13 учени от СУ "Св. Климент Охридски" сред най-добрите в света

В класацията на Станфордския университет са 73 наши изследователи
46
13 учени от СУ "Св. Климент Охридски" сред най-добрите в света
Снимка: БГНЕС

Тринадесет учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" са сред първите два процента на най-добрите учени в света, съгласно класацията на Станфордския университет за 2021 година. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, H-индекс, коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и други.

В класацията фигурират имената на 73-ма учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от Българската академия на науките и от други български университети. Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в класацията на американския университет в съревнование с милиони свои колеги от цял свят. В класацията на Станфордския университет от 2020 г. българските учени бяха 50.

Изявените учени от Софийския университет са: проф. Иван Христов от Физическия факултет (242 място в Оптоелектроника и Фотоника), акад. Николай В. Витанов от Физическия факултет (216 място в Обща физика), проф. Валентин Попов от Физическия факултет (966 място в Приложна физика), чл.-кор. Стойчо Язаджиев от Физическия факултет (1533 място във Физика на ядрото и елементарните частици), проф. Иво Грабчев от Медицинския факултет (1303 място в Органична химия), акад. Николай Денков от Факултета по химия и фармация (727 място в Химическа физика), акад. Петър Кралчевски от Факултета по химия и фармация (1956-2000 г.) (1148 място в Химическа физика), проф. Иван Иванов от Факултета по химия и фармация (1936-2018 г.) (1713 място в Химическа физика), проф. Георги Вайсилов от Факултета по химия и фармация (1902 място в Химическа физика), чл.-кор. Красимир Данов от Факултета по химия и фармация (1915 място в Химическа физика), чл.-кор. Димитър Цалев от Факултета по химия и фармация (1123 място в Аналитична химия), проф. Ирина Караджова от Факултета по химия и фармация (2284 място в Аналитична химия) и доц. Мича Каравастева от Факултета по химия и фармация (366 място в Мини и металургия).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 - *** кат започнити ми са убисняяяти и вий.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До На Запад 33 - пречи им това, че ако някой ще дава пари, ще ги дава на далеч по-престицни институции от БАН. Аз съм българин, имам пари, но забрави да ги дам на БАН за развитие, когато има къде-къде по-добри алтернативи, само на 1 час със самолет.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, но СУ все още е извън калсацията на топ 1000 ... И не се чудете, като сле няколко години, когато имената са на хора, които се изнесоха и започнаха да учат още 2007/2008 в чужбина.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Корекция - До Мах.......На мен ли тия! Защо тогава от СУ изпращаха студентски групи да им водим спецкурсове за жалки хонорари? А колко дипломанти им подготвихме, чак в писането участвахме! Съкращението БАН вкарва в истерия по-семплата част от народеца и това се разпространява от такива мърльовци като теб! Я кажи, 600-то място на СУ в световната класация престижно ли е?
25
0
 
2
 
! Отговори
Боцко преди 2 години
Казаха ми, че Герджиков бил подарил титлата "доктор на науките" на безкнижника Тиквун. Не знам дали е вярно, но щом ГЕРБ го предлага за презизент, може би има нещо вярно
24
0
 
4
 
! Отговори
Бивш студент преди 2 години
Значи не всички в СУ са загубена кауза. Бах почнал да ги отписвам, особено след ГЕРБерския закон за лесно придобиване на академични степени, когато всички доценти за отрицателно време станаха професори.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала. Браво. Супер новина. Дано имат късмет в живота.
22
2
 
5
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 2 години
до 24: За твое сведение, тук са изброени само учените от Софийския университет; онези от БАН и другите места тук не се обсъждат.А виж, Герджиков го няма, защото се броят най-умните измежду първите 100 000 по света. Ако направят класация за първите 10 милиарда учени на земята, сигурно и той ще влезе.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само с физика и химия не става, пък и не са за всяка глава. Една нормална държава трябва да има специалисти от всички важни научни сфери и поне минимум университетски преподаватели, които да предадат опита си на следващите поколения. Много по-малки държави от България успешно се справят с висшето образование и кадрите в него.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до WOW Този Витанов е друг. Онзи Витанов, за когото говориш е професор, не академик....
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изводът е, учете физика и химия.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гредам класацията направо БАН да го закриват, само харчат готови пари
17
1
 
4
 
! Отговори
До shark преди 2 години
Хуманитарни, правни и икономически предмети не се считат за науки, затова и няма учени. Науки са само физика, химия, биология и математика и производните от тях. Останалото са разказвателни предмети и дори не е нормално да се учат в университет.
16
3
 
6
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Нещо професора Герджиков не го виждам в този списък. Значи за учен не става, но да ръководи цяла държава го бива, според някои. Интересно при толкоз изявени учени как изобщо са го избрали за ректор. Явно и тук има нещо гнило и нагласено. За да е изборът на ГЕРБ!!????
15
3
 
8
 
! Отговори
Max преди 2 години
До Автора: напишете и колко са от БАН, защото фундаменталната наука се прави реално в БАН, а не в СУ!
14
2
 
3
 
! Отговори
А Герджиков преди 2 години
Защо не е в този списък? Или, да си го кажем, хуманитаристите никой не ги бръсне за учени.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Каналин: Този Витанов от ФзФ не е онзи от БАН - Института по Механика. Единият е класа, другия малко над средна ръка учен. Единият се занимава с фундаментални изследвания, другия с приложни. Единият е Физик другият приложен Математик. И най важното никой от двамата не е епидемиолог. Единият го знае :)" ____________________Когато правиш прогнози, е важно да знаеш как да тълкуваш това, което ти дава статистическия софтуеър. Той се справя добре. А, очевидно, използва приетите правила/наредби.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"няма по-учен от кирчо и кокорчо, единия специализирал 2 години в харвард, другия откраднал софтуер от компанията" ___________________________Стига лъжи! Друг Харвардския възпитаник ги провери в регистрите на Харвард! Ами не лъжат. Имат си официални редовни дипломи от там!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, при толкова много деца световни шампиони по физика, математика, информатика... какво се случва после с тях? Как никое не стана нобелов лауреат, или поне някакъв научен пробив да направи?
10
0
 
9
 
! Отговори
до WOW преди 2 години
Академик Николай Витанов /квантова информатика и кохерентен контрол на квантови системи/ няма нищо общо с досадника от TV