Олимпиецът Иво Петров: България е сред силните по математика, 2003 г. сме първенци

Има нужда от мотивация - и при ученици, и при учители, смята той
Обновена: 20 окт 2020 19:31 | 20 окт 2020 19:05, Анисия Иванова
23
Олимпиецът Иво Петров: България е сред силните по математика, 2003 г. сме първенци
Снимка: Личен архив

Иво Петров е един от блестящите физици от последния випуск на СМГ, донесъл медали за България от много международни състезания. Завършил немската паралелка, негова сила са физиката, математиката, програмирането... За висшето си образование е избрал Кейбридж. На матурите след 12 клас това лято освен задължителните матури по български и математика, Иво се явява допълнително на физика. Получава две пълни шестици, а по БЕЛ - 5.84.

Има два сребърни медала от международната олипмиада по физика, миналата година взема сребро на Международната олимпиада по математика, има два сребърни медала и от Международна олимпиада на Мегаполисите по физика, както и два бронзови медала от Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика. А от Всерусийската олимпиада в 10 клас се връща със злато. Спечелил е общо 16 медала от най-силните състезания на планетата - 6 по математика и 10 по физика.

В СМГ е от 5 клас, приет е без изпит заради първото си място на пролетното състезание след 4 клас.

Още от първи клас ме "зарибиха" със състезанията. По принцип от малък обичах да редя пъзели, лего, да играя логически игри. В 1 клас имахме извънкласна школа - забавна математика. Тогава се записах и на първото си състезание по математика и много ми хареса, защото се упражнява логическата мисъл - оттам тръгна всичко, спомня си Иво.

В 7 клас се занимавах с компютри и програмиране на състезателно ниво. Тогава се явих на двете олимпиади – по физика и химия, бях първи на националния кръг по физика и оттам тръгнаха нещата, започнах да разбирам колко е забавна тя, да изучаваш природата около себе си, да учиш законите на вселената и най-хубавото нещо е, че се комбинира прекрасно с математиката. Много е красиво да откриеш решения, които те удовлетворяват, разказва той пред Dnes.bg.

В края на 9 клас Иво решава сериозно да се занимава с физика и заминава на лагер школите на Теодосий Теодосиев. Там натоварването е супер интензивно – 2 седмици от сутрин до вечер физика. "Ставахме в 8 часа и си лягахме в 12 през нощта и само 3 часа почивка за целия ден. Лекциите са много натоварени, решават се задачи, преподава се нов материал. Мога да кажа, че там натрупах много знания по физика, които после развих. Там винаги можеш да намериш някой, който е по-добър от тебе, да научиш нови неща, да видиш как той работи, изграждаш нови приятелства", разказва младежът.

А най-хубавото в СМГ за него е средата – винаги има хора, които да те мотивират да се развиваш, стимулират те да продължаваш напред и нагоре.

"В СМГ има уникални преподаватели – не само като учители, но и като характери, като ментори. Много хубаво училище и ми е тъжно, че си тръгвам. Ако мога, бих повтарял още една година”, с тъга казва той. Признава, че в СМГ е открил себе си, смята, че е станал по-уравновесен като характер, толерантен.

Според него българското образование има нужда от митовация – и при ученици, и при учители.
"Учениците трябва да имат възможност да усетят и страната на науката. Това ще ги провокира да търсят допълнително развитие”, убеден е той.

Иво разказва, че един от най-приятните моменти на олимпиадите по математика са новите приятелства.
"На тези места участват най-добрите 6 човека от всяка държава и осъзнаваш, че хората не са толкова различни, колкото си ги представяме. Всички сме тръгнали по един и същи път и сме стигнали до едно много хубаво място”, допълва Иво.

Кои са силните нации по математика?

В последните години Китай най-често са първенците по математика и физика, но да се влезе в международните отбори там е много трудно. Наред с Китай са Индия, САЩ, като цяло източните държави – Виетнам, Корея, Северна Корея дори.

"Но подготовката при тях е с много напрежение върху децата. Доколкота знам в Китай дори не можеш да си видиш родителите от порядъка на 9 месеца. Всичко, което правиш, е да учиш, ограничават ти социалните контакти, ограничават ти свободата. Това не мога да си го представя при нас”, казва той.

Според Иво успехите на тези нации се крие в отношението им към образованието, а не заради икономическите им постижения.

