Бизнес и синдикати отново в спор за минималната заплата

Двете страни не се разбраха ниска или висока е тя за нашата страна
40
Бизнес и синдикати отново в спор за минималната заплата
Снимка: архив, БулФото

Работодатели и синдикати спориха за размера на минималната работна заплата на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Още по темата
На заседанието беше обсъден проект на постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната през 2017 г. Минималното възнаграждение от 460 лева се обсъжда от тристранния съвет, тъй като през пролетта ВАС отмени постановлението на МС с мотивите, че то не е съгласувано със социалните партньори.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че в България се провежда грешна политика по доходите, която отглежда готованци и гони квалифицираните хора извън страната. Той посочи, че България е с петата най-висока минимална работна заплата спрямо брутния вътрешен продукт в ЕС, предаде БТА.

Производителността на труда в страната е 15,26 на сто от тази в ЕС-28, а възнагражденията са 21,07 на сто от тези за ЕС - 28, което показва, че заплатите изпреварват производителността на труда сравнено с останалите страни в ЕС, каза Велев.

Председателят на АИКБ цитира данни, според които доходите на работещите в страните от ЕС без регламентирана минимална работна заплата са 1,6 пъти по-високи от тези на трудещите се, където има регламентирана такава, а безработицата е 1,4 пъти по-ниска.

Заместник - председателят на БСК Димитър Бранков заяви, че не знае как се формира тригодишната бюджетна прогноза, какъв е алгоритъмът, по който се определя минималната заплата. Според него не само частните фирми, но и общинските предприятия имат затруднения с размерите на минималната заплата. В общинските болници заплатите на медицински сестри и санитарки са почти изравнени, допълни той.

Цветан Симеонов от БТПП също заяви, че не подкрепя минималната заплата за тази година, но подкрепя позицията на министъра да търси съгласие по механизма за определянето й.

Любен Томев от КНСБ посочи, че България продължава да бъде с най-ниската минимална работна заплата в ЕС. Данните на синдиката сочат, че брутната добавена стойност на един зает у нас е 45% от средната за Евросъюза, а компенсацията за наемен труд е 40%.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
Баба Ви Ванга преди 3 години
ЕЙ ДРУГАРЧЕТА ОТ ПАРЛАМЕНТА!
Всяка година на 11.07-световния ден на населението- е необходимо да четете реалната статистика за това как България намалява с по 52 000 души годишно и изхождайки ЕДИСТВЕНО ОТ ТАЯ БАЗА да си правите сметката не само за МРЗ а и за това КОЙ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ СЛЕД 30 години с тая МРЗ ,която решавате вие в момента?КОЙ ВИ ИЗБРА ВАС?
37
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
абсолютно си прав aman!
Ама колкото и пъти да им го казваш и да го четат-те са нагли и си знаят само своето.Затова трябва да им се плаща минималната заплата,защото са с минимално количество мозък.
36
0
 
2
 
! Отговори
aman преди 3 години
Народен съд и разстрел за наглеците Васил Велев и божидар Данев. как може да са толкова нагли. Затова сме най-бедната държава, не защото произвеждаме малко, а защото такива индивиди (това не са хора) представляват бизнеса. Не "високата" минимална заплата гони квалифицираните кадри от БГ, а такива като тези представители на бизнеса.
35
0
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
аз се питам КОЙ ИМ ДАДЕ ПРАВО НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА РЕШАВАТ МНЗ? дали има работодател който да иска да дава повече? Как мислите?Тоя цирк дето го разиграват тука разни мутри от тъмната приватизация на държавата и са станали шефове на големи заводи,кой им даде правото да определят съдбите на хората?Или защото държавата няма никакъв дял във предприятията и това е основният аргумент че обикновенния човек трябва да е под чехъла на капиталиста.Ами ТОВА ДЪРЖАВА ЛИ Е ?Или племе?
34
0
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Ей такава наглост като на нашите политици нема никъде.Избери ги,пък после им се моли да ти направят живота поносим.И седи и чакай от умрял писмо.
И се започва ама едно мислене по около година -две,пък дали са много...или са малко...едни 460.00лв бруто...Направо ние дето живеем в провинцията,в скъпите градове, като ги четем да ти иде да вземеш коловете и да се засилиш пред парламента...ама който и да ти излезне най-напред(щото едва ли има значение)...ама така да го подпукаш,че да хване място
33
0
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
А бе хора,вие нормални ли сте?Не ви ли е достатъчно че самите вие не можете да живеете с една заплата от 460.00лв? Защо не пробвате да карате поне една година с такива доходи,а ние работещите хорица ще се съберем за да обсъдим дали ви е много или малко?
Не ви ли подсказва емиграцията че тук с подобни доходи хората прасто измират,ако не напуснат държавата?
32
0
 
