Класация по заплати: №1 е ИУ-то, УНСС на 8 място, СУ – 16-то

Вижте къде са най-високите възнаграждения в родните ВУЗ-ове
15
Класация по заплати: №1 е ИУ-то, УНСС на 8 място, СУ – 16-то
Снимка: Flickr.com

Сред 33 държавни университети в България най-висока е средната брутна работна заплата в Икономическия университет във Варна - 2061 лева, като тя е повече от два пъти по-висока от най-ниската, която е в Минно-геоложкия университет /МГУ/ в София - 860 лева.

Данните за средните брутни работни заплати в държавните висши училища са към декември 2016 г. и те са включени в сравнителния анализ за състоянието на държавните университети, направен и представен от Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ.

Според данните на второ място е Медицинският университет в София със средна брутна работна заплата от 1995 лева, следван от Медицинския университет във Варна - със 1849 лева, и от Медицинския университет в Пловдив - с 1585 средна брутна работна заплата.

По този показател УНСС е на осмо място с 1342 лева, а Софийският университет "Св. Климент Охридски" е на 16 място - със 1193 лева средна брутна работна заплата.

Анализът показва, че в четири от държавните висши училища средната заплата е под 1000 лева, което се отчита като крайно негативна тенденция за сектора на висшето образование. С най-ниски доходи са работещите в МГУ - 860 лева, в Химикотехнологичния и металургичен университет /ХТМУ/ - 892 лева, в Университета за архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ - 966 лева, и във Висшето строително училище /ВСУ/ "Любен Каравелов" - 980 лева.

Около две трети от държавните висши училища плащат допълнителни възнаграждения за придобитата образователно-научна степен "Доктор" около средното за бранша - 262,50 лева. На първо място по този показател е УНСС с 550 лева за докторска степен, следван от Стопанската академия в Свищов с 400 лева. На последното място по допълнителни възнаграждения за степента "Доктор" са Националната художествена академия и Тракийският университет - със 180 лева.

В Софийския университет за степента "доктор" се получават допълнителните 240 лева.

Анализът сочи, че около една трета от държавните университети плащат близки до средния размер допълнителни трудови възнаграждения за придобитата научна степен "Доктор на науките", който е 484 лева за бранша. В "топ 3" на най-високите допълнителни трудови възнаграждения се нареждат УНСС с 850 лева, Стопанската академия в Свищов с 650 лева, Университетът "Проф. Асен Златаров" с 630 лева. В "дъното" на класацията са Висшето строително училище "Любен Каравелов" с 310 лева, както ХТМУ и УАСГ с 300 лева.

Въз основа на групирането на 33-те държавни висши училища по ключовите показатели - брой на студенти, брой на преподаватели и по средна брутна работна заплата, анализът формира четири основни "типа" университети, пише БНТ.

Първият от тях е за университетите с относително малко преподаватели, но обучаващи голям брой студенти срещу високо заплащане. В тази категория са УНСС, Пловдивският университет, Югозападният университет и Икономическият университет във Варна.

Вторият "тип" висши държавни училища се характеризират с относително много студенти, обучавани от голям брой преподаватели, но с относително ниско заплащане. Сред тях са Софийският университет и Техническият университет в София.

Третият "тип" са държавните висши училища с малко студенти, обучавани от малко преподаватели, но при високо заплащане. В тази категория попадат Медицинските университети в България.

Всички останали държавни университети са в четвъртия "тип" висши училища, които са с малко студенти и с малко преподаватели, но те са с относително средно или ниско ниво за заплащането, сочи анализът на КНСБ.

Изследването обхваща 33 държавни висши училища в България, като не включва трите военни университета у нас, както и 14-те частни висши училища. В него не са включени също Академията на МВР и БАН.

От участвалите в изследването държавни висши училища с най-много студенти е Софийският университет - с 20 958 студенти, а с най-малко е Висшето строително училище "Любен Каравелов" - с 415 студенти. На второ място по брой на обучавани студенти е УНСС - с 16 869 студенти, като след него са Пловдивският университет с 14 090 студенти и Техническият университет в София с 10 984 студенти.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е ВТУ?
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
KRITERII N-1 --2 000 LV. ZA NEKADARNOST.

OTKOGA VAV VARNA IMA PREPODAVATELI TA SEGA IMALO I PROFESORI.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Краси

Това е вярно.
Тогава какво излиза? Поддържаме излишно много университети и колежи, за които се дават субсидии и от бюджета, за да се пълнят гушките на пишман преподаватели, пишещи тройки и четворки на студенти, предали празни листове.
8
3
 
5
 
! Отговори
Има и друг аспект преди 3 години
Хоноруваните преподаватели какви пари получават, по колко часа им се дават?
Думата ми е за онези, които са на трудов договор в БАН, но обикалят България като "хвърковата чета", за да си докарват пари от преподавателска дейност.
В институтите, в които уж работят, по-млади хора работят по задачи, по които уж работят и тези, които си запълват времето с четене на лекции. Та взимат пари и от БАН, където не вършат нищо или почти нищо, и от ВУЗ-овете, където преподават неизвестно на какво ниво.
7
2
 
9
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Местата в университетите са два пъти повече от абитуриентите!Ми то много преподаватели, много професори , много нещо!
6
3
 
6
 
! Отговори
Да се посочи какъв е преди 3 години
броят на преподавателите, после да се прибавят плащаните от студентите такси и държавните субсидии, та да се пресметне приблизително колко пари се дават ежегодно за висшето образование у нас.
После да съпоставим тази сума с резултатите - колко висшисти се дипломират всяка година, какво е нивото на подготовката им, колко от най-добрите остават у нас, колко заминават (значи, даваме пари, за да захранваме с кадри чуждите държави) и колко са излишните - онези, за които няма работа или са некадърни.
5
3
 
1
 
! Отговори
Висшето строително у преди 3 години
as zavarshilite "Любен Каравелов" davat po 6 bona USD u Amerika
4
2
 
13
 
! Отговори
Халал да са им преди 3 години
заплатите, и по-големи да им станат, но да подготвят добри специалисти.
Ако ще произвеждат талаш-майстори,тогава ще е по-добре да се съобразим с препоръчителния съвета,който получихме преди няколко години от Европа.Посъветваха ни да се съобразим с факта, че в повечето държави по света, включително и в най-развитите, по естествен път броят на висшите училища се е редуцирал така, че на един милион души от населението се пада по едно такова висше учебно заведение. И да намалим броя на нашите до 7-8
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много икономисти, а икономиката не е цъфнала както се вижда, така че резултат е 0.
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще и 10000 лева заплати да получават, пак ще имат още по-високи доходи от подкупите които получават от студентите за оценка.
Дори да им спрат заплатите, пак никой няма да напусне.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е защото банките и хотелите имат нужда от персонал, но парите за заплати отиват на вятъра защото младите бягат после в чужбина.