Предложение: Матурите по желание – 26, 29, 30 и 31 май

Проектът е публикуван на сайта на МОН за обществено обсъждане
7 апр 2017 15:45, Анисия Иванова
4
Предложение: Матурите по желание – 26, 29, 30 и 31 май
Снимка: МОН

Държавните зрелостни изпити по желание в майската сесия на тази учебна да се проведат на 26, 29, 30 и 31 май 2017 г. Това предлага Министерството на образованието и науката след анализ на подадените от зрелостниците заявления. Проектът на заповедта е публикуван на сайта на министерството за едномесечно обществено обсъждане.

Ако след това министърът утвърди предложените дати, на 26 май 2017 г. ще бъде изпитът по английски език, немски език, френски език, испански език, италиански език или руски език.

За матурата по математика се предлага 29 май 2017 г. На 30 май 2017 г. по всяка вероятност ще са изпитите по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, а на 31 май – по география и икономика, биология и здравно образование и история и цивилизация.

На 19 май 2017 г. от 8.00 часа ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература. В същия ден от 10.00 часа ще се проведе националното външно оценяване (НВО) по български език и литература за VII клас.

На 22 май 2017 г. от 8.00 часа ще се проведе втората задължителна матура по предмет по избор. Биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. За него тази година кандидатстват 14 053 зрелостници.

На 22 май от 10.00 часа ще има НВО по математика за VII клас.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 9 юни 2017 г.

Държавните зрелостни изпити са писмени и анонимни. Провеждат се в 4 астрономически часа, като за учениците със специални образователни потребности са предвидени допълнително 2 астрономически часа.

За тази учебна година няма промени в учебно-изпитните програми. По всеки от предметите учениците отговарят на въпроси с избираем отговор и на въпроси със свободен отговор. По български език и литература, чужд език, история, география, философия се изисква създаване на текст, а по математика се решават задачи. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

На сайта на МОН - в раздел "Общо образование" и подраздел "Държавни зрелостни изпити", са публикувани изпитни материали по всички учебни предмети от септемврийската сесия 2016 г. Всеки изпитен материал е разделен на модули с различна продължителност.

На същото място е обявена подробна информация за решенията на висшите училища в кои професионални направления и специалности ще приемат с оценките от матурите, както и в кои специалности оценките ще бъдат включени в балообразуването.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А каква е тази априлска ваканция само от 4 дни , защото другите от нея са Великденски празници, когато по закон всички почиват . Така беше и с Коледната 4 дни , а останалите също бяха празнични дни ? Децата пощуряха в у-ще ОТ ВЕЛИКОТО УЧЕНЕ . Що за глупости сътвориха тези ОТГОРЕ ?
2
0
 
1
 
! Отговори
Ха Ха преди 4 години
Може би през 2028 година..
Какви са тези пожелателни дати от някакво тъпо министерство?
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям майтап от нащо школо се канят на 26 май за екскурзия на учители какви матури какви 5 лева?