Спецпрокуратурата: Сходство при 4 взрива в складове за боеприпаси у нас

Съмнението е, че става дума за спиране на износ към Грузия и Украйна
Обновена: 28 апр 2021 13:37 | 28 апр 2021 13:21, Нели Христова
63
Спецпрокуратурата: Сходство при 4 взрива в складове за боеприпаси у нас
Снимка: БГНЕС

Има сходство в 4 взрива в заводи за боеприпаси у нас, съмнението е за опити за спиране на износ към Грузия и Украйна. Това стана ясно от думи на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Анализ е направен за взривове в последните 10 години.

Специализирана прокуратура и ДАНС дадоха изявление относно наблюдаваното досъдебно производство, касаещо националната сигурност на страната. В брифинга се включи и главният прокурор Иван Гешев.

И в четирите случая при изследване на местопроизшествията не са установени конкретни причини, довели до взривовете. Липсват жертви и пострадали във всички от изброените случаи

"Първият случай е от 12 ноември 2011 г. до с. Долни дол, когато е взривен склад, собственост на търговско дружество „Емко“. Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбраната в Грузия. Установено е, че собственикът на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана в засегнатата складова база, е българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев“, каза още Сийка Милева.

„Вторият случай е през 2015 г. до с. Иганово, при който е взривен склад за готова продукция на ВМЗ - Сопот. Част от унищожената продукция, по информация на Министерство на икономиката, също е собственост на търговско дружество „Емко“. Третият случай отново е през 2015 г., когато е взривен цех за производство на боеприпаси на ВМЗ-Сопот , с. Иганово. На 31 май 2015 г. в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, който е предмет на разследване по друго досъдебно производство. Вследствие на пожара изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ-Сопот. Съгласно заключението на назначената пожаро-техническа експертиза, пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване“, каза Милева.

„Четвъртият случай е от 2020 г. до гр. Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на завод „Арсенал“, Казанлък. Предприятието „Арсенал“ представлява стратегически обект от значение за националната ни сигурност. При четирите произшествия се наблюдава сходство, което в същото време ги отличава от останалите случаи на взривове на складове в същия период, сочи назначената и изготвена експертиза на СОБТ.“, посочи Сийка Милева.

„Тук съм, за да благодаря на българските служби за сигурност, на българските прокурори и следователи, които дълги години работиха по този случай в интерес на българската национална сигурност. Като главен прокурор аз съм висш административен ръководител, подобно на председателя на ВКС г-н Лозан Панов и председателя на ВАС г-н Чолаков и не мога да давам указания и да се меся в работата на отделните магистрати. Тук съм, за да ги окуража. В частност, и колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС, да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, на сигурността на европейските ни партньори от ЕС и най-вече в интерес на българките граждани и общество”, каза главният прокурор Иван Гешев.


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Има снимкиНякъде четох че Гешев има ползотворни контакти с Ислямска Държавана листчетата от руското посолство ли?
20
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименСъщо искам да попитем г-н Гебрев АБРЕ ГОСПОДИНЧО ТИ АГРЕСОР ЛИ СИагресор е Русия, а Гебрев е търговец. Ти путинопитек ли си?
19
4
 
8
 
! Отговори
Има снимки преди 1 месец
Някъде четох че Гешев има ползотворни контакти с Ислямска Държава дори негови авери копирали поръчкови убийства срещу Българи от ислямистите!
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се занимавай с такива глупости в момента, ами арестувай Тиквата ако искаш да си спасиш собствената кожа.
17
14
 
2
 
! Отговори
emigrant преди 1 месец
Поредните ц ървули в сайта,които като Фигурантът П резидент са на принципа,не сакаме на Нас и на България да е добре,а сакаме на рушагите да им е още по добре,а ние ако трябва за това да подпалим Курица не птица и всичките и военни складове ще го направим за удоволствието на Пу тя,КГБ,ГРУ и на коминтерновската па плач!!Бе сене трябва,бе сене на про ру ски и б ри ци!!
16
1
 
5
 
! Отговори
В преди 1 месец
държавата Израел от години е приет закон, който позволява да се унищожават враговете и, и обекти свързани с такива, където и да се намират. Значи за кучета и котки може, за прасета не?
15
4
 
10
 
! Отговори
Позорен Факт преди 1 месец
Гешев и Георгиев вярно ли са диви сектанти изпълняващи прищявките на диктатора Борисов и САЩ!?
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добра работа на главния прокурор, но да не забрая за ОСТАВКАТА!
13
2
 
9
 
! Отговори
Сапьора преди 1 месец
Аз пък мисля че има 100% сходство на всички взривове по света откакто е измислен барута,че чак досега!ВСИЧКИТЕ ГЪРМЯТ!
12
5
 
6
 
! Отговори
Що е корупция преди 1 месец
А кой ще разследва Гешев за поръчване на терор и убийства срещу Български граждани в град Перник!?Нещо да кажете за връзки на Гешев с ОПГ базирана в Перник?
11
2
 
7
 
! Отговори
Много странно преди 1 месец
Как руските агенти обикалят Европа и взривяват складове без Помощ от местни граждани. Нито в Чехия нито тук има задържани местни помагачи.
10
2
 
13
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 1 месец
поредната анти-руска провокация!
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имахме съмнения, че чехите лъжат под чужд натиск, но вече се убедихме, след същия сценарий на нашта непогрешима прокуратура.
8
3
 
7
 
! Отговори
мислещ преди 1 месец
9 години събират доказателства и добре, че гръмнаха Чехите за да не могат повече да "събират". Ама тия за какво се мислят, или по-точно за какво ни вземат?
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добри новини за Русия, щом Гешев е намесен, всички обвинения ще отпаднат!
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чуя ли Гешев и сменям канала
5
2
 
15
 
! Отговори
Неее преди 1 месец
Ще докажете ли нещо или само дрън дрън ярина за пред "нашите" партньори.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно, щом Каскета обединява делата, значи ще изиграе сценария с "Недосегаемите". Гебрев ще признае за някоя нередност и всички дела срещу него ще отпаднат автоматично. Разбира се и обезщетения няма да плаща.
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Вашингтон са заповядали на всички васали от Източна Европа да обявят всички инциденти за руска намеса.Нашите власти са получили същата заповед, каквато и Чехия.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И след като благодари на прокуратурата не се разбра за какво са тия благодарности. Кои са виновните в крайна сметка ? Руските спецслужби ли или още не сте го измислили и чакате заповеди от господарите че да го измислите ?