13 учени от СУ "Св. Климент Охридски" сред най-добрите в света

В класацията на Станфордския университет са 73 наши изследователи
46
13 учени от СУ "Св. Климент Охридски" сред най-добрите в света
Снимка: БГНЕС

Тринадесет учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" са сред първите два процента на най-добрите учени в света, съгласно класацията на Станфордския университет за 2021 година. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, H-индекс, коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и други.

В класацията фигурират имената на 73-ма учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от Българската академия на науките и от други български университети. Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в класацията на американския университет в съревнование с милиони свои колеги от цял свят. В класацията на Станфордския университет от 2020 г. българските учени бяха 50.

Изявените учени от Софийския университет са: проф. Иван Христов от Физическия факултет (242 място в Оптоелектроника и Фотоника), акад. Николай В. Витанов от Физическия факултет (216 място в Обща физика), проф. Валентин Попов от Физическия факултет (966 място в Приложна физика), чл.-кор. Стойчо Язаджиев от Физическия факултет (1533 място във Физика на ядрото и елементарните частици), проф. Иво Грабчев от Медицинския факултет (1303 място в Органична химия), акад. Николай Денков от Факултета по химия и фармация (727 място в Химическа физика), акад. Петър Кралчевски от Факултета по химия и фармация (1956-2000 г.) (1148 място в Химическа физика), проф. Иван Иванов от Факултета по химия и фармация (1936-2018 г.) (1713 място в Химическа физика), проф. Георги Вайсилов от Факултета по химия и фармация (1902 място в Химическа физика), чл.-кор. Красимир Данов от Факултета по химия и фармация (1915 място в Химическа физика), чл.-кор. Димитър Цалев от Факултета по химия и фармация (1123 място в Аналитична химия), проф. Ирина Караджова от Факултета по химия и фармация (2284 място в Аналитична химия) и доц. Мича Каравастева от Факултета по химия и фармация (366 място в Мини и металургия).


46
Още от Коронавирус
Омбудсманът за заплащането на COVID тестовете в клас: Дискриминация!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 26 - *** кат започнити ми са убисняяяти и вий.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До На Запад 33 - пречи им това, че ако някой ще дава пари, ще ги дава на далеч по-престицни институции от БАН. Аз съм българин, имам пари, но забрави да ги дам на БАН за развитие, когато има къде-къде по-добри алтернативи, само на 1 час със самолет.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Супер, но СУ все още е извън калсацията на топ 1000 ... И не се чудете, като сле няколко години, когато имената са на хора, които се изнесоха и започнаха да учат още 2007/2008 в чужбина.
36
0
 
0
 
! Отговори
Ха! преди 1 седмица
Докато отговарях на човека, написал като ник "На Запад", неговият коментар изчезна!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
...да иска обяснение защо така се пречи на няколкото български учени, включени в негов научно-изследователскипроект. Това стопирало цялата работа по проекта. По онова време председател на БАН беше акад. Юхновски. И той се скрил, и всички останали нашенски академици заявили, че нямат свободно време да приемат израелския проф. Голд. Той се беше опитал да помести изобличителен материал в наш вестник и като му попречиха да направи дори това, публикуваха материала само в сайта на Едвин Сугарев.
34
0
 
0
 
! Отговори
До На Запад, продълж преди 1 седмица
Но в тази случаи работата по задачите към международния колектив става част от плана на съответния нашенскиинститут. И останалите започват с ентусиазирано и с всички сили да пречат на онези няколко човека, които работят по международен проект. Който невярва, да потърси в мрежата материали за патилата на проф. Канев /работи по проблемите на ДНК и именно от нашенските интриганти избяга чак в САЩ/. Там е описано как сее вдигнал от Израел професор да дойде тук, за да иска обяснение защотака се пречи
33
0
 
0
 
! Отговори
До На Запад преди 1 седмица
На Запад кадърните учени могат хем да преподават в университет, хем да творят наука. Нашите от БАН все нещо им пречи и най-вече натякват, че им отпускали малко пари за научна дейност. Ами нали сега светът е отворен за всички нас! Какво им пречи да си търсят финансиране от чужбина? Всеки ще вложи пари в перспективно изследване. Не, че няма и такива хора в БАН, в някои институти се намират по няколко човека, които успяват да се присъединят към солидни международни научни колективи , но /продълж
32
0
 
