Ректор: Чистите специалности трудно ще се реализират на пазара

Няма адекватна политика, за да станем образователна дестинация
Обновена: 5 юли 2023 15:20 | 5 юли 2023 15:13, Анисия Иванова
22

На прага на кандидатстудентските кампании - кои най-търсените специалности, предпочитанията на студентите, професиите на бъдещето и привличането на чуждестранни студенти у нас?

"Кандидатстудентските кампании са вече са към финала си почти във всеки университет. В момента записваме всички онези, които са приети след първо класиране записани", коментира ректорът на Висше училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ картината сочи, че кандидат-студентите се ориентират към IT специалностите, към комуникационните технологии. "Онова, което не бива да пренебрегват гимназистите, които кандидатстват в университети, е, че чистите специалности в бъдеще трудно ще бъдат реализирани на пазара на труда. Чистите специалности не са толкова актуални и в следващите години все по-малко актуални ще бъдат. Непрекъснато трябва да надграждаме своите знания, умения и компетенции, но и не трябва да пренебрегваме интердисциплинарния подход в обучението и това е голямата отговорност на българското висше образование", каза още проф. Темелкова.

Тя обясни, че Висшето училище по телекомуникации и пощи непрекъснато пуска нови иновативни специалности. "Най-новите, които от миналата година предлагаме, са хибридните специалности, свързани с медицината и по-специално софтуерно проектиране в медицината, това са инженери, които ще обезпечават медицинската апаратура в болниците и поликлиниките, които ще поддържат диагностицирането, операциите", допълни ректорът на висшето училище.

Според проф. Темелкова не бива да се пренебрегват ангажиментите на бизнеса в самото обучение. "Може би сме от един от малкото университети, в които има ужасно силно изразена връзка между образование и бизнес. 25% от нашия академичен състав са представители на бизнеса, това са експерти от практиката, които работят в големите информационно IT компании. Бизнесът трайно иска да присъства в академичната среда. Бизнесът инвестира във висшето образование, но когато види смисъл от тази инвестиция", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи Висшето училище по телекомуникации и пощи е сред университетите, които привличат най-много чуждестранни студенти. "Изводите са няколко от една страна българското висше образование е разпознаваемо в чужбина, след като е търсено и успява да привлича такива студенти, от друга страна означа, че то е конкурентноспособно. Можем да си позволим индивидуален подход към студентите, така че чуждестранните студенти се чувстват много добре във Висшето училище по телекомуникации и пощи", каза още тя.

"Българското висше образование не е по-лошо от западноевропейското. Битува една тенденция в обществото, че всичко, което е българско, е лошо, но това не е така. Какво е направила държавата за да промотира България като образователна дестинация? Няма как да привличаме чуждестранни студенти, ако сме неразпознаваеми в чужбина като столица, като държава. Нямаме адекватна държавна политика в превръщането на България като образователна дестинация", категорична е проф. Темелкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Демек изказването на Шеуфа - директна реклама на знания Пенкилер - от сичкото по малко и този тюрлюгювек ти дава възможност ,ако си "наш" чувечиц да сатнеш "я депутатин , я министро ,че и министро - председательььь...келепир има в тая работа..".Вереятно като прави таквиз изявления Ректурю си мисли ,че голема част от народеца не знае ,че в нормалните държави с нормални висши училища "чистите" специалности ,ако си научил наистина нещо , без проблем си намират работа даже фирмите сами ги търсят
15
0
 
4
 
! Отговори
Бумеранг преди 7 месеца
Смесените специалности да много, много тежки, особено тези в педагогическите факултети! По мое време се учеше здраво, ама здраво. Завършваха 30-40% от започналите! А днес? Днес всичко е тотална бутафория!!! Делигираните бюджети на Даниел Вълчев и Пламен Орешарски разкостиха образованието! Превърнаха го като програма по САПАРД!!! За толкова глави ***, толкова пари=ДЕЛИГИРАН бюджет!!! Ето ви и резултатите!!!
14
1
 
