Двата пътя пред родната енергетика: Или ТЕЦ, или АЕЦ!

Една от опциите за купеното за Белене оборудване е да иде в Козлодуй
16 юни 2019 14:38, Боряна Павлова
38
Двата пътя пред родната енергетика: Или ТЕЦ, или АЕЦ!
Снимка: архив Reuters

България е поставена в патова ситуация от европейските регулации за топлинната електроенергия, тъй като до 1 юли 2025 г. е невъзможно да заменим изцяло българските ТЕЦ с източници на енергия с по-малко отделяне на вредни емисии. Мнението на декана на Техническия университет в София и зам.-председател на Камарата на енергетиците проф. Валентин Колев е, че това ни поставя пред невъзможния на този етап избор между ТЕЦ или АЕЦ. Той хвърля известна светлина върху проблема в студиото на „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

След 1 юли 2025 г. всички производители на въглероден диоксид с параметри над 550 гр/kWh няма да могат да работят. Всички български въглищни централи попадат в тази група. Това изискване няма да бъде приложено за държави с приложен механизъм за мощност. Важно е генерацията на енергия да е адекватна за покритие на нуждите на населението", обясни Колев.

Още по темата

С други думи Европейската комисия дава възможност на страни, като България, да решават в по-дългосрочен план енергийните си проблеми, но в същото време има други рестрикции, забраняващи въвеждането в експлоатация на нови ядрени мощности.

Една от опциите, според професора, е да се премести закупеното оборудване за АЕЦ „Белене“ на изградената инфраструктура на АЕЦ „Козлодуй“. Това би спестило много главоболия на българската държава, макар и да създава известни проблеми на свой ред.

Вижте видео от разговора в сайта на Bloomberg TV Bulgaria


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Да се провери преди 11 месеца
Много важно да се значе произвеждат ли ток годен за мрежата Вятърните генератори и фотоволтаичните панели.

Засега се смята че са внедрени с цел трайно нелечимо увреждане на Земята ни.
Диспечерите на НЕК трябва да знаят перфектно Колко ток идва от вятърните генератори и колко от фотоволтаичните полета.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо не се прави по- въпроса с плащанията за капацитет, според мен в пкановете за развитие на енергетиката, реалните, въглищните тец не присъстват. Най логичното е да преминат на газ, както и отоплението да премине на газ., както и част от битовото потребление, за готвене и топла вода също ще мине на газ. Без износ тези въглищни ТЕЦ е много скъпо да се потдържат, а те рано или късно ще загубят конкуренцията с гръцките ВЕИ и газовите централи.
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само да припомня на привържениците на въглищата:
радиоактивното съдържание на въглищата е между 3 и 60 ПЪТИ над средния за страната фон. При изгаряне в остатъка съдържанието е между 20 и 1200 ПЪТИ по - високо, а нека не забравяме, че част от него излита през комините на ТЕЦ - а. На ден ТЕЦ използва примерно 30 вагона въглища и има никакъв контрол върху радиацията, която носи. Срещу една кофа Уран от АЕЦ - а, с максимален контрол върху радиацията. Толкова по въпроса за радиоактивното замърсяване.
31
3
 
11
 
! Отговори
??? преди 11 месеца
За какво ни е електричество? Нали си имаме демокрация и пазарна икономика и ток не ни трябва. Ще се осветяеаме със свещи и ще готвим и топлим на дърва, поне докато изсечем горите засадени от родителите ни и техните родители.
30
1
 
4
 
! Отговори
АЕЦ vs ТЕЦ преди 11 месеца
АЕЦ - България доказа че може отговорно и безопасно да оперира със Ядрена енергия.
Ядрената електроцентрала е практичеки клима неутрална - няма парникови вредни емисии. Енергията произвеждана от АЕЦ е възможно най-евтината.
ТЕЦ изгарят огромни количества въглища. За щастие в България има големи Въглищни залежи и на теория не сме зависими от внос. Конструкцията на няколко големи ТЕЦ ще съживи рудниците и ще вдъхне живот на малките градчета. Добре е за населението - създават се много работни места
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До След сериала