2
 
! Отговори
Дрън-дрън, та пляс преди 1 седмица
До Анонимен 32 - И научна степен имам, и време в БАН изгубих, докато не разбрах, че трябва да се махна оттам, за да мога нормално да си върша работата.Ще ви изяде главата това, че се мислите за богоизбрани, а всъщност единственото ви предимство се състои в това, че сте се уредили в БАН с връзки по кръвна линия, а бащите и дядовците ви са били назначени на научни длъжности там по партийна линия.Около 3 000 човека сте, а вършите работа колкото стотина посредствени асистенти от провинциален колеж
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Корекция - До Мах.......На мен ли тия! Защо тогава от СУ изпращаха студентски групи да им водим спецкурсове за жалки хонорари? А колко дипломанти им подготвихме, чак в писането участвахме! Съкращението БАН вкарва в истерия по-семплата част от народеца и това се разпространява от такива мърльовци като теб! Я кажи, 600-то място на СУ в световната класация престижно ли е?
30
0
 
2
 
! Отговори
Боцко преди 1 седмица
Казаха ми, че Герджиков бил подарил титлата "доктор на науките" на безкнижника Тиквун. Не знам дали е вярно, но щом ГЕРБ го предлага за презизент, може би има нещо вярно
29
0
 
4
 
! Отговори
Бивш студент преди 1 седмица
Значи не всички в СУ са загубена кауза. Бах почнал да ги отписвам, особено след ГЕРБерския закон за лесно придобиване на академични степени, когато всички доценти за отрицателно време станаха професори.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евала. Браво. Супер новина. Дано имат късмет в живота.
27
2
 
5
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 1 седмица
до 24: За твое сведение, тук са изброени само учените от Софийския университет; онези от БАН и другите места тук не се обсъждат.А виж, Герджиков го няма, защото се броят най-умните измежду първите 100 000 по света. Ако направят класация за първите 10 милиарда учени на земята, сигурно и той ще влезе.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само с физика и химия не става, пък и не са за всяка глава. Една нормална държава трябва да има специалисти от всички важни научни сфери и поне минимум университетски преподаватели, които да предадат опита си на следващите поколения. Много по-малки държави от България успешно се справят с висшето образование и кадрите в него.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До до WOW Този Витанов е друг. Онзи Витанов, за когото говориш е професор, не академик....
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изводът е, учете физика и химия.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като гредам класацията направо БАН да го закриват, само харчат готови пари
22
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 15 преди 1 седмица
Някои от тези талантливи български младежи правят чудеса, когато се озоват в чуждестранен научен център. Напиши в търсачката името Владимир Кефалов и ще видиш за какво става въпрос. И не е само той. Който обаче се излъже да остане в родината си, или не успява да припари до така наречените научни среди, защото няма връзки, или ако случайно успее да постъпи в научен институт бива използван като научно-помощен персонал и посегне ли да пише дисертация, удрят го през ръцете и му стъжняват живота.
21
1
 
4
 
! Отговори
До shark преди 1 седмица
Хуманитарни, правни и икономически предмети не се считат за науки, затова и няма учени. Науки са само физика, химия, биология и математика и производните от тях. Останалото са разказвателни предмети и дори не е нормално да се учат в университет.
20
0
 
6
 
! Отговори
Корекция - До Мах преди 1 седмица
Не се прави, а БИ ТРЯБВАЛО да сеправи в БАН фундаментална наука.Проблемът е там, че преподавателите в някои от нашите университети съумяват хем да преподават, хем да правят наука, хем да отсяват сред студентите онези, които имат качества за научноизследователска работа и ги привличат към такава дейност.В БАН безметежно си живеят на не много високи заплати, за които някои дори не си дават зор да работят, а просто си ги получават. Други обикалят ВУЗ-ове и четат там лекции, а чрез БАН трупат стаж