МОН започва проверка за "мъртви души" в училищата

Вълчев: Проблемите са предимно в малките населени места!
Обновена: 22 ное 2017 11:06 | 22 ное 2017 11:00, Анисия Иванова
11
МОН започва проверка за "мъртви души" в училищата
Снимка: Булфото

Проверяват всички училища, в които има голям брой задочници, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Вчера стана ясно, че започва прокурорска проверка след разкрития за мъртви души в професионалната гимназия в Бяла. Казусът е конкретен – за училище, в което по документи учат 600 души, но класните стаи са празни. А хора, които дори не знаят на какъв изпит се явяват,  влизат в училището веднъж в годината.

Още по темата

"В случая определено става въпрос за закононарушение и за престъпление, предвид и образуваното производство от Окръжната прокуратура в Русе. Имаме финансовия аспект, но това не е най-притеснителното. Най-притеснителното е, че имаме голям брой деца, които не са ефективно включени в образователната система", коментира Вълчев пред Нова тв.

По думите на министъра прокуратурата в Русе е започнала проверка, а директорката Иваничка Георгиева е отстранена. В момента се проверявали и други училища в Русенска област.

"Разпоредил съм проверка на всички училища, където има записани голям брой ученици в задочна и самостоятелна форма. Проблемните ни училища са определен брой. Те не са всички. Това са училищата, в които има концентрирани деца от уязвими групи и професионалните гимназии, предимно в малките населени места", каза още министърът.

"Можем да пресечем тази практика с по-засилен контрол и със стимули да задържат всяко едно дете. Сформирали сме мобилни групи. Реагираме на всеки един сигнал, и във всеки един от тях освобождаваме директора на учебното заведение. А от новоназначения директор изискваме да търси дисциплинарна отговорност на учителите", подчерта министърът на образованието.

Той обаче очерта допълнителни проблеми в системата на образованието: "Проблемът е още от детската градина. Има деца, които не са посещавали детска градина, не знаят български език, а след това в първи клас е много трудно да бъдат ефективно включени в учебния процес".


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хич да не хвърлят вината на детските градини-директорите на училища да спрат да записват първокласници на 4 и 5 години!!То не знае името си,а пък ромчетата не говорят и ромски,камо ли български,обаче за едни 1000 лв.вече ходят в първи клас.И като не разбира какво му говорят,как да му стане интересно и лесно в училище
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проверка във всички училища- без изключение.
9
3
 
0
 
! Отговори
Zdravna bulkasa преди 6 години
Fakenews.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
голям смях беше по ТВ питат един - вче,а по какво ти беше изпита - а той : не помня а днес по какво е - не знам ! явно ако не беше там в момента екипа на ТВ щеше да отиде нап,аво за дипломата
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гогол "Мъртви души". Сега правят търговия, както през крепостничеството.
6
2
 
15
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Какъв МОН бе? Това са сериозни престъпления и то квалифицирани престъпления, издаването на документи с невярно съдържание с цел набавяне на облаги е тежко криминално престъпление.Та нали неграмотните ц игани получаващи дипломи за средно образование ще вземат книжки и ще подкарат коли и камиони, на чия отговорност ще са убитите българи?А освен това държавата е ощетена с милиони.Къде е прокуратурата?Клатят си топките и за пет пари работа не вършат, а минималната заплата на прокурор е 3000 лв.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако проблема беше еденичин- да го решат.навсякъде го има/ никой не крие / никой не проверява...значи проблем нямаот години "работи" тази машинация
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А досега къде дремаха?Тази сутрин пред Виктор Николаев министъра се гърчеше и ни заливаше с обещания от рода "ще".Ще извършат проверка,ще съставят комисии,щели да стимулират"учениците".Как ще ги стимулирате беее?Та те нямат никакво желание да учат,а милионите отиват в джобовете на учители и директори.Стимулиране само за успех,а не за присъствие.Цялата ви политика е грешна и порочна,затова и резултатите са такива.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям смях!Цяла България знае, само МОН не знаят!!!!!Хора правят ни на *** харчат безразборно нашите данъци и ги подаряват на измамници и крадци, така е и в здравеопазването където изпсват че рвжат апандвсит на определен човек взимат нашите пари от НЗОК, а в последствие се оказва че операция не е правена! С нашите пари назначават хиляди държавни чиновници които трябва да проверяват и контролират но нищо не се прави. Чакат хората да подават сигнали! Смях!Докога ще ги търпим? !
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яяяя,сетила се Мара да се побара.Ама не,не се е сетила.Подсетили са я журналистите.Иначе защо от МОН ще си правят труда да извършват проверки,като е по-добре да си дремят по бюрата и да си получават високите заплати.Нали затова им увеличиха на зам.министрите двойно заплатите,от 1800 на 3600 лв.То,с такава заплата живее ли се.Да беше поне 5000,да си мръднат задните части.Срам и позор,чиновници!ОСТАВКА!
1
0
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Прочета ли "ще се назначи проверка" или "ще се състави комисия" мисля,че ви е ясно какво ще се случи!! "Ако искаш една работа да не се свърши-назначи комисия"-Акира Куросава,1945 г.