10 точки в талона и 4 пъти по-скъпа "Гражданска"

Внимателните шофьори пък ще получават бонуси от КАТ
Обновена: 18 юли 2011 14:38 | 18 юли 2011 07:00,
202
10 точки в талона и 4 пъти по-скъпа "Гражданска"
Снимка: архив Булфото

Колкото повече точки ви отнемат от КАТ за извършени нарушения, толкова по-скъпо "Гражданска отговорност" ще платите.

С 360% по-скъпа “Гражданска отговорност”, което прави близо 4 пъти, ще плащат шофьорите, които са останали с 10 точки в талона. На практика това означава, че са загубили правата да управляват автомобил.

Идеята за нова методика за изчисляване на полицата в момента обсъждат застрахователи, експерти, КАТ и Комисията за финансов надзор, пише в. „24 часа“.

Тя се основава на два критерия - точките в талона и катастрофите. Колкото повече провинения има даден шофьор, толкова по-скъпа застраховка ще плаща.

И обратно - изрядните ще получават бонуси и отстъпки. Разликите между цената за внимателните шофьори и за джигитите ще е 3-4 пъти в зависимост от изчисления коефициент.

Така например, ако за базова цена се вземе 200 лв., а коефициентът е 0,8, тя ще се намали с 20% и ще е 160 лв. Ако обаче коефициентът е 1,5, ще се оскъпи с 50 на сто и ще струва 300 лв. Единица ще е за шофьорите, които не заслужават бонус, но не са и толкова лоши за санкция.

Така внимателните шофьори ще получават отстъпки, а джигитите ще плащат допълнително.

Системата "бонус-малус" ще бъде описана в наредба. Създаването й е предвидено в промените в Кодекса за застраховането, които се разглеждат в парламента в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
3
 
! Отговори
Д Димитров преди 12 години
Намирисва ми пак на далаверка за застрахователите. Помните ли преди години гражданската беше с фискирана стойност. Извъднъж се появиха реклами, кампании по телвизията в които застрахователите обясняваха как ако не е фиксирана съвестните шофьори щели да плащат много по-малко. Резултата в цената на гражданската го виждаме. Всеки формален повод на застрахователите да имат възможност да издуят цената ще бъде експлоатиран жестоко от тях!!!
189
0
 
3
 
! Отговори
фанете мазакура преди 12 години
застрахователите МОГАТ ЛИ ДА ПРАВЯТ КАТО ВЯТЪРА
188
1
 
18
 
! Отговори
КЪРДЖАЛИ преди 12 години
Абе *** застрахователи/мутри/ ,аз ще прехвърля колата на баба ми която има или няма книжка ,и каква застраховка ще плаща тя като няма нарушения от 50г , а аз щеси карам колата бе *** .
187
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ili 6te stavate hora ili 6te lovite gorata
186
14
 
11
 
! Отговори
Избирател преди 12 години
БРАВО, ГЕРБ! Не искам да намесвам политика в това, но от две години б България СЕ ВЪРШИ НЕЩО!!
185
3
 
20
 
! Отговори
Трайкофф преди 12 години
Пак се чудиме как да вдигнеме цената на ГО като и на всичко, с изключение на доходите! Цените на всички хранителни продукти и повечето стоки отдавна са по- високи от средно-европейските, но за сметка на това доходите ни са в пъти по- ниски, защото ...защото геноцидът в БГ си има политически партии за емблема! Време е да се евакуираме, пък да видим като няма кой да пазарува, освен *** и пенсионери, как така ще ги има тези цени и тази ми ти тикводържавица?!
184
0
 
4
 
! Отговори
tommy преди 12 години
Това, че колата ще е на *** на името, щом е на пътя трябва да има гражданска. При провинение е виновен шофьора, следователно - ти.
183
4
 
9
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 12 години
Аз пък ще си регистрирам автомобила на името на майка ми. Тя няма шофьорска книжка. Не е забранено да притежаваш автомобил ако не си шофьор. Щом няма книжка, няма талон с точки, няма Гражданска, а? ГОТ!!!!
182
0
 