По думите му в азиатските държави при състезания се наблюдава принципът - "честта играе”, честта на държавата трябва да бъде защитена на всяка цена, когато сме на тяхна територия, на всяка цена те воюват да вземат златен медал, разказва той.

Русия също е с много интензивна подготовка и много добра селекция сред учениците. За радост България също е сред силните нации по математика. Миналата година успяхме да пробием в топ 20 в света и имахме реален шанс да влезе дори в топ 15. През 2003 година България е била първенец по математика, след нас остават Китай и САЩ.

Ако говорим за стария континет – Източна Европа определено е много по-напред и по-силна от Западна. Един от абсолютните първенци по математика миналата година беше от Полша. Повечето пъти държавите от Западна Европа са зад нас, разказва Иво.

Олимпиадите и това, което се учи в училище

"Не бих казал, че на състезания задачите имат нещо общо с материала, който се учи в клас. В училище ни учат на типизирани задачи и начина, по който да се справим с тях. На състезания дават задачи, които никога не си срещал, в повечето случаи дори няма подобна на тях като тип. Може да има отделни познати елементи, но оттам нататък често се налага да се преформулира задачата така, че да съвпадне с някоя позната идея.

Обикновено дават три задачи по математика от различни типове и разликата между първата и третата е огромна. Първата обикновено над половината участници могат да я решат. А ако решиш и третата задача – ти си вече златен медалист.

При състезанията по физика се дава физичен проблем и там трябва да включиш абстрактното мислене, за да разбереш как работи цялата система, да си решиш математическата част от задачите", обяснява той.

Олимпиадите по физика са едни най-сложните, е неговата преценка.

Много често сам трябва да измислиш експерименталната постановка, да обработиш резулатите. При тях се изисква много силно абстрактно мислене, но има и доза късмет, защото всеки предпочита определена част от физиката. Иво, например, не харесва задачи по механика, но за електричество са едни от любимите му.

Има огромни задачи, в които освен знания по физика, са нужни много добри основи по математика, за да направиш бързо изчисленията си. Там има и експериментален кръг, в който трябва сам да измислиш нещата – да направиш експерименталната постановка, сам да си получиш резултатите и да ги обработиш.

Факт е, че на училищно ниво не може да се преподава нищо повече от основния материал – нито неща от експерименталната физика, нито елементи на висшата математика. Но е факт, че състезанията ти дават нов хоризонт, разширяват мисленето, оценява Иво.

Политика и протести

"Нещо, което не ми харесва в сегашната политическа ситуация в България, е разединението. Да, дават се индикации, че нещо не е наред в държавата, но не се дава пътят как да се оправи тя”, разсъждава младежът.

Той е убеден, че са нужни хора с нова гледна точка и морал. На лекциите си Теодосий Теодосиев задължително изнася пред учениците си лекция за седемте смъртни гряха, основана върху Библията. В нея се застъпва идеята за моралната сила на характера и помощта към другия, разказва Иво.

"Бих искал да се махне този манталитет, който напоследък много се тиражира – да се гласува за най-малкото зло.
Трябва да дойде време в България, когато няма да е битка между две силни партии – ГЕРБ и БСП, а битка на идеи", смята Иво и именно в това вижда смисъла на предстоящите избори.

"Категорично, трябва да има нови и млади хора, които не са белязани от предишните режими, за да се изчисти политическата обстановка в България", допълва младежът.

Иво е избрал да продължи образованието си в Кейбридж. "Искам да реализирам знанията си по физика в симулации, дигитални експерименти. Преди да се пусне експеримент да върви в истинския живот, трябва да се направи на виртуално ниво. Затова идеята ми е, когато завършва компютърни науки, да изкарам магистратура, с която да комбинирам двете – компютри и физика", разказва той.

Мечтата му е да работи в ЦЕРН, където може да комбинира наука и практически инженерни решения. "Все още не съм решила, но ми се иска да е комбинация от двата свята”, признава той.

Независимо колко време ще бъде в чужбина, Иво е категоричен, че ще се върне в родината си, защото тук ще се чувства най-добре.

