100 години Независима България

"Провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо царство", казва на 22 септември 1908 г. в Търново княз Фердинанд
22 сеп 2008 08:48,
85
100 години Независима България
22 септември 1908 г., княз Фердинанд Първи. Снимка: wikipedia.org

Днес се навършват 100 години от обявяването на Независимостта на България през 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново.

На днешния ден България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата "цар на българите".

В издадения от него Манифест се казва: "Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо Българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят".

На 5 февруари 1909 г. Русия, първа от Великите сили, признава Независимостта на България.

На 6 април същата година с Цариградския българо-турски протокол Независимостта на България е призната и от Турция.

На същата дата е подписан и Руско-български финансов протокол, според който Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от Руско-турската освободителна война (1877-1878).

Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, а тя от своя страна се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години 82 милиона франка. 

До средата на април Великите сили (10 април - Англия, Франция и Италия, а на 16 април - Германия и Австро-Унгария) и балканските държави (7 април - Сърбия и Черна гора) признават Независимостта на България.

С провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

Петото Велико народно събрание (9 юни-9 юли 1911 г.) приема промени в конституцията, за да приведе текстовете й в нова редакция с оглед на обявената независимост.

Утвърдена е царската титла, засилени са правомощията на монарха във външната политика, намален е мандатът на Народното събрание на 4 години, министерствата стават 10.

Най-строго охраняваната тайна в държавата преди сто години е именно обявяването на Независимостта на България в старата столица.

За това свидетелстват спомените на Никола Мушанов, министър в правителството на Александър Малинов, припомнят изследователите от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

В спомените си министър Мушанов посочва, че с решение на правителството подготвяният исторически акт е държан в тайна и че дори княз Фердинанд не искал това да стане достояние в двореца или на членовете на неговото семейство.

Днес заради тържественото честване на 100-годишнината от Независимостта на България се променя движението по някои централни улици в София, съобщиха от Столичната община.

От 17,30 до 21,00 ч. се забраняват влизането на автомобили в двете посоки, престоят и паркирането и движението на пешеходци по ул. "Оборище" между ул. "Раковски" и ул. "11 август".

От 8,00 до 21,00 ч. се забраняват престоят, паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, осигуряващи мероприятието, по ул. „Оборище" между ул. „Раковски" и бул. „В. Левски".

От 11,00 до 12,30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. „Цар Освободител" между ул. „Раковски" и бул. „Княз Ал. Батенберг"; ул. „Леге" между ул. „Съборна" и пл. „Атанас Буров".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
АЛО Донев преди 15 години
Няма смисъл Донев ти си болен човек В един спор трябват аргументи а къде са твоите ЛЕКУВАЙ СЕ
83
0
 