26
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Редно е щом се мисли гражданската да може да поскъпне до 360% да има и възможност да поевтине с 360%, а не само с 20%!!!!. Иначе се получава така, че скришно повдигаме цената на застраховката. Пак ще гласуваме лобистки закони.... ЕЙ ГЕРБЕРИ - опичайте си акъла, че много ви стана!
181
0
 
6
 
! Отговори
ЦСКА преди 12 години
Защо няма статия за Васил Левски ???
180
0
 
2
 
! Отговори
do 181 преди 12 години
Застраховката се прави от СОБСТВЕНИКА, като той единствен решава на кои да я дава за ползване! Единственото с което не съм съгласен е цената да се определя спрямо обема на двигателя. Нека да я смятат като функиция на мощността
179
4
 
5
 
! Отговори
tiradjiata преди 12 години
ЖЕНА МИ има 25 години шофьорска книжка без нарушение, щото не кара. Аз имам 35 години без нарушение и половин милион км. Не е едно и също. Застраховката е на името на собственика на колата. А, ако е семейна собственост? Гражданската отговолрност трябва да бъде на името на всеки, който кара- независимо дали притежава кола или не и дали кара своята кола или чужда. Това е ОТГОВОРНОСТ и тя не може да бъде търсена от автомобил. И обратно-който не кара, няма ужда от ГО.
178
0
 
0
 
! Отговори
Shofior преди 12 години
Do Al.. : Al prav si bate.. samo 4e 20 leva ne sum daval ot 5 godini.. kopelencata skubqt i po 5 i po 10.... vednuj na 3.40 kluvnaha... neznam dali da ne razbiq 20 kinta na po 2 i da ne plashtam ni6to... vsi4ko mi e nared na men!!!
177
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък искам: 1.Контролните талони да се премахнат, те се използват само, за да принудят водача да отиде "на крака" при *** от КАТ, защото, от дълги години другите служби, на МВР, отказаха да са разносвачи и куриери на КАТ.2 Контролните точки са вид второ, незаконно наказание, а не може за едно нарушение да има две наказания.3.ГО да бъде на шофьора, а не на автомбила и той да има право да управлява която си кола иска.4. ГО най-добре е да отпадне и да се решават нещата в съда.
176
1
 
1
 
! Отговори
Shofior преди 12 години
Taka, super.... tukmo sega rushveta na kuka 6te se povishi ot 20 na 40 leva... da imat o4i boklucite pove4e da si iskat mama im deeba!
175
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 12 години
хубаво слагате минуси, от една страна е редно да е по-скъпо когато имаш нарушения - чисто като по-висок рис, но идеята е КАТ да наказва за нарушенията а не да прехвърля пари от хората в застрахователните компании - най-малкото преди година си признаха, че от събрани 200 000 000 са изплатили щети за 69 000 000...
174
4
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 12 години
че то и сега се прилага тази схема? нямаш катастрофи последните 3 години - ГО+Каско са ти по-ефтини... Явно дрането на кожи им се струва недостатъчно...
173
1
 
12
 
! Отговори
Бизнесмен преди 12 години
Аз съм спонсор на МВР и съм освободен от всякакви данъци (вкл. ДДС), такси, застраховки, винетки. Моята полиция ме пази.
172
3
 
6
 
! Отговори
Тиквун преди 12 години
Всички да се застраховат, минетките ги печата жена ми, не се знае точната им бройка нито колко данък е платен за тях, а застраховките са при мен и моите момчета !
171
2
 
4
 
! Отговори
Тиквун преди 12 години
Буда си показа рогите и номерата които най-добре владее, тези от периода 1988-2000 година. Бой, полицейско и мутренско насилие, рекет на всички: от магазина за цигари до едрите биснесмени, кражби, убийства провинилите се и несъгласните, диктатура и корупция. Вижте как се разболя изведнъж Мишо Бирата в хотела на първия приятел на Бойко - Валентин Златев от Правец ;))