Психарите – отричат да имат проблем, не си пият лекарствата

Агресивните няма да ходят по улиците, ако са в регистър
5
Психарите – отричат да имат проблем, не си пият лекарствата
Снимка: Болница по лечение на неврология и психиатрия "Свети Наум"

Психиатричната реформа става поетапно, на части и е непълна, коментира Христо Кожухаров, председател на Българската психиатрична асоциация, пред БНР, след поредния инцидент с психичноболен.

Още по темата

В края на миналата седмица 36-годишен мъж лекуван четири пъти в психиатрия, наръга с нож свой познат в центъра на София.

"Стигмата е нещо много тежко, ако някой се разболее от психична болест, това му пречи след това да изпълнява своите функции. Затова всички гледат този човек да бъде опазен, да не му бъде сложен печата. Това е основната причина да отпадне регистрацията на психично болните. От друга страна обаче, опазвайки отделния индивид, не се опазва обществото, коментира той", отбеляза Кожухаров.

Той припомни, че преди години освен пасивно, имаше и активно наблюдение, което е много важно, а в момента не се прави.

"Голяма част от пациентите, които се лекуват в болници, биват изписани в добро състояние", настоя Кожухаров.

Според него проблемът е, че те рядко развиват критичност към състоянието си и не смятат, че са болни, което води до пропуснати прегледи и отказ да пият лекарствата си.

"Когато има само пасивно наблюдение, както е в момента, пациентът, след като е изписан, болният е насочен към амбулаторния си психиатър в някоя поликлиника и близките му, хората, които живеят с него, или самият пациент трябва да имат инициативността да отидат при този наблюдаващ психиатър", разясни медикът.

Кожухаров е на мнение, че трябва да има регистрация на психично болните за т. нар. "обществено опасни действия" – агресия или склонност към самоубийство.

В повечето западни страни с подобен режим регистрацията се извършва от правораздавателните органи, допълни Кожухаров.

Практическият съвет на психиатъра към потърпевшите от чужда агресия е да сигнализират на прокуратурата, която да разпореди довеждането на агресора до психиатричен диспансер за освидетелстване.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
ЛУД ЗА ВРЪЗВАНЕ преди 4 години
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЛУДИ......

ИМА НЕПРЕГЛЕДАНИ.....

ХАХАХА
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Какво ще ми направите психиатрите. Нищо" Защо си мислиш,че психиатрите ти правят нещо лошо. Много странна гледна точка типична за нашите географски ширини. Стига с този балкански селски разбирания.ПСИХИАТРИТЕ СА НАЙ-ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ЛЕКАРИ.
3
1
 
2
 
! Отговори
един психар преди 4 години
Аз си ги пия, но не по рецепта и не всички, които трябва. Така се дрогирам, затуй го правя. И ги смесвам с алкохол между другото. Ама какво ще ми направите, психиатрите :)))). Нищо. Защото не съм направил нищо. Не съм убил или изнасилил никого. Нищо не може да ми кажат психиатрите. Даже тия дето не са психично-болни и използват марихуана са по-опасни от мен. Гледайте ги тях, а не нас дето смесваме алкохол и предписаните ОТ ВАС медикаменти. Ай наздраве.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 години един луд в ловеч не ги контролират щото не си пие лекарствата а дано другите 20 да ги пие и си прави каквото си иска слободия
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук се подвизават денонощно психари с евроатлантически отклонения и про натовска агресия... И..след малко ще започнат да непризнават за заболяването си като ми маркират минуси.