0
 
! Отговори
ПСИХИАТЪР преди 15 години
САМ СИ ЗАДАВАШ ВЪПРОСИ , САМ СИ ОТГОВАРЯШ ! КАТО КОСМАТИЯ ПИШМАН ИСТОРИК СЕ ВЖИВЯВАШ В НЯКАКВИ РОЛИ ! ПИИ СИ ЛЕКАРСТВАТА РЕДОВНО БЕ ЧОВЕК ! ИСКАМ ДА ТЕ ПИТАМ НЕЩО ! ДА НЕ БИ ДА СИ РАБОТИЛ В ДЕЗИНФОРМАЦИОНИАТ ОТДЕЛ НА ЦК НА БКП ?! НО ПАК ТАКИВА СЪСТОЯНИЯ ДА ЛИ СА ПРИЕМАЛИ ТАМ ?! И ОЩЕ НЕЩО ! ВЕДНЪЖ КАЗВАШ , ЧЕ СИ АКТИВЕН БОРЕЦ , ПОСЛЕ , ЧЕ СИ ОТ РЕПРЕСИРАНО НИКОЛАПЕТКОВИСКО СЕМЕИСТВО ?!! ДЕ Е ИСТИНАТА БЕ ЧОВЕК ?! Е ВЗЕМАМ ПРЕДВИД ВЪЗРАСТТА ТИ И ДОПУСКАМ НЕ МАЛКА ДОЗА ЗАБРАВЯНЕ , НО ТВОЕТО Е ДОСТА ПАТАЛОГИЧНО ! И ЗАПОМНЕТЕ ! НЯМА СЛАВЯНСКИ БРАТЯ И СЛАВЯНСКА АЗБУКА ! ТОВА СА РУСКИ ИЗМИШЛЬОТИНИ ! ИМА БЪЛГАРИ , КОЙТО ПИШАТ БЪЛГАРСКА АЗБУКА И Я РАСПРОСТРАНЯВАТ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА , ПРЕДИМНО САС СЛАВЯНСКО НАСЕЛЕНИЕ ! ТОВА , ЧЕ ПРИ БОРИС И СИМЕОН СМЕ ДАЛИ НА ДРУГИ СЛАВЯНСКИ НАРОДИ ПИСМЕНОСТ , РЕЛИГИЯ И КУЛТУРА ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ПРАВИ БЪЛГАРИТЕ КИРИЛ И МЕТОДЙИ СЛАВЯНИ ! ТОВА , ЧЕ ИМ ДАВАМЕ НАШАТА ПИСМЕНА , НЕ ЗНАЧИ , ЧЕ ТЯ Е СЛАВЯНСКА ! ТЯ Е БЪЛГАРСКА АЗБУКА И ТЕ СА БЪЛГАРИ И ТО ВЕЛИКИ ! СЕГА ДОНЮ ПИИНИ ЕДИН ХАП И ПРОЧЕТИ НАПИСАНОТО ОТ МЕН ОТНОВО ! ЗА ДОМАШНО ТИ ДАВАМ ДА НАПИШЕШ 100 ПЪТИ ............... БЪЛГАРИТЕ ОСНОВАХА НА РУСИТЕ ДЪРЖАВА И Я НАРЕКОХА ВЕЛИКА РУС ! БЪЛГАРУТЕ КИРИЛ И МЕТОДЙИ НАПИСАХА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА И Я ДАДОХА НА РУСИТЕ ! БЪЛГАРИТЕ ДАДОХА НА РУСИТЕ И ДУМАТА И ТИТЛАТА ЦАР ! БЪЛГАРИТЕ ДАДОХА НА РУСИТЕ КУЛТУРА И РЕЛИГИЯ ! ПО 100 ПЪТИ ВСЯКО ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ!
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
За съжаление госпожата е права. Даже четох една книга (роман), описваща живота на дипломатите в българското посолство в Лондон. Книгата е хумористична, но освен това отразява новия бай *** в лицето на дипломацията. За съжаление казвам, защото далеч не всички дипломати се държат като нашите. Различни култури просто, какво да правиш. Ние сме си по "далаверките".P.S.: И за да не ме обвини някой че чета много романи и гледам много филми, ще кажа че много хора които познавам (не цитирам имена) са споделяли лични впечатления, пък и аз имам известни лични впечатления, които само потвърждават прочетеното в книгата.
81
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Между другото той е бил същностен христианин, това е дълга отделна тема, но езика също е доказателство за това - без единение няма успех, самия Иисус казва, че всяко царство, разделено на две против себе си загива и Борис Михаил точно това преодолява /примери за обратното дава примерно Византия, но това пак е друга тема/.Е ми дадох Ви и тема, дадох Ви и сламка, опитайте се да преодолете славянското в себе си и да продължите напред.И, разбира се, май е неоходимо като христианин и хегелианец да повторя, че това моето е хипотеза, но с реални шансове да се превърне в теория.
80