6
 
! Отговори
Парушков преди 7 месеца
В този измислен университет бившата председателка на студентският съвет е по-възрастна от ректора. Сегашният председател може да е набор на ректорът. За каква наука говорим не знам... Само кадровици и *** до живот!
13
1
 
12
 
! Отговори
Запознат преди 7 месеца
Сега си обяснявам защо в този ВУЗ асистент по счетоводство стана доцент по общо инженерство. В НАЦИД може да се види. Е, няма лошо. Имам публикации по счетоводство, но искам да съм доцент по атомна физика. Жалко за студентите...
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Истината е в точните науки - математика, информатика, химия, биология, физика. Това са науките на бъдещото! Който ги владее ще бъде голяма работа и богат! Западните и най-богатите корпорация в Света се състезават да взимат най-добрите от тези области с невиждано възнаграждение! Ако пък си от сорта на учен като Тесла, Айнщайн, Нютон, Менделеев...няма да се отървеш от пари.
11
0
 
14
 
! Отговори
Joko преди 7 месеца
Г-жо Темелкова , в голяма заблуда сте ! Голамата част от мераклии студентите кандидатстват за т.н. ОБСЛУЖВАЩИ специалности ! Трябва да се стимулират специалности за инженери технолизи и производствени инженери. Само не ми говорете , че в БГ има качествено образование. Когато за едно място се борят 7-8 кандидата тогава може нещо да се очаква
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Дааа 7 : Отговора е ясен - ТИ! И други такива като теб, дето едва са избутали трети клас. Доколкото си спомням имаше 80% 'лош матр'ял', така че ще има кой.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-хубавата специалност-промишлената автоматизация. Колкото повече автоматизирани заводи, толкова по-малко ceлинджъpи с работа. Демек да изпъдим необразованите бачкатори в небитието!
8
0
 
12
 
! Отговори
За университетите преди 7 месеца
До АнонименТова е в УНСС. В УАСГ и машинните специалности на ТУ по Дескриптивна геометрия и различни механики късат над половината, в електрическите Теоретична електротехника и Теория на управлението пада голяма сеч и преподавателите са зли и неподкупни. Още си спомням как доц. Дишлиев остави над 90% на ликвидация по Теоретична електротехника в ТУ Варна, опиталите се да го подкупят загубиха студентски права за една година.
7
2
 
22
 
! Отговори
Дааа преди 7 месеца
Много вожд малко индианец. Това е то вашата работа. Всичките ще ставате ИТ-та и началници. Искате само в офис на бюро, на чисто с климатик и с прибирате голямата заплата. И накрая кой ще работи? Кой ще произвежда реалните неща в тая държава? храна, машини...... Кой ще строи? Кой ще кара машините? Кой ще ви лекува? Кой ще учи децата? Кой ще пази тая държава? НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС! Това е истината.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Един млад човек, завършил Физика в България може и да не намери реализация, но на Запад е много търсен, физиците ще бъдат най-богатите хора след 10-20 години, Техните открития и изобретения прокарват магистрални пътища в развитието на човечеството.
5
0
 
14
 
! Отговори
Сава Томов преди 7 месеца
На темелкова някои трябва да й обясни какво е понятието "чиста" и какво "обща". Изключително слаб ректор, разбира се протоколно избран за втори. Дано след нея дойде човек, който си разбира от работата. Дотогава и това недоразумение ще се слуша четири още четири години.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И защо го правим, да е така? Вече веки трбява да рабира от всичко! Корпорациите са много доволни, защото така могат да наемата и уволняват, както им кефне. Само човек, вече не може да си направи бизнес. Дестопия!
3
0
 
13
 
! Отговори
Образован турист преди 7 месеца
За да станем образователна дестинация първо трябва да си ограмотим професорите и едва след това студентите.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно време нашите ми казваха, не ти върви училището, затва *** в УНСС завърши една икономика и си прави кефа после. Кандидатствах в УНСС през 1999 г., приеха ме. Спомням си в 1 курс по история на икономическите теории някои колеги не се бяха явили на изпит и гледаш в протокола имат добър 4.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
какво е това 'чисти специалности'? а какво е 'мръсни специалности'?