Деца раждат деца. В Сливен това е тенденция, ромска тенденция

Всяка шесто дете в града се ражда от непълнолетна майка
77
Деца раждат деца. В Сливен това е тенденция, ромска тенденция
Кадър: bTV

В Сливен се запазва тревожната тенденция за раждане на деца от малолетни момичета. Това обяви д-р Таня Праматарова, завеждащ Отделението по неонатология към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" пред БТА.

Още по темата

Общо 1287 са били ражданията в областната болница през изминалата година. Родилките под 18 години са били 209, от тях под 13-годишни са пет, 24 са били на 14 години, 34 на 15 години, 59 са били 16-годишните, 87 - 17-годишните родилки.

Обяснението е логично – в Сливен и региона има значително ромско население. Те обикновено раждат на малка възраст, като в следващите години имат още деца. Организмът на тези малолетни родилки не е готов напълно да износи бременност и от това се получават преждевременни раждания, обясни д-р Праматарова

И посочи, че Сливен е регион с голям процент на преждевременно родени бебета, като за миналата година процентът им е бил близо 15 на сто. Над 80% от преждевременните раждания са именно от малолетни родилки от ромски произход.

Според неонатолога ранната бременност е голямо изпитание за детския организъм и носи редица опасности, както за майките, така и за новородените. Невръстните майки получават високо кръвно налягане и много усложнения. Бебетата в тези случаи са недоносени, имат проблеми с дишането, инфекции. Това прави престоят им в болницата значително по-дълъг и струва хиляди в зависимост от прилаганото лечение.

Такъв е случаят и на първото родено бебе през 2017 година в МБАЛ-Сливен. 13-годишната Златка от сливенската ромска махала роди момче, което тежи 2800 гр. По думите на д-р Праматарова, детето има проблеми с адаптацията и е било поставено в кувьоз.

Малолетната майка заяви пред БТА,че не планира да има деца в близко бъдеще, както и че няма намерение да продължи да посещава училище. Момичето има завършен пети клас, но твърди, че е неграмотно.

Д-р Праматарова припомни и за друг случай с широк медиен отзвук - раждането на сиамски близнаци през август миналата година. Майката е 14-годишно момиче от ромски произход, а бащата - неин втори братовчед, на 20 години. “Не помня подобен случай от близо трийсетгодишната си практика“, коментира неонатологът, като допълни, че близнаците все още не са оперирани и чакат решение за интервенция в чужбина.

От началото на годината до 4 януари в болницата са се родили шестнайсет бебета, съобщи Росица Стефанова, специалист по социална работа и консултиране в МБАЛ - Сливен. От тях само две не са с ромски произход, а пет от родилките са малолетни.

Около двайсетина деца в задължителна училищна възраст годишно отпадат от училище, заради ранни бракове, каза директорът на основното училище "Братя Миладинови" Митко Митев, където учат 1501 ромски деца. Задължителната училищна възраст е до 16 години, уточни той, но при част от тях се получава престой в даден клас повече от година.

Тринайсетгодишната Златка е била записана в шести клас в училището през учебната 2015-2016 година, но през месец ноември е отпаднала, защото се е омъжила. Родителите й са подписали декларация, че я спират от училище. Петнайсетгодишният съпруг на момичето е в шести клас, като повтаря за четвърта година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.