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Ако не боравех с теорията на установката на Марбе-Мюлер-Узнадзе щях да съм удевен от мненията, но пък хайде, защо не, артистично се правя на удивен. Та аз в каквито и посоки и по какъвто начин да Ви насочвам за да разчупите евентуално тривиалния си стандартен подход към проблема, който обсъждаме вия едно си знаете, едно си баете, с което поне окончателно ме убедихте, че във Вас наистина преобладава славянството добър материал са били славяните, но доста инертен и трябва дълго време за да бъдат вкарани в руслото на развитието и извисяването, т.е. христианството. Останалите на Волга българи са направили примерно това с Русия и резултатите и стават все по-добри и по-очевидни /в това, както е известно, навремето са имали дял и дунавските българи и по отношение на христианството, и по отношение на писмеността и други неща/, но пък от друга страна тази инертност може и да е полезна, защото по трудно могат да се отклонят от правия път, ако вече са го поели, пример отново Русия.Добре, викингите почти са се разтворили, както считате Вие, но предполагам, че не отричате, че при формирането на съвременна Европа те са основния структурообразуващ фактор от Алпите до Британия. А протобългарите, играли същата роля в същия период от Алпите до Урал че и по-нататък, са оставили съществуващи и днес стабилни образования - преки като заддунавска България, Татарстан и Чувашия и множество непреки, между които са даже осетинците и чеченците. Да, преките образувания са със силен и възможно дори преобладаващ чужд биологически елемент - примерно на Волга е останала една част от златната орда, а тук, на балканите е силен славянския и тракийския елемент.Та духът, волята и тук, при нас, са български и това ни е направило държава. За езика казах, че няма да Ви предъвквам нещата и Ви насочих да се замислите по дадена тема, но Вие с типична славянска невъзприемчивост продължавате да се правите на ни чул, ни видял. Затово отново малко насочване. Борис Михаил е българин с управляващите тогава тук българи извършва серия от дела, които като цяло са толкова велики и толкова перспективни, че като се добави и че са христиански, май стой над всички други владетели, нищо че не признат и дооценен по достойнство, но както вече писах преди, това да не глашатайстваме за постиженията си, както и антирабството, са си чисто български черти независимо от христианството. Та за световната револяция, която прави, част от която е налагането на друг свещен език освен до тогава и още векове след това налаганите само латински, гръцки и еврейски, е необходимо бързо и ефективно решение. Вече има славянска азбука, славяните вероятно са числено болшинство, освен това тромави и инертни, а без тях тукашна България наистина неможе. И той приема в БЪЛГАРСКАТА държава да говорят всички славянски, прави го ц,рковен и т.н. Между другото той е бил същностен христианин, това е дълга отделна тема, но езика също е доказателство за това - без единение няма успех, самия Иисус казва, че всяко царство, разделено на д
79
0
 
