Вълчев зове: Гимназиите да избират профили с математика

МОН ще даде още 2 млн. за кабинети по природни науки
24 апр 2018 19:10, Анисия Иванова
8
Вълчев зове: Гимназиите да избират профили с математика
Снимка: БТА

Гимназиите да избират профили, свързани с математиката и природните науки във втори гимназиален етап. За това призова образователният министър Красимир Вълчев при откриването на новия корпус по природни науки "Еврика" в 52 СУ "Елисавета Багряна".

"Трябва да инвестираме в СТЕМ, в обучението по математика, природни науки, техника. Казваме, че най-големият сектор е туризмът, че той създава най-голяма добавена стойност. Всъщност това създават индустриите, свързани с техниката и технологиите, машиностроене. И там е най-големият потенциал ние да генерираме растеж", заяви той.

Позициите, свързани със задълбочено изучаване на математика, природни науки, информатика, ще осигурят най-пълноценна бъдеща реализация на едно дете, убеден е Вълчев.

Тази година чрез националната програма за модернизиране на образователната среда ще бъдат предоставени допълнително 2 млн. лева за кабинети по природни науки, каза Вълчев, цитиран от "Фокус".

Ппредоставени са допълнително 2 милиона лева за обновяване на кабинетите по природни науки в училищата, добави министърът. В края на миналата година предоставихме целеви средства на природо-математическите гимназии за обновяването на кабинетите им по природни науки.

Има няколко области, в които в по-голяма степен МОН ще насърчава обучението чрез дейности по интереси - техника, технологии и природни науки. Това са секторите, за които имаме най-голям недостиг на пазара на труда, отбеляза образователният министър. От секторите на икономиката ни се вижда, че в инженерството, машиностроенето, мехатрониката и технологиите имаме най-голяма потребност от кадри, добави Вълчев.

Сега в 13 000 учебни стаи има възможности за "фронтално обучение", а чрез националната програма за ИКТ амбицията ни е през следващите години тези стаи да станат значително повече.

В кратък период ще инвестираме във wi-fi и мрежи във всички училища и в купуването на електронни дневници или платформи, информира образователният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
ккк преди 5 години
Закрихте паралелки в математическите гимназии, а сега пък гимназиите да се ориентират към математика. Знаете ли въобще какво искате
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда съществува погрешното схващане, че в техникумите не се е учила матенатика. Напротив- учеше се яко 4г. И физика, термодинамика, механика, съпромат, чужд език ( обикновено 2г немски, но някои специалности английски, и то 4г). Плюс различни практики. Математическите гимназии бяха създадени чак след 1971г. А в техническите вузове се учеше математика до побъркване, както никъде другаде.И после идваше истинската математика, защото всички специални дисциплини са само висша математика.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АС ПРЕД ЛАСАМ НА ГИМНАЗИСТИТЕ ДА ИЗБИРАТ ТЕРМИНАЛ УНО
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2005г: Техникумите у нас ще бъдат закрити. Професионалните гимназии са отживелица. Те подготвят тесни специалисти, за които няма достатъчно работни места.И после:2018г: МОН ще стимулира техникумите за сметка на хуманитарните гимназии.Късно е, чадо. Едно време в техникумите влизаха най-добрите, с приемни изпити по математика и физика, още от 1968.Другите- в реалната гимназия.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не разбирам, нали ви трябваха повече ученици от техникуми. Сега пък искали математици. Ми не става така.Точните науки изискват дълга подготовка, ако обясняваш на всички колко са безполезни, ще минат поколения докато учниците се върнат към тях, дори и ти да си промениш плановете. Ама от къде толкова акъл...
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учениците няма да изберат профили с математика,повечето търсят нещо с език или перспектива,без много много да се озорват с учене.
1
0
 
26
 
! Отговори
Просто мисля преди 5 години
А кой ще дойде да преподава по математика и физика за 650лв, г-н министре? За тези пари не само ще трябва да преподавате, но и да преглътнете унижението от груби чалгаризирани ученици, наглите им родители и множеството безсмислена документация, с която ни се подиграват от МОН