Ученици от НПМГ и СМГ се върнаха със злато от олимпиада в Чехия

Страната ни е участвала с два отбора в Европейската олимпиада по природни науки
18 май 2022 14:26, Анисия Иванова
16
Ученици от НПМГ и СМГ се върнаха със злато от олимпиада в Чехия
Снимка: БАН

Ученици от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" и от Софийската математическа гимназия спечелиха златни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2022 в Храдец Кралове, Чешката република, съобщиха от БАН.

В тазгодишното издание участваха над 40 отбора от 19 страни, като България се включи с два отбора с по трима ученици на възраст до 17 години.

Отборът на учениците Яна Александрова Атанасова (биология) – 11 клас, НПМГ “Акад. Любомир Чакалов”, Явор Ивайлов Христов (химия) – 10 клас, СМГ „Паисий Хилендарски” и Божидар Николаев Бозов (физика) – 10 клас, НПМГ “Акад. Любомир Чакалов”, беше награден със златни медали и зае престижното трето място в отборното класиране.

Бронзови медали заслужиха Виктор Делянов Лилов (биология) – 10. клас, Преслав Ивайлов Георгиев (химия) – 10. клас и Биляна Димитрова Димитрова (физика) – 10. клас, и тримата от СМГ.

Участниците решаваха екипно експериментални задачи с изследователски характер, свързани с качествата на хиалуроновата киселина, измерваха параметри на молекули на ДНК, сравняваха кръвни проби на различни организми, изследваха връзката между някои генетични мутации и имунния отговор при инфекции (като HIV и COVID-19).

В задачите от първия състезателен ден учениците изследваха от различни страни една от най-важните молекули от извънклетъчния матрикс – хиалуроновата киселина, която предизвиква нарастващ интерес в биомедицината в качеството си на биохимикал, който може да се използва за лечение на различни патологии, за подпомагане на in vitro култивирани тъкани за регенеративната медицина и за естетични процедури.

Учениците използваха различни химични, физични и биологични методи за нейното характеризиране и синтезиране и сравняваха кожни прерези от различни организми, в които изследваха количеството на хиалуроновата киселина и причините за различията.

Във втория тур задачите бяха посветени на изследване на ДНК молекули – от модел на историческото доказателство за нейната спирална структура с помощта на дифракция до PCR за генетичен анализ, електрофореза за определяне на генотипа.

Ръководители на българските ученици са: д-р Христина Андреева (физика, СУ „Св. Климент Охридски” и Институт по електроника на БАН), д-р Калина Пачеджиева (биология, СУ „Св. Климент Охридски”) и Владимир Цветков (химия, ЧОУ „Роналд Лаудер”).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на децата! Честити медали и много много успех в живота! Ако успея да намерят мястото си в България ще бъде супер.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
заучаваш комбинации и алгоритмични зависимости и воала
12
1
 
6
 
! Отговори
Catrock преди 1 година
Тези умни,амбициозни,трудолюбиви младежи имат пълното право да учат,да се реализират и живеят където си поискат.Защото качественото образование и интелектът те правят гражданин на света!
11
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Точно ти никакви пари не си дал на тези деца, ти на твоето семейство не можеш да помогнеш, а си мислиш че си направил нещо за другите, всички българи имате такива комплекси, че изпращате някой някъде, че му давате пари и му оправяте живота, а на себе си не можете да помогнете.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
момичето отляво е прекрасна. Красота и интелект
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам на олимпиада по какви науки са били , но тази отляво идва от олимпиада по тласкане на гюле.
8
3
 
3
 
! Отговори
Браво на децата преди 1 година
Въпреки че това ще са поредните забегнали в Русия и Беларус и ще останат да работят там. Много жалко :(
7
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните безработни или заминават за САЩ с пари платени от бг.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2, а за инж. Петко Динев чувал ли си? На всички космически спарати подводници транспорт по света и т.н. има негови камери, които са едни от най-прецизните в света. Дори в Игра на тронове са използвани негови камери, на които пише направени в България... ами образовайте се хора.
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на децата. Още си спомням тия с медалите от НПМГ и СМГ. До ден днешен аутсайдери повечето. Дано не е това случаят. Не ме разбирайте погрешно, аз съм отличник, имам собствена ИТ компания, но никога не съм ламтял за величие и медали. Гледах си детството, спортувах, играех игри, пък сума подобни колеги са странни днес. Да, работят хубава работа, ама ни семейства, ни нищо. Аутсайдери. И аз имам медали де, ама спортни.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2, Да си чул. Теньо Попминчев със сребро от най-престижната Олимпиада по Физика беше обявен преди 10 години за един от 10 млади учени на бъдещото. Единственият българин, който може да стане кандидат за Нобелова награда за цялата ни история, ако успее в сферата му "лазери на рентгенови лъчи". Това за което се говореше в Междузвездни войни.... така че вината е в теб, че не знаеш за такива хора. Българи.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: ами работят си хората сериозна работа, не стават шоумени да се натрапват по телевизията. За простолюдието други хора са интересни, тези са скучни за тях.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добрата новина за деня.
1
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова много медалисти всяка година, а незнайно после какво се случва с тях! Как пък един не взе "Нобелова награда", или поне да направи някакъв научен пробив? Да не се окаже, че вместо научени, са дресирани?