Бизнесът търси умения и компетенции, а не образователни степени

Проф. Станимиров: Образованието ни е твърде традиционно и класическо
26 окт 2021 22:10, Анисия Иванова
29
Бизнесът търси умения и компетенции, а не образователни степени
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемията създаде перфектна буря в бизнеса и образованието. Преди нея пазарът на образователни услуги и този на труда се разминаваха с между 3 и 5 години. Дигитализация допринесе за затваряне на несъответствията между двата типа пазари, защото се появяват алтернативни образователни структури, които предлагат персонализирано и силно специализирано обучение. Все повече големи компании не търсят образователно квалификационна степен, а търсят доказателство за уменията и компетенциите, с които младите да започнат работа. Това заявява проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна, в ефира на предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

Той заяви, че образованието е съвкупност на множество приложения, които трябва да се осъвременяват. През последната година има активно влагане на средства в дигитализацията, но трябва да има и контрол над парите и дали те са инвестиции, или по-скоро разходи.

Проф. Станимиров не е попадал все още на методика, която „адекватно да третира“ този въпрос и да претендира, че е точно и икономическо оправдана, за да отчете ефектите на дигитализацията. А те трябва да си проличават в рамките на месеци.

Гостът е категоричен, че в краткосрочен план трябва да се развиват уменията и компетенцията и те да се влагат в реалната икономика, но такава практика все още няма няма.

"В образователните институции въпреки старанието се наблюдава двойно наказание по отношение на участващите в процеса и получаващите в изхода на образователната система продукт. Образователната система е твърде традиционна и класическа.“, определи той.

Има наченки на дигитализация и интерактивност, но твърде масовите и неперсонализирани образователни системи водят до липса на мотивация в обучаваните студенти.

Образователните институции трябва да променят процесите на преподаване, защото има съществени педагогически разлики между присъственото и онлайн обучението, дори и между онлайн и хибридното обучение. Образователните системи залагат повече на монотонното говорене, отколкото на диалога. Трябва да се промени мисленето на хората в образователната система. Индустрията 4.0 затвърждава усещането, че няма място за теоретизиране, а трябва да бъдем силно прагматични. Това помага на фирмите да се свързват помежду си, както и по-лесно да навлизат цифровите технологии в тях.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
5
 
! Отговори
Хеле преди 2 години
Откри се топлата вода!!! Ура!
17
2
 
10
 
! Отговори
BG MAFIA преди 2 години
Бизнесът във България е интересно понятие а само колко криминални бизнесмени има почти няма други!
16
1
 
3
 
! Отговори
и блести преди 2 години
с интелект такива служители всеки си тьрсираздават акьл на кило
15
1
 
0
 
! Отговори
даже преди 2 години
ги е научила наизуст
14
1
 
4
 
! Отговори
всяка преди 2 години
*** е излапала един тон популярна психология и тьрси слу6атели
13
0
 
2
 
! Отговори
ако преди 2 години
може и да не са като партиина радиоточка
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг "бизнесът" търси роби! Само и единствено роби!
11
0
 
3
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 2 години
Абе тя ако беше традициона и класическа щеше да е китка, ама е Американска, и при това чалгаризирана.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнес, а 'га ще почнеш да си плащаш? М? Ай у лево!
9
2
 
11
 
! Отговори
Ве Ес Телешоп преди 2 години
бизнесмени имам чудесна новина за вас. Например "работната ръка" в Столипиново отговаря на вашите изисквания - умения и компетенции в кражби и далавери и е без образователна степен. Хайде взимайте ги по-бързо от там, докат не са избЕгали по Европата да си прилагат уменията и компетенцията там.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
прости работодатели, търсят прости работници. бързате щот сте потънали в кредити и за качествено последователна квалификация време няма.издишате
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 200 милионен трудов пазар в ЕС родният"бизнесът"търси Пенкилери срещу подаяние,ами уважаеми "бизнесмени" това вече е кауза пердута!
6
2
 
16
 
! Отговори
Дончо преди 2 години
Една истина е че БГ вузовете дават фалшиво образование с което да започнете фалшива работа във фалшива БГ фирма, обаче с връзки. Тотално деградирало образование в една деградирала държава.
5
2
 
14
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Няма значение какво иска бизнеса защото той не може да плаща. Ще става все по-зле за БГ бизнеса и това ще е напълно заслужено. България от 75 години е страната на лъжите.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дирят Кочо от Драгалевци, който умее да забива пирони накриво. За чо му е образование на Кочо, нали има чук? Имах един даскал по трудово обучение, който казваше"За какво ви е чук, като аз съм тук".
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха - цитат "Образованието ни е ...." Какво образование бе, ние нямаме образование! Това, което имаме е някаква търговия с дипломи и имитация на наука и образование. След като има вече хора с висше образование, които са функционално неграмотни, правете си сметката....
2
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Бизнесът трябва да се научи да инвестира в бъдещите си кадри,а не само да иска.Например може да се плащат стипендии на студенти,срещу договор студентът да работи определено врема за съответната фирма.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професорът явно не е чел таксономията на Блум - знанието е в основата на всичко и умения без знания няма. Тук опростявам нещата доста, но "уменията" са комплекс от много неща. Повече по темата - в таксономията за учебните цели на Блум. Професоре, говорили сте некомпетентно и сте без умения.