0
 
! Отговори
АЛО Донев преди 15 години
Езикът по форма да е славянски,а по съдържание български .БравоТи направи революция в сравнителното езикознание на славянските езици А къде ти са доказателствата от лингвистична гледна точка Няма такива За обратното е добре да отвориш една сравнителнаграматика и ще се убедиш в казаното от мене Но за това се иска малко труд и достойнство да си признаеш невежествота По въпросът за вигингите Те както и много други народи като авари узи кумани печенеги са с течение на времето асимилирани защото са нямали своя писменост или по други фактори
78
0
 
0
 
! Отговори
Turk преди 15 години
4estito za bgri , koqto ne6to praznuvat , pitam bulgari za kakvo praznuvate , vinagi otgovarqt 4e sa spasihali ot turcite . towa polojenie ne e samo za Bg , i za gyrcia , syrbiq ,ukranina,armenia, rumaniq,arabi,persi,slavqn i madjarstan :D ne e lesno da si Turk :D
77
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Или защото преди 1944 вашите хора рязаха главите на земеделците, а след това повечето лакейски се присламчиха към комунистите, които продължиха делото им с рязане на земеделски глави и съсипването на земеделщите по лагерите си въобразявате, че можете да продължите това по нов начин, като сипете лъжа след лъжа и гнусотия след гнусотия спрямо такива репресирани николапетковисти от репресирани семейства като мен? Хайде по-кротко, защото сам ще си докарате нещо до главата, макар че то вашето глава ли е механизъм за зверства и лъжи?
76
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Празника мина и реших да погледна дали пак някоя мижитурка-*** не се е изцвъкъла на метеното, т.е. на празника. Е, тоди път май са цвъкали повече върху себе си, отколкото върху истината. И то по толкова смешен и жалък начин, че се посмях от сърце. Да сте живи и здрави, жалки мижитурки-мекерета, защото и от вас има полза - все пак на черен фон даже тъмносивото се забелязва, а който има ум съвест и достойно по-лесно ще отлече плявата от зърното.Все пак дължа и няколко отговора.1. Най-напред е очевидно, но все пак да го декларирам, че 75 и 53 са поредните злоумишлени злоупотребители със свободата във форума и са използвали моето име, за да плещят несвързани врели-некипели. Халал да им е - на мене ми е през оная работа, но вола ката рие, пада на гърба му...2. Относно 57 - не за първи път се появявават такива елементарни оспорвания на излаганите в моя интерпретация факти за протобългарите от очевидно славенеещи се българи. И както и да им отговарям те едно си зная и едно си баят - езика та езика. Е извинявайте, ама вие не искате диалог, а подкрепа за поредното разклащане на славянското ви самозаблуждение. Нито е мястото, нито е времето всичко да ви предъвквам, особенно като вождам каква е нагласата ви /а ако се запознаете със смислената теория на безсъзнателното на Марбе-Мюлер-Узнадзе ще разберете какво имам предвид и за вас, и отчасти за езика; и тъй като говоря за безсъзнателното да спомена, че Фройд не само не е верен, но е и вреден/. Та тъй като няма повече да ви предъвквам, отново ви поставям тема за размисъл: "Защо от Кубратово време Волжска Велика България и до днес, въпреки превратностите на съдбата и условията, въпреки че е приела исляма, е основен фактор в региона? А не е ли възможно доминацията тук на славянския език да е едно от наложилите се последствия от христианизирането ни от Борис Михаил, защото вече е разполагал с писменост, без която църква по неговия замисъл не е възможна/имам предвид, че след гръцкия, лотинския и еврейския се налага възможно най-лесния за това език; и затова той е славянски по форма, но по същност български, затова и Реймското Евангелие, върху което са се клели френските крале е БЪЛГАРСКО/. За да не ме разберете погрешно, аз не отричам, че в количествено отношение в нашата България славянския елемент е бил най значителен, но това е вторично /то и Прусия е била населена със славянски племена, но след германизирането им стават повече германци от самите германци/." Та в тази врузка не мерете всичко с количество - преминаването на количеството в качество по марксизма от който явно сте повлияни, е изроден вариант на хегеловия оригинален същностен вариат. От протобългарите има и до днес няколко пряконаслядяващи образования, но къде са викингите, които са в основата на формирането на Европа от Алпите до Британия?3.Относно 59 - професор Цанков, кога и къде усвоихте похватите на комунистите и фарисеите талмудисти в пропагандата - на този или онзи свят? Хайде разскажете ми, ще ми е интересно. Или защот
75
0
 
0
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 15 години
КОМУНИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ , КОИТО НА ДВА ПЪТИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ СЕ ОПИТВАТ НА ДВА ПЪТИ ДА ЗАЛИЧЪТ БАЛГАРИЯ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА ! ВЕДНЪЖ ДА Я НАПРАВЯТ РУСКА ГУБЕРНИЯ И ВТОРИ - ДА Я НАПРАВЯТ РУСКА РЕПУБЛИКА ! РУСОФИЛИТЕ И КОМУНИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ САС ЗАКОН ! ТЕ СА НАЦИНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И МЯСТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА ЗА ТЯХ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ! АМИН !
74
0
 