2
 
! Отговори
От долу преди 3 години
Забравих да добавя - 800 е нетото. Иначе бруто отиват към 1200-1300.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ще ви кажа за сравнение: В Словения, където съм в момента минималната заплата е 800 евро. В тях са включени пари за път, храна и тн. Цената за живот пък (наеми, храна и тн.) е същата или в някои случаи по-ниска от София. После не се чудете, че в нашите фирми започват да работят все повече римляни - всичко друго се изнася в цивилизацията.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българският работодател е най скръндзавия иска да му се бачка пък да плати минималното.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според г-н Велев ни плащат повече отколкото можем да си изработим ,ами тогава как същите тези хора като заминат за чужбина си изработват десетократно повече пари и то с същите ръце като тук. ВСЪЩНОСТ КОЙ КОГО ЛЪЖЕ?
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво има да се разбират?
Минималната заплата в България е убийствено малка. Смешно малка. Унизително малка.
Българинът трябва да изпитва истински срам когато го питат каква е минималната заплата.
За минималната пенсия пък изобщо не можем да говорим - безсмислено е да се казва, или трябва да лъжем, или да мълчим. Иначе няма никой да ни повярва даже че е възможно това! Това е провал за управлението на България (нарочно не казвам "управляващите" - те са част от нас).
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сещаш ли се кой е самият Хинденбург?
26
0
 
15
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 3 години
ДА СЕ НАПРАВИ РЕФЕЛЕНДУМ С ВЪПРОС:

ДЕПУТАТСКАТА ЗАПЛАТА ДА БЪДЕ ЛИ РАВНА НА МИНИМАЛНАТА ЗА СТРАНАТА?

Сигурен съм, че този път ще гласуват 6 милиона. Познайте от първи път - с "ДА" или с "НЕ"
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като стана дума за дирижабли, се сещам само и единствено за "Хинденбург", колкото и да е странно. Отивам да си пия антикукурина.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от друга гледна точка - бизнес, който не може да си позволи да плаща повече от МРЗ - да се закрива. Това явно е губещ сектор, с ниска добавена стойност. За какво ни е такъв бизнес в България? За да мизерстваме завинаги?

На който "бизнесмен" не му оттърва - да се ориентира към по-печеливш бизнес или да си обнови текущия. Не може да създаваш фирми за дирижабли в 21-ви век и да ревеш, че почти никой не ти ги купува и не можеш да плащаш големи заплати - съответно държавата да те подкрепя...
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МРЗ се въведе в началото, за да спрат укриването на доходи(декларирането на 5 лева заплата, съответно - почти никакви данъци, осигуровки и пенсионни). Работодателите обаче го извъртяха и според тях стана нормално да се плаща МРЗ.

Като стана нормално да се плаща МРЗ, правителството пък го извъртя и започна да я вдига с цел събиране на повече приходи. Сега работодателите *** на умряло, защото няма как да се извъртят отново...
22
6
 
4
 
! Отговори
Тиемти преди 3 години
Принасги осигурявам на минималната, Ко отгоре на ръка. Ама наистина малко. Бачкат и и събота , то си е работен ден. В частният бизнес е така , решенията на правителството не ме интересуват. Даже и тва им е много. Работят с приспивни темпо мардите му с марди.
Мишо Михаилов.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Германия вдигат детските надбавки с 25 евро :) , ще станат 230 евро за калпак ,
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според г-н