Какви са ефектите, ако се преместят партиди от Сребърния фонд?

ИПИ в доклад: Може би подобен избор ще направят лица с по-малки партиди
Обновена: 8 мар 2015 21:01 | 8 мар 2015 21:01, Екип на Investor.bg
7
Какви са ефектите, ако се преместят партиди от Сребърния фонд?

Ефектът от преместването на партиди от универсалните пенсионни фондове (евентуално в Сребърния фонд) би бил в рамките на максимум 330 млн. лв., което е равностойността на 5% от натрупаните до момента 6,6 млрд. лева в частните фондове. Това пише в доклад на Института за пазарна икономика, иницииран от Knowledge management and solutions.

По-вероятно е тази сума да бъде доста по-ниска, около 200-250 млн. лв., тъй като е логично подобен избор да направят лицата с по-малки партиди. Те биха търсили по-висока пенсия от солидарната система, поради малко натрупвания по личната си партида, посочва се в доклада.

Освен преместването на партидите ще последва и насочване на бъдещите вноски на преместилите се към НОИ. Ефектът в рамките на една година от евентуалния избор на тези 170 хил. лица би бил в рамките на 70 млн. лв. допълнителни приходи в НОИ. Това е около 1% от бюджета на НОИ за изплащане на пенсии в рамките на една година, т.е. положителният ефект за дефицита на НОИ (равен на близо 5 млрд. лева), дори в краткосрочен план, е незначителен.

От управляваните в универсалните пенсионни фондове 6,9 млрд. лв. депозитите са 420 млн. лв. или 6,26%, дълговите книжа - 3,8 млрд. лв. (56,2%), а дяловите участия - 1,8 млрд. лв. (27,3%). Поставянето под риск дори само на част от тези активи ще влоши управлението на целия портфейл и най-вероятно ще мотивира допълнителни регулации и надзор.

Здравият икономически смисъл предполага, че най-вероятно ще се натрупват следните трудно изчислими въздействия, пишат от ИПИ в доклада  - загуба на ресурс за банки, бюджет и капиталов ресурс; недостатъчност на средствата за покриване на дефицитите в държавното обществено осигуряване (ДОО), нарастване на тези дефицити; разширяване на трансферите от централния бюджет и двойното финансиране на НОИ от гражданите и др.

Още за ефектите и икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Сребърен фонд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
32
 
! Отговори
г преди 9 години
По- добре да знам,че съм ги загубил,отколкото да отидат в НОИ.Не правя подаръци на тези ,които ни ограбват
3
8
 
43
 
! Отговори
Пич преди 9 години
Всеки не се ли погрижи сам за себе си е заминал.Да чакаш псевдобизнесмените с частните фондове с намаляващи партиди или държавната НОИ пирамидата да ти осигури "достойни" старини си оптимист на границата на лудостта или наивен идеалист в този вълчи свят.
2
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eфектът е че, ГРОБ пак ще ги открадне, както направи вече веднъж по Дянково време.
1
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PARITE NA KANDIDAT PENSIONERITE V DGOBA NA GERB--MNOGO E LESNO S DVE -TRI BANKOVI OPERAZII-I SHOK PARITE GI NIAMA