Време е за матура: 46 661 зрелостници чакат темата по БЕЛ

Матурата започва в 8:30 часа тази сутрин
18 май 2022 06:15, Александър Попов
25
Време е за матура: 46 661 зрелостници чакат темата по БЕЛ
Снимка: БГНЕС

Първата задължителна матура по български език и литература ще започне в 8:30 часа тази сутрин.

Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка. Пише се само с черен химикал.

46 661 души са заявили желание за участие в този изпит.

Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май т.г. също от 8:30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници, съобщиха от МОН.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от „Биология и здравно образование“ и „География и икономика“. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита - сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници.

В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища – за професия. Ангажирани са 26 156 квестори.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
EGTGETG преди 1 месец
До фдТези завършващи ще се борят за 75 000 места в университетите!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая матура ми е през ...читала.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Матурите са напълно излишно губене на време и ресурси.
19
0
 
0
 
! Отговори
179 преди 1 месец
По мой сметки 20 000 хиляди липсват. Дали са в чужбина или не са завършили явно никой не може да каже.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6Това също е работа, която трябва да се свърши и то качествено. Ако всички сме ит-та няма да има какво да ядем, къде да живеем, кой да ни лекува, кой да ни поправи колата...
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До загорялШе възползване ли от абитуриентката, викни я да и оформиме оценката...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тази "зрелостница" вляво на снимката май не й трябва матура. Ще да изкласи в живота по друг начин.
15
1
 
6
 
! Отговори
808 преди 1 месец
=...намалете двойно университетите и ще дойде качеството...не може всяка паланка с вуз
14
0
 
11
 
! Отговори
фд преди 1 месец
а в края на лошия соц през 1989 е имало по около 120000 ученици във випуск,-сега 46000 - накъде вървиш Българийо?
13
3
 
11
 
! Отговори
загорял преди 1 месец
Малки свежи стегнати зрелостнички
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 12 Според мен, най-много ще са кандидатите за връзки с обществеността и за мениджмънт. Всеки иска да е или шеф, или да контактува с журналисти и пред камери да отговаря на въпросите им, та цяла България да го види какъв е хубав и компетентен. Така най-лесно се става известен и току виж те хареса някоя милионерска щерка. За момите кандидат-студентки важат същите правила.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След Освобождението когато Вазов е бил министър на образованието е казвал, че трябва да има матура по всеки предмет, и е било така. Дори по времето на ранният социализъм, ако питате бабите и дядовците ви -всяка година матура по всеки пред е имало... правете си сметка какво е било качеството тогава и сега.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да видим тази година колко кандидат философи и психолози ще има. :)
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Муахаха Що, бе? Сега е модерно даскалици да имат туй-онуй със свои възмъжали ученици левенти. По-актуално е да питаш колко юнака вече са успели да си уговорят шестицата с някоя загоряла преподавателка.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората над 50-годишна възраст помнят, че имаше шансове да стане студент в София онзи, който не може да ползва предимство по параграф, само ако кандидатства определени специалности в МЕИ (днешният ТУ) или в МГИ. Става въпрос за непрестижни специалности, по каквито никой не иска да работи след като завърши. На пръсти се брояха младежите, които влизаха в тази група и все пак успяваха да станат студенти по други, предпочитани специалности - само с максимален бал или с такъв, близко до максималния.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, тази година колко места са обявени за кандидат-студенти? Пак ли ще са повече от броя на зрелостниците?
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази година ще се използва черен химикал. Успех на всички!
5
3
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
Of thirty years of "peace" I know not peace!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Понякога ще идвам в съня ти, а понякога и на матура". Н. Вапцаров
3
2
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Колко ли Зрелостнички вече са заработили за 6ца?!