"България е хубава, въпреки всички проблеми, които имаме в момента. Природата е прекрасна, културата ми харесва и най-важното – тук са всички мои близки, семейството ми, приятелите ми. Не мога просто да загърбя целия този живот. Винаги искам да се върна към корените си”, разказва той.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По нищо съществено не ни личи!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не само че има ами и всеки нов биос има версия и на китайски"

Гръмни се ...
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 16

"Едно такова вишу струва на народа към 100 000"

Това на какъв език е? Китайски, български или нещо друго?

Брат, ти ми говориш за машинен език ... на китайски! съзнаваш ли, колко жалко и смешно звучиш? И кой е този свръхпопулярен език Китай?

Защото като отвориш обявите за работа, масово са Java (доста с Kotlin вече), C/C++ (за тея специализираните машини), a другото е супер предвидимо - JavaScript, Python, Go и C#.
17
0
 
5
 
! Отговори
Бочко преди 1 месец
Най-накрая една статия за младо и умно българче, което е пропуснално чалготеките, масовото затъпяване в интернет на фона на статии за плеймейтки, брадъри, емемей и други звезди. И най-логичното - заминава и дано някога се върне, защото България има нужда от хора като него.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Не само че има ами и всеки нов биос има версия и на китайски ;) Да не говорим за многопроцесорните и специализирани машини.При тях целия софтуер е китайски.При нас са копирали първо ейпъл после Аи Би Ем а софтуера е бил западен .Едно такова вишу струва на народа към 100 000.През годините стотици милиарди с които щяхме да си купим всички технологии да си правим сами ф16 и кво ли не .А тука тези хора за станали нагли .На кражбата викат наука.На скоро германците направиха език на немск
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"То хубу наливаме пари в косинус,ама от 300 компютърни езика нито един не е на български което спира икономиката ни."

То и на китайски няма такъв език, който да е в широка употреба, ама не им е спряло, да дишат във връта на американците по икономика и технологи. Ся па да не кажеш, че били изостанали американците и китайците? Спрамо кого? Извънземните?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1

Някой е искал да каже, тези родени през 2003-а годиниа, ама езабравил, че това е статия, а не чат между другарчета.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7

Типично за всеки простоват и ограничен човечец, другите са луди, извратени, ненормални или "нещо им има", ама ти, великият пасач на овеце, чието основно действие е бездействието, си "правилен".
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Момчето най-добре да емигрира час по-скоро. Да остане благодарен на родители, приятели и учители.

Друг не го интересува очевидно.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честито за спечелените олимпиади.
Но не разбрах, защо трябваше да му слушаме възгледите за живота и политиката, при положение, че е на 18 е прекарал половианта си живот по лагери за физика и математика?
А последнто ... моля ви! Всичко го казваме това, преди да се изнесем, а истината е, че сме още сутринта на летишщето и с нетърпение си чакаме полета.
10
4
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
И каква полза ни е донесло това? Къв е тоя, че да му препечатвате фермана?
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То хубу наливаме пари в косинус,ама от 300 компютърни езика нито един не е на български което спира икономиката ни. Всичките излети пари в,,математици,,са на вятъра.Гледат един тъ.пан от БАН дето разправяше че държавата на наливала в ,,наука,, и за това сме изостанали у компютрите.Този нагъл ,,математик,, не прави разлика между наука и кражба на технологии.,,Науката,,е трябвало да направи един машинен език на български за да може всеки бг да програмира. Ето затова трябва да се спре тази наглос
8
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 1 месец
В топ 20 сме, защото Русия и Китай не могат да изпратят по 100 отбора. Иначе щяхме да сме в топ 220.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Математиката е просто инструмент за моделиране на процеси и концепции в инженерните и технологични сфери, но задълбаването в нея не се отразява добре на здравето. Всичко след университетската математика са абстрактни самоцелни теории от които по-скоро да полудееш, отколкото да направиш нещо практично.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво стана Евротолерастия-та? На изток доминират по математика, а тука ни занимават с джендърски глупости.
5
1
 
9
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Успех и късмет в последните ти месеци на територията, Иво. Тя не те заслужава.
Европа те чака с отворени обятия.
4
1
 
6
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 1 месец
Само с математика не става, трябва и да се ядат суджуци и асфалт и бетон да се полага иначе ще ни спрат фондовете и ще трябва да работим.
3
3
 
3
 
! Отговори
Ганьо преди 1 месец
Я най мразим умни и образовани, много ги мразя.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КеЙбридж - кой туй?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нерде 2003 де 2020..ама чу заглавия