Българи от чужбина искат да учат у нас за лекари и IT-та

За първи път МОН проведе кампания за образованието ни в Одеса
13
Българи от чужбина искат да учат у нас за лекари и IT-та
Снимка: архив, Ройтерс
Медицинските специалности и компютърните науки продължават да са най-желаните сред гражданите на Балканите, Молдова и Украйна, които искат да следват в България.
 
Това стана ясно по време на информационната кампания за прием в държавните ни висши училища, която обхвана шест държави, съобщиха от МОН.
 
Три групи от експерти разясняваха реда, условията и възможностите, които България предоставя за обучение в университетите. Първата група посети българските общности в Молдова и Украйна, втората - Македония, Албания и Косово, а третата - българите в Западните покрайнини (Република Сърбия). За първи път през тази година се организира информационна кампания за нашите сънародници от Одеса. 
 
През 2016 г. Министерският съвет увеличи на 1000 души бройката за българите от чужбина, които могат да бъдат приети като студенти, докторанти и специализанти в държавните висши училища в нашата страна. Това число се запазва за предстоящата академична година.
 
Отделно от това страната ни отпуска още 150 бройки за студенти от Македония, 20 бройки за докторанти от всички посочени държави, както и 120 месеца за специализация.
 
Освен редовен прием на студенти от българските общности зад граница, МОН всяка година осигурява до 15 субсидирани от държавата места в български университети, предназначени за класираните на първо място на националните олимпиади по български език и литература, както и за първенците на випуски от средни училища в райони с компактно българско население в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.

13
Още по темата: образованиемедицина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Или нямаш представа за какво говориш или лъжеш умишлено.
Българското висше образование за IT се развива, но продължава да няма нищо общо със западното такова. Никой не би се върнал само и само да си говори с ония *** чички по университетите.
7
0
 
7
 
! Отговори
Oleg преди 3 години
До 6:
Не знам кои са тези студенти дето взимат колкото в Германия. Във Варна има IT фирми, които се държат на 5 човека от 10 души състав и им се струва много да взимат 2000 лв заплата. Сякаш работата се върши сама и всички работещи са само помагачи на неволята!
София не е България, както и София извън IT фирмите не е кат София на IT фирмите.
6
0
 
5
 
! Отговори
Oleg преди 3 години
Иначе аз съм се сблъсквал с доценти в Ту-София, които работят и като търговски представители + технически консултант на реномирани американски производители на лазери. Обаче, IT e черна работа - няма полза от работата освен удовлетворението като стане нещо! Може цял живот да си пишеш и работиш и накрая да се пенсионираш с тая си длъжност.
5
1
 
4
 
! Отговори
Oleg преди 3 години
Това, че не им стигат заплатите и са си направили фирми не значи, че пишат код или се мъчат като обикновени работници. Те си имат фирми и са си там шефове. Шеф не е равно на работник! Някои даже използват работата си в университетите за да си намират евтина работна ръка за фирмите. Визирам най-вече град Варна, защото имам поглед над него. Не, че в София нямам колега, койтго прави обратното на това, за което говоря, но го смятам за изключение. А и неговият пример е доста тежък за следване.
4
1
 
5
 
! Отговори
milena преди 3 години
" Първата група посети българските общности в Молдова и Украйна, втората - Македония, Албания и Косово, а третата - българите в Западните покрайнини (Република Сърбия). " Разбира се там образованието е даже по-лошо и от това в България. Да сте чували за някой известен университет в тези държави?! Направете проучване колко процента от българите, живеещи в Германия, Англия, Италия, САЩ ще имат желания да учат у нас за лекари и IT-та.
3
5
 
0
 
! Отговори
Oleg преди 3 години
Вие не сте ли ряазбрали, че да си IT в България означава да си самоук!? Къде е тоя университет, дето да ти дава професия свързана с IT?! Кой да те научи там - разни хора, които не са работили никога професионално като програмисти или администратори ли? Има отделни единици хора, които са по-скоро изключение! Българското образование в университетите орносно компютърните системи е ЛОШО!
2
1
 
5
 
! Отговори
маче преди 3 години
Браво....
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българи в чужбина искат да учат IT у нас... вие откачихте ли?