МОН с критики към ВУЗ-овете

Ведомството изготви пропоръки за развитие на вузовете в страната
Обновена: 13 яну 2021 20:44 | 13 яну 2021 20:44, Красимир Ангелов
4

Университетите в страната предлагат остаряло обучение. Това става ясно на база показатели, изготвени от Министерството на образованието и науката, във връзка с приети политики за развитие на държавните висши училища в страната.

Реформата за българските университети беше утвърдена през лятото на 2020 г. Концепцията се състои от подробни таблици с показатели и конкретни цели за всяко едно държавно висше училище у нас. Моментната степен на развитие и желаните стойности за мандата на ректорите се измерват в проценти.

Така например Софийският университет, който за поредна година се класира на първо място в рейтинговата система на висшите училища, трябва да поработи относно актуализирането на учебните си планове. Към момента модернизирането на специалностите е достигнало до 20 на сто, а целевата стойност, към която се стреми ВУЗ-ът е 100 %.

Друг по-видим акцент е делът на младите преподаватели, които участват в научни проекти, където стойностите трябва да се увеличат от 15 на 35%.

УНСС от друга страна, трябва да наблегне върху разработването на компетентностни профили по специалности, където разликата между сегашните стойности и желаните такива е 60 на сто. Икономическият университет поставя акцент върху увеличаването на преподавателите от практиката от 30 на 50 %.

УАСГ обещава да наблегне върху разширяването на професионалната квалификация от 18 на 35% на сто. Архитектурният университет трябва да поработи върху оптимизацията на структурата и укрепване на административния капацитет с повече от 20 %.

Междувременно първокурсници от осем специалности през новата академична година не заплащат университетски такси. Сред тях са африканска и класическа филология в СУ, ядрена енергетика в ТУ-София, металургия в ХТМУ и други.

Последната година беше нестабилна за студентите заради пандемията и въведения режим на онлайн лекции. Появиха се и опасения относно качеството на преподаване в такава среда.

Как се справят унивиерситетите в ситуация на пандемия и по какъв начин ще завършат дипломантите тази година? Разговор по темата с ректора на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски'' проф. дфн. Анастас Герджиков в предававането "Директно" по Bulgaria ON AIR.


4
Още от Страната
Децата и коронавирусът: Заразяват се, колкото възрастните
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Този журналист е уникално некадърен, дори не може да говори с уважение към гостта
3
1
 
6
 
! Отговори
Аз пак питам преди 1 седмица
От къде накъде частните ВУЗ-ове получават субсидии от бюджета?!
Те трябва да се издържат сами!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вишото кетапостроене свива възможностите милиони пъти .Тези не трябва да са търговци на възможности а само свободния пазар да дава възможностите .Ако тия ЕС и герб разпределят възможностите с нас е свършено .Всеки виш кетап струва 100 000 лв и служи да бъдат взети възможностите от най добрите и да бъдат дадени на хора които нямат резултати а само кетапи. Тези не признават принципите на свободния пазар
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рекет, стъкмистика, плагиатстване, некадърност, шуро-баджанащина до феодални старци и cвинcки чepвa....