Над 10 000 съборяни на Рожен играха в най-дългото българско хоро

По информация на организаторите досега са изядени 20 тона кайма и 120 чевермета. Изпити са 120 хиляди бутилки с безалкохолни напитки и бира
13 авг 2006 14:13,
Повече от 10 000 съборяни играха най-дългото българско хоро под звездите на Рожен. Както обещаха, музикантите на Емил Узунски от Виевската фолклорна група подкараха първите ритми в 23,00 часа снощи и свириха без прекъсване 4 часа. Първи на “Яно, бела Яно” с националния трибагреник на хорото се хванаха кметът на Община Смолян Дора Янкова и министърът на културата проф. Стефан Данаилов, почетен патрон на събора. Шеметните ритми увлякоха мераклиите около централната естрада, а после и останалото множество съборяни. Така до 3 часа сутринта те отговориха на поканата на кмета да се хванат на най-дългото хоро на Рожен и да демострират куража на българския род и издръжливостта на Родопите.

Досега такова хоро не е имало на Рожен, заяви по-късно Емил Узунски. Според него музикантите от Виевската група са били готови да свирят и още часове без прекъсване, защото имат 30-годишна закалка в автентичния български фолклор.

Най-нетърпеливите извиха хоро още в 21.40 по време на спектакъла “Звезден Рожен” и не спряха да играят през целия концерт. Роженската поля гръмна от аплодисменти, когато Хлистина Лютова поде “Руфинка болна легнала”. Под звуците на “Хубава си, моя горо” на сцената се развя знамето на Европейския съюз. Хор изпълни химна на Евросъюза – “Ода на радостта”, с текст на български език. Пищни фойерверки озариха небето под съпровода на стоте каба гайди. В това време игрохорците превзеха сцената, развявайки българския трикольор. Така започна най-дългото българско хоро.

Снощи под звуците на родопски чанове и гайди, любителите на звездните тайни успяха да гледат и още един феномен – “падащи звезди”, които се изсипваха по 30-40 на час. Най-ярките от тях бяха с големина на грахово зърно, като пикът на светещите частици бе в 22,30 часа, обясни Никола Петров, астроном в Националната астрономическа обсерватория на Рожен. Според него подобно явление се наблюдава всяка година през август, когато Земята пресича орбитата на кометата “Темпъл Тътел” и преминава през метеорния поток “Персей”. Той се състои от хиляди малки частички, известни като “персеиди”, а по-големите като “болиди”, които се увличат от земната атмосфера и падат със скорост 60-80 км. в секунда.

В надпяването на Рожен се включиха над 6 000 самодейци от всички краища на страната. Сред тях са и 186 читалища за изворен фолклор. Журито вчера отличи със златен плакет 28 фолклорни групи и 20 индивидуални изпълнители и връчи 16 първи, 12 – втори и 8 – трети награди. Днес обявяването на най-добрите ансамбли, певци, свирачи, игрохорци и разказвачи ще стане от 13,00 до 13,20 часа, след което започва гала-концертът на лауреатите на “Рожен 2006”. Общо 50 групи и 30 индивидуални изпълнители ще получат златни плакети от надпяването.

Очаква се днес посетителите на Роженските поляни да надхвърлят 100 000 души. По информация на организаторите досега са изядени 20 тона кайма и 120 чевермета, като съборяните са изпили над 120 хиляди бутилки с безалкохолни напитки и бира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание