Денков ще търси вариант военното образование да се финансира и от МОН

Нашите студенти са забравени от МОН, коментира генерал Иван Маламов
29 авг 2023 21:45, Нели Христова
33
Денков ще търси вариант военното образование да се финансира и от МОН
Снимка: БГНЕС

Ще се мисли за възможности висшето военно образование да се финансира не само от Министерството на отбраната (МО), както е сега, а и частично от Министерството на образованието и науката (МОН). Това коментираха премиерът акад. Николай Денков и ръководството на Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) във Факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в Шумен, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

"Около 8 млн. лв. е недостигът само в нашия университет. Неравнопоставени сме на другите висши училища. Нашите студенти са забравени от МОН. Това затруднява инвестициите например в студентски общежития и студентско хранене“, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. „Най-доброто, което можем да направим, е финансирането за вашите студенти да идва от МОН и те да имат права като всички останали студенти. Поддръжката на технологичното оборудване и материалната база да остане към МО. Разпределението трябва да бъде направено много внимателно", отговори акад. Денков.

Военният факултет в Шумен има голям потенциал да разшири обучението в инженерните специалности, включително за цивилната промишленост в Североизточна България, стана ясно на срещата. В тази част на страната бизнесът има голяма нужда от висококвалифицирани специалисти в тази сфера.

"Вашето висше училище е част от решението на проблема с кадрите в региона", подчерта премиерът.

Държавата трябва да инвестира във военната наука и да подпомага развитието на отбранителните технологии. Те могат да имат много граждански приложения и тъкмо това съчетание трябва да подкрепим по всякакъв начин, отбеляза министър-председателят.

Той изяви готовност да работи за възвръщане на авторитета на военната професия, което ще увеличи и броя на качествените кандидати във висшите военни училища. "Модернизираме техниката, повишаваме заплатите и социалните разходи. През следващата година средствата за отбрана ще бъдат 2% от БВП, а през 2025 г. дори повече заради плащанията за нови самолети", обясни акад. Денков.

"След пет години вие ще сте пораснали, ще бъдете мъже и жени, които са готови да преодоляват препятствия и ще бъдат уверени в себе си. Отделно ще получите и образование, с което ще можете да намерите реализация както във военното дело, така и в гражданска специалност. Това е богатство, което ще можете да използвате цял живот," обърна се премиерът към най-младите курсанти във факултета в Шумен. Той ги увери, че като бъдещи офицери от българската армия те ще бъдат част от най-съвременните, най-модерните и най-мощните въоръжени сили в света – тези на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Баба преди 7 месеца
Какво ли още ще измислят-----бяха разнополови ,разни сбъркани-- части от библия а сега и военно обучение Много умни и дисциплирани ще станат
28
1
 
2
 
! Отговори
Милионер преди 7 месеца
Настоящата премиерка, която все още не е родила, дали прави разлика между прости генерали и прости академици ? То ис има бюджети и за МО, че дори и за МОН. Едногто е на простите военни, а другото е на още по-простите он вауките. Честита 2023 г. на тези от БНБ.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Военното образование трябва да се финансира само и единствено от...Сорос хахаха.к
26
1
 
3
 
! Отговори
Има ли армия преди 7 месеца
Това затруднява инвестициите . . . Значи и там искат папане! За 15 000 армисти и 20 000 генерали не им трябват повече пари! Какво оръжие имат още самолети, танкове, ракети - всичко подарено! Пари изхвърлени на вятъра!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До йоан Ами той Румен Демонов Радев беше избран преди цели 7 години... ти сега ли го разбра, че "започвали тъмни злощастни години"... Къде си бил до сега да те питам??
24
0
 
4
 
! Отговори
йоан преди 7 месеца
Започват тъмни зловещи злощастни години за България и народа. И не спасение а ужас дебне от всякъде . Тъмните сили на Сатаната властват и слабите духом първи им целуват краката.
23
0
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 7 месеца
Фуражко под прикритие , ако искаш и да изтегля кредит за да финансирам твоите фуражки . Пък после ме вкарай в затвора затова , че съм безработен и с нулев доход и не мога да върна кредита за твоите фуражки .
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма луди да искат да стават пушечно месо заради рейтинга на Бай Дрън.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А какво чудесно съвпадение!!!!Утре сутринта по нова може да питат емоционалния съветник , какво би посъветвал министъра си по този въпрос. А също и как да се попълни недостига въобще и приема на курсанти в частност:-) Най- доброто което мога да си представя е да изпее песен от сватбата си:-)))
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До SS Ти какъв СС си?? Да не си от ***?? щот определено не с ив час.
19
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 7 месеца
То ест МО ще финансира търтей с пагони от нашите данъци .
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бяхте дали снимка на министър - председателя на фона на въпросния военен филиал в Шумен, по-точно на неговите останки, че сградите зеят без прозорци ....
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Денков иска българският език да се изучава вече като чужд в училищата. Споделете!
16
0
 
6
 
! Отговори
Сержант преди 7 месеца
Те първо да видят колко преподаватели пенсионер има НВУ . Дядовци и баби по на 70г. Преди няколко години бях там, пълна трагедия е. Нито преподавателите изискват, нито курсантите си дават зор. Отделно поради липса на желаещи се приема всичко що мине медицинските прегледи. За справка, тази година от 3850места заети 85 до сега.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв инженерен потенциал??!! Вие продължавайте да пускате средно образование само с бългрски и английски и чакайте развитие на техниката.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От армията масово хората напускат заради министър Тагарев. Няма от къде да хванете шарани за армията.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Одобрявам! Поне натовските тролеи да се научат да пишат правилно.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да разбираме, че на армияа ни не стигат пари даже за изхранване на личния състав в поделенията, камо ли за сграден фонд.
11
1
 
18
 
! Отговори
Четвъртият път преди 7 месеца
След масовата пропаганда преподаване на русофобия в училище сега е време на верните атлантици да ги пратят на фронта и да ни ги върнат в ковчези.. Такива продажни политици никога не сме имали в историята на България
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Търсят пушечно месо за НАТО