0
 
! Отговори
ДОНЮ ДОНЕВ преди 15 години
КОМБИНИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ УРОК , ТАКЪВ , КАКЪВТО ДРУГИ ПОЛИТИЦИ НЕ СА ПОЛУЧИЛИ ! ЩЕ БАДЕМ СВИДЕТЕЛИ НА БУРНИ И ДРАМАТИЧНИ СЪБИТИЯ ! ИМА ГОСПОД КРАДЛИВИ МИШОЦИ !
73
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 15 години
VANN RUSKIAT AGRESOR OT GRUZIIA ! PUTKINOWATA HUNTA NA SAD V HAGA ! NACIONALIZACIQ NA PUTKINOWIQT HOLDING ! VAN KGB - MAFIATA OT BALGARIQ I KONFISKACIQ NA NEZAKONOTO I IMUSHTESTWO !
72
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 15 години
Mnogo originalno bravo nikoga nyamashe da se setya za toya nomer,ti si istinski genii.
71
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 15 години
Rusiq ne e oswoboditel , a agresor ! kegebista *** e mafiot , oligarh i voenoprestapnik , koito triabva da bade saden v Haga ! Rusofilite sa antibalgari i predateli !
70
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 15 години
skupa sinya temenujka luduvai si navolya v internet kOlkoto iskash.
69
0
 
0
 
! Отговори
СИНЯ ТЕМЕНУЖКА преди 15 години
Ники , Иван Костов предопредели пътя на България към НАТО , като не пусна руските самолети през територията на сужерена България на път за Косово ! За тази патриотична постъпка на неповторим държавник в най - новата ни история Костов си спечели гнева на бившите кегебисти и до днес им сърба попарата ! Б сжое интервю пред български журналист бившият шпионин от ФСБ призна , че Русия е дала 2 милиарда долара за връщането на Симеон - 2 , партии , вестници , радия и телевизйи за омаскаряването на най - кадърниат и успешен премиер ИВАН КОСТОВ ! С помоща на дадените пари чрез бивши кегебисти като Чорни който храчиха и плюха против КОСТОВ , на власт доиде троианският кон на мафията - кобурготското отроче и заедно с генералите и *** от ДС успиаха да вкарат БЪЛГАРИЯ в НАТО и ЕС ! Тъй , че влизането ни там е с помоща на руско - кегебйиската мафия и техните лакей и *** от десарската върколагска олигархиа ! Руските кегебисти помогнаха на протежетата си да влязат в НАТО , за да им снасят информация ! И вземи и прочети 60 - тината коментари за да усетиш мнението и на други хора по въпроса ! И не се излагай повече с империята на злото ! Видиахме коя е тя и как опустусх грузия и изби хиляди невинни грузинци ! Империята на злото се казва Русия ! Казаха го многократно и много , много руски трезвомислещи журналисти и интелектуалци ! Освем тукашните зависими и манипулирани и манипулиращи медйи трябва да четеш и други ! Като Политковская има вече много в Русия и забегнали на запад руски журналисти ! Защо ли ??!
68
0
 
0
 
! Отговори
жужу преди 15 години
Къде изчезна хамстера многознайко!?!
67
0
 
0
 
! Отговори
ЛЕКУВАЩ ЛЕКАР преди 15 години
Прав си Но не се занимавай с този Доню Донев Той е клиничен случай на патологичен лъжец
66
0
 
0
 
! Отговори
Stoja si tuk преди 15 години
Otidete nai-dobre v USA, tazi godina 500 Mlrd. USD dopalnitelno zadalzenie kam bankite. Socializm v deistie: 700 Mlrd. USD pomoshtna pravitelstvoto za evreiskite banki... presko4icha i USSR.V Manhatan ne moze da vlese kola bez electronen chip sledqsht marshruta i. Golqama demokraciq !
65
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
po civiliziran na4in. Po-dobre da si zamal4a. Povrashta mi se.