Образователната система в България е все още консервативна

Полагат се големи усилия за нейното ресурсно обезпечаване
23 ное 2020 15:44, Анисия Иванова
18
Образователната система в България е все още консервативна
Снимка: БГНЕС

Образователната система в България е все още консервативна и традиционна и поради тази причина ефектът от пандемията беше изненадващ. Но все пак бяха положени изключителни усилия по отношение на нейното ресурсно обезпечаване. Това заяви Златка Димитрова, експерт от сдружение Образование България 2030, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Съгласно данните на Инстута за изследване на образовението повече от 85% от ученици разполагат с налично устройство и 80 на сто имат постоянен достъп до интернет. Големи са разликите обаче между градовете и селата, тъй като в по-малките населени места около 65% могат да си позволят устройство", каза тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Налице е желание за допълнително обезпечаване на образователната система с устройства", коментира Златка Димитрова.

"Министърът на образованието е дал заявка за закупуване на 80 хиляди устройства, които ще бъдат разпределени във всички училища под формата на постоянен фонд. Но според нас има два проблема: тези устройства ще дойдат в късен момент, чак през пролетните месеци; и второ, те ще бъдат разпределяни поравно и няма да могат достигнат там, където са най-необходими".

Целия разговор - във видеото.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като дойде момент да няма учители или мнозинството да са в предпенсионна или пенсионна възраст, не търсете качество. Подобно е положението и при лекарите.
16
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"Образование България 2030" да не е част от програма "Европа 2030" (същата дет плевнелеив пропагандираше), която предвижда внос на 100 000 000 афроараба до 2050та?

По-добре да е консервативно, отколкото докопано от либерастките пипала на брюксел!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Образователната система в България е на дъното. Всичко е в един порочен крък задълбочил се от липсата на реформи в предишните десетилетия. Учители неподготвени, липса на контрол, делегирани бюджети, борба на университети за студенти са част от проблемите там. Лошото е, че от образованието зависи и богатството на една нация. Липсата на образование води до бедност, бедността до омраза и престъпност и т. н. т.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Сега приберете децата от училището, защото 25% от заразата се дължи на училищата по веригата (лансет)." 80-90% е точната цифра и 5-10% за градския транспорт.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само един факт - коментарите за вас,каква е системата на образованието.Разчита се на Фейсбук, Вайбър ,смартфони ...и различни джаджи ,за дистанционното...имаха цяло лято да се подготвят за такъв сценарий - лесно предвидим..в нормалните страни ,хората с един клик обхващат 100 обучаеми ,провеждат лекцията и там каквото има да се прави по учебния материал и това доста преди К19 да ни удари ..по този начин си обучаваха хора от Европа в Австралия , от Америка в Азия ..спирам до тук
12
5
 
1
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
В разгара на студената война да пращат да изучават съветското училище?Ти нормален ли си?Пък и американците веднага изстрелват своя спътник след руснаците.Смешно е да даваш за пример Ссср.Цялата космическа програма на двете свръхсили е открадната от нацистите.А те са били стотици г напред.Мат с пешката.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След първия спътник на СССР в САЩ се сещат, че образованието им куца и специална делегация отива в СССР, да изследва образованието там. Чел съм доклада им. Констатират, че в СССР се изучава много повече химия, физика и др. науки. За съветските ученици идоли за учени и спортисти, а за тези в САЩ Джеймс Дийн. И в САЩ си поправят системата на основа СССР. Днес ние си поправихме образованието по модела на САЩ и резултатите са все по-голяма неграмотност, и простотия.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Образованието ще го оправяте след бурята. Сега приберете децата от училището, защото 25% от заразата се дължи на училищата по веригата (лансет). Т.е. всеки четвърти загинал от КОрона щеше да бъде жив!!!!
9
3
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 1 месец
а кой е казал, че трябва да е друга?
НПОнките каква исакте да е ? Либерална? Тип книжки за деца от БХК : "Опознай в*гината си"? Такава ли искате да е ?
Ние пък не искаме. Ние пък мразим либерализма.
8
0
 
12
 
! Отговори
А бе хвърляйте на преди 1 месец
кучетата даскалите и няма човек - няма проблем. После организирайте учебния процес в казина, барове, чалготеки и всичко ще е по стандартите на вожда.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Образователната система в България е все още консервативна, о НЕ управленската система е забила и иска нов хардуер и софтуер. Със стар министър нов бар..ак не става.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В света образованието е почти изцяло в мъжки ръце,а само в Бг е женоря.Изводите си ги правете сами.Може пък да сме смотана нация.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неправилно ти е сравнението защото днес имаме развит женски футбол!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Футболът не върви защото е превзета от мутрите. Впрочем и в образованието ако не си приближен на Герб нимога няма да си учител.Виждаш ли как нещата се изясняват.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1

По твоята логика футболът при нас не върви, защото е също е превзет от един пол.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Ами ще бъде превзета от единия пол, като представителите от другият пол държат да станат "бизнесмени" (търговци и прекупвачи) и IT-специалисти (черноработници в чужди фирми). Не че стават де ...
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Системата е превзета от един пол.На това се вика консерватизъм.