Е па пробвай.
28
22
 
2
 
! Отговори
След сериала преди 11 месеца
Чернобил , всеки който посмее да строи БеляНе ше бъде обесен от народа!
27
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руското ядрено оборудване е опасно.
26
8
 
10
 
! Отговори
Стар преди 11 месеца
И преди бяхме свикнали да живеем със забрани. Комунизъма се е върнал, който не е забелязал да му кажа.
25
6
 
19
 
! Отговори
Burzum преди 11 месеца
Само да информирам Фейсбуковете,че ядреното оборудване не е като смартфоните....а руските са най добрите за сега.. Уестингхаус отдавна фалира поради липса на клиенти за смешната си технология...
24
15
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 11 месеца
Много е тъжно, че повечето българи, включително в ТУ, още живеят в ХХ век... Само въглища и атоми са им в главата.
23
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вместо икономически неизгоден строеж на АЕЦ Белене трябва да се използва потенциала и инфраструктурата на АЕЦ Козлодуй, лошото е обаче оборудването което “купихме” от Русия е старо и ни обвързва за дълго време напред с “братски” енергиен рекет.
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Напротив има и трети път - ускорено проучване на залежите на газ и нефт в черноморския ни шелф и построяване на газово-турбинни ел. централи, които да компенсират ТЕЦ-вете. Въпреки това България трябва да ескпоатира въглищните си залажи до изчерпването им, тоест вместо зелена сектансла пълна забрана, поетапно намаляване на мощностите и преориентиране на енергетиката ни, в противен случай ни чакат тежки икономически и социални негативи!
21
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко пъти повишиха в последните 10-15 години киловата?Колко?С повишенията ако тези пари бяха отивали за градене на инфраструктура,а не на печалби за американски ТЕЦ-ове,електроразпределителни дружества,преференциално изкупуване на енергия от солари и електрически вятърни мелници със сигурност щяхме да имаме поне 3 АЕЦ-а!Просто политиката изяде енергетиката!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Fake news. Nema real video.
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей, това Интернета, всяко гущерче с клавиатура, в голям крокодил превръща.
Фотоволтаика, след 5 та година, губи и без това ниското си КПД с около 2-3 % на година. Разчета е за 15+ години, избиване на инвестицията. Ако не бяха държавните субсидии, всичките тези проекти са мъртво родени.
Вятърните в Германия ги наричат перки за шум. Излъгаха пенсионери с 20-30к спестявания, и ги направиха собственици на колонка с перка. Щото нормален инвеститор няма да сложи пари в такива проекти.
Професора знае!
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До опетков

Защото тези ФЕЦ и ВяЕЦ са абсолютно нерентабилни. Заради субсидийте качват серьозно цените на тока. А за да има ФЕЦ или ВяЕЦ трябват ТЕЦ мощости които да изравняват подаването в облачни или безветрени дни. Това иравняване още повече ускъпява.
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще ни наложат ТЕЦ-ове докато върви така да ни доят. След 10 години когато вече няма изгодна оферта от Русия, ще обяснят колко ни е необходима пре-скъпа американска АЕЦ, като тази във Фокушима. Самоче американско енерго ще определя цените на тока и ще получава печалбите. Ние само ще плащаме.
16
15
 
4
 
! Отговори
опетков преди 11 месеца
До Реалист Пътища много. Не е чудно, че един "специалист" от ТУ пробутва мухлясали идеи, той за друго не е чувал. Това ФЕЦ, ВяЕЦ въобще не ги е и сънувал. Ами да покаже някакъв икономически анализ защо точно АЕЦ, той има ли ги парите, едни 20 млрд лева ей така на вятъра да хвърли. Жалко, че това ни е техническата "научна" мисъл. Защо замразиха строежа на фотоволтаици и вятърни централи? Защо е почти невъзможно да се построи малка до 30 Квт частна ФЕЦ, както в много други страни в ЕС?
15
15
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 11 месеца
Всичките заводи в България са строени с нискокачествени руски технологии , затова не отговарят на стандартите на ЕС ! Членството ви в ЕС е абсолютна грешка !
Според мене връщайте се към русия ! Който като мене е успял да избяга от България значи е изкарал голям късмет ! Останалите в България ще сърбат супата !