години
извинявай, но предпочитам Израел и Еврейте, на които изобщо не съм фен, пред Комунистите от Пекин, Избили 60 000 000 от Собственото си население по време на Културната Революция на Мао и в момента държащи няколко милиона политически затворници в Лагери. Еврейте и Израел избиват хора, но поне избиват враговете си, а не собственото си население. Комунистите от Пекин се интересуват само от себе си, не ги е грижа дори за другите Китайци. Това е Демонична система,даже и Сатаната завижда на Си Дзинпин
56
6
 
12
 
! Отговори
РЕАЛНОСТНО преди 4 години
До антикомунягаШемет, твоите краварчета искат да разпаднат ЕС. Цял свят им е веновен за нещо. Има ли държава, която да не им е трън в очите? Изключваме господарите им от изСраел. Китай е по-малкото зло за ЕС. Китай не налага мита и не дестабилизира ЕС. Китай не съсипа света и не се държи като слон в стакларски магазин. По-добре китайска кражба на технологии отколкото краварски войни и безобразия. Краварчетата са най-големите ТОТАЛИТАРИСТИ. Добре дошъл в РЕАЛНОСТТА. Oфсъ.
55
12
 
7
 
! Отговори
Тръмп е Велик преди 4 години
Роналд смаза комунистите от СССР и целият Източен Блок, Доналд първо ще смачка комунистите от Пекин, а след това и Сталинистите от Брюксел!! Да Живее Доналд, да се Слави Името му, най-достойният и справедлив лидер на Америка от десетилетия!
54
1
 
5
 
! Отговори
пр0р0к преди 4 години
напрежението расте, Жълтите жилетки са ясен пример и Глабалистите ако трябва отново с реки кръв ще бъдат заличени веднъж и завинаги от лицето на Планетата. търпението е до време и ще дойде времето за 24 часа да се случи повече от предишните 100 години взети заедно - така избухва бомбата на натрупаното и задържано вътрешно социално напрежение.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
точно обратното САЩ е била добре при президенти с твърда ръка
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп политиката подпомага залеза на Америка.Търсенето на врагове е неблагодарна работа - това и комунистите го рабраха.
51
2
 
7
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
знаете ли как Китай ви праща продукт за 0.99 цента, защото през ООН цяла Европа и САЩ субсидират куриерските и пощенските им услуги, защото ги водят "развиваща се" държава. Та България като "развита" държава плаща на Китайските пощи през ООН, щото Китай е "развиваща се" държава с високоскоростни влакове из цялата страна построени с откраднати Японски и Немски на Сименс технологии. Цялата система на Глобализма е нелепа, в полза на страни като Китай и резултатите вече са видими - Европа е Африка.
50
6
 
10
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 4 години
Краварите са бита карта, разпада е неизбежен. Кармата ги застига. Няма как да запалиш света няколко пъти, да пуснеш две ядрени бомби над цивилни, да съсипеш цели континенти и региони като БИ, Южна Америка, Източна Европа, Южна Азия, Африка, и да ти се размине. Както е казала баба Ванга, жълтите ще доминират. Това ще бъде досатъчно унижение за арогантните американци, че няма да бъдат повече първа сила. Употребата на антидепресанти рязко ще се увеличи. Ще умре и мита за "изключителността" им.
49
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да са живи и здрави освободителите ни от съветско иго американците. Долу китайците и техните приятелчета от Златната Орда населяващи територията наричана Русия.
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либерализма е защитник номер едно за правата на човека,другото са глупости и губене на време във лъжи за просперитет и светло бъдеще
47
3
 
7
 
! Отговори
Анрешко преди 4 години
Още малко, още малко и рубличките ми ще станат милиони долари. Усещам как скоро ще ударя кьоравото. Баба Ванга винаги излиза права, само трябва да изчакам малко. Четете РТ и няма да сгрешите.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците са затворени хора с притворени очи, зад които не можеш да прочетеш нищо!Ама нищо!
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва края на еднополюсния модел на света и ако САЩ се надяват да разпалят война - с униженията които разхвърлят... по-скоро е проява на американски хумор.
44
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е моя дълг е да мразя Русия и Турция ,ако българина не си мрази поробителите...
43
0
 
7
 
! Отговори
Долу Загниващия САЩ преди 4 години
Виждам, че повечето коментатори тук вечер си лягат със "Капитала" от Карл Маркс. Китай имат 350 милиарда позитивен баланс от търговията със САЩ. За ЕС не знам точно но и там става въпрос за стотици милиарди. Да не говорим, че зависят от технологиите на Запада.