"Солен" януари! Сметката за тока скача със 70% спрямо 2016-а

Надписване на сметки няма, просто потреблението било високо
30 яну 2017 11:25,
131
"Солен" януари! Сметката за тока скача със 70% спрямо 2016-а
Снимка: Reuters, архив

Сметките за ток за изминаващия януари ще са със 70% по-високи от януари миналата година. Това прогнозира енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков пред bTV.

Ако през януари 2016-а година средната сметка на домакинство, което се топли на електричество и не използва топлофикационна услуга, е била 119 лева, то този месец тя ще скочи на 202 лева, тоест се очаква да платим за ток с 84 лева повече.

Още по темата
"Не може да се говори за надписване на сметки, просто консумацията е много по-голяма", смята Божков.

Пикът на потреблението на ток е бил на 10 януари, когато сме достигнали критично близо до възможностите на електроенергийната ти система. Прогнозите за рекордно потребление за миналия петък обаче не са се сбъднали.

Ако се отопляваме на ток, най-икономично е това да става с климатик, посочи Божков. Ако обаче нямаме възможност за такава инвестиция, следващият най-изгоден вариант е акумулиращата печка, която черпи по-евтината нощна енергия от 22 ч. до 6 ч. сутринта, и излъчва през деня.

С предприетите мерки от диспечерите за намаляване на напрежението духалките стават дори опасни. „При понижаване на напрежението в неработните часове, вентилаторът в духалката се върти слабо, нагревателят започва да се загрява повече до червено и е възможно да се подпали пластмасата”, изтъкна Еленко Божков.

Елена Гоцева, адвокат към "Активни потребители", коментира, че притесненията са най-вече за хората, които са енергийно бедни, тъй като при тях сметките много трудно ще бъдат платени.

Радваме се, че и трите енергодружества ще дадат възможност сметките да се разсрочат. Притеснението ни е, че това ще става с ходене на място в клиентските центрове и подписване на споразумителни протоколи”, допълни тя.

Гоцева призова по възможност за възрастните хора да има облекчена процедура, например по телефона. Тя припомни, че за да има рекламация на сметка, тя трябва първо задължително да се плати.

Разходът за месец януари, който е рекордно студен, тепърва ще се фактурира, така че лошите изненади и солените сметки също предстоят. За хората остава надеждата февруари да е по-топъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
3
 
! Отговори
f_ckEVN преди 7 години
Не съм електротехник, но не съм и глупава да вярвам, че сметките са реалната консумирана енергия. За ноември имаме 500 kwh, за декември (който също си беше студен) 1000 kwh, за януари - изненада, или може би съответствие в прогресията - 2400 kwh. Електромерът е сменен началото на ноември. Уредите са си все същите. Електронните фактури за миналата година са изтрити от сайта, но бяха около 100 лв. за kwh не мога да кажа колко са били. Забравих да спомена, че главното отопление е от печка с дърва.
103
0
 
3
 
! Отговори
Севтопол преди 7 години
Значи 500 kw миналия януари и 500 kw сега, а сметката със 70% по - висока? Айде бе! Все по-големи факири ставате.
102
0
 
1
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАТОВА ПОДАДЕ ОСТАВКА,ЗАЩОТО ЗНАЕШЕ КАКВА ЗИМА ЩЕ ИМА.,МОЖЕ БИ И ЧАКАШЕ РЕЖИМ НА ТОКА,УВИ НАРОДА Е БЕДЕН И СТОИ НА СТУДЕНО,ПОД ЮРГАНА.
101
0
 
5
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Тук всеки ден пишат тьпизми за сметки потребление и икономии но още по голямоми тъпизмми са пишат в коментарите.1 не може производството да се повиши с 20% а сметките да скочат с 70%.2.честотата в мрежата е константа50hz.3.Електромера мери в КВ.=i.u.4.Никои не намаля напрежението в мрежата.5Тая глупост сдухалката е пълен смях.Всичйо това е писано от хора не виждали ел.централа и на снимка.
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема не е жицата на духалката. Това даже не е за коментиране. Проблема е в намалянето на честотата, та чак светлините почват видимо да пулсират. Но така електромерите отчитат повече потребление. А за по ниското напрежение ми обясниха, че било поради това, че съм бил по далече от трафопоста. Каах им, че им пиша 2 (двойки) по електротехника и да отиват да работят в цирка. Там поне ще им се смеят искрено заради лъжите.
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер! Преди 2 години плащах 160, миналата 360, сега очаквам 500! Алелуя!
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧУДНО!!! НЯМА НАДПИСВАНЕ !!! Пущам парното през декември, изключвам климатика и бойлера съответно/вързан е към парното/ - и ИЗНЕНАДА, сметката ми скача от 124лв. на 178лв. ......, *** МАГИЯТА...., отивам в EVN и ми вдигат раменете- "не било възможно това" - е нали и аз това питам, как е възможно???
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе др. Еленко Божков, за да ти бъде сметката за месец 119 лв, значи да се отопляваш в цялото жилище през целият месец с една печка, включена на половин реотан! За бойлер, осветление и готвене- да не говорим! Стига говорихте глупости, ако вие не плащате нищо, на народа му се е.ва майката!
96
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми за декември нашата сметка отбеляза около 70% ръст. Ако за януари треснат още 70% не ми е ясно как точно ще си платим сметката. Освен това - какво значи да се намалява напрежението в мрежата в неработните часове - точно тогава когато хората са си вкъщи и готвят, топлят се и се къпят. Колко харчат уредите при намалено напрежение и кой ще ни плати за това че се амортизират по-бързо. Естествено че никой. От КЕВР да помнят - когато притиснеш кучето в ъгъла, то хапе. Рано или късно ще се лее кръв.
95
2
 
18
 
! Отговори
:-) преди 7 години
Ама разбира се, че няма надписване. 8 години зиме и лято плащам по 40-50 лв ток. Просто съм на газ. Сега за декември имам 139лв :-)Пак съм си на газ....Чудничко.
94
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами солен щее щом като реално съм изразходвал ел.енергия за 30 лева а след преноса превоза и ДДС-то трябва да платя 70 лева доста пресолена манжа. Погледнете си сметките във фактурите да видите микса колко е надут. Направих сравнение със старите ми фактури в които микса е с по ниски цени. А в новите са го увеличили двойно преноса и превоза! Сигурно поради увеличението на горивата зареждат тировете с които ни докарват тока да жилищата с по скъпо гориво!! Трепане му е майката иначе ще ни унщожът
93
3
 
18
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Срещу всички ЕРП-та - действайте с павета!
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да 17."Нали сме капитализъм и пазарна икономика, когато една стока е в изобилие цената и пада. Българи дори и след като ЕС ни спряха Козлодуй".Никакъв ЕС не ти е спрял АЕЦ.4 и 5 блок на АЕЦ самоволно ти ги спря една госпожа от реформаторския блок,която ти и такива *** като теб я назначихте да ви реформира и образованието по същият начин.Нейни добри приятели в момента преграждат улици и спират репортажи,защото са под наркоза и не знаят какво правят.
91
2
 
21
 
! Отговори
бааа го преди 7 години
Абе,а който не е пускал дуалката и е бил с юргана на главата,пак ли ще му е със 70% по-висока сметката?!
90
1
 
13
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 7 години
Ако се отопляваме на ток, най-икономично е това да става с пружина от легло закачена на стената,така както правят нашите събратя римляните, посочи Божков.
89
5
 
18
 
! Отговори
Статистик преди 7 години
Всеки пушач харчи годишната сметка за отопление на едно четиричленно семейство.
88
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАКОВА ПЛАЩАНЕ ИМА САМО В МАСКВЕ. Е НЕМОЖЕЛИ ДА СТАНЕ КАТО В БРЮХСЕЛ. НАЛИ СМЕ В ЕВРОПА.
87
6
 
27
 
! Отговори
Гълъб Интелигент преди 7 години
Новината да се чете и превежда така : " Ще ви напомпаме сметките яко , но вие нали сте прости и като ви кажем ,че е заради студа и по-голямото потребление вие ще си замълчите и няма да се борите за ПРАВДА"!Защо ли ЧЕЗ и ЕРП-тата се бориха с зъби и нокти да подменят всичките електромери с електронни ***? Защо ЕРП-тата се бориха с зъби и нокти електромерите ви да са извън вашите имоти и тихичко да си ги манипулират както на тях е угодно и както им е наредено отгоре !? Всичко е ИЗМАМА разберете
86
2
 
8
 
! Отговори
50 лева целогодишно преди 7 години
Тая сметка се нарича разсрочено плащане към топлофикация и накрая получаваш изравнителна сметка. Плащаш редовно - няма надценки ;)
85
7
 
9
 
! Отговори
Дани преди 7 години
До Анонимен 100 Така правят умните хора и не реват зимата, че сметката им била висока. Впрочем не тя е висока, а потреблението. Сметката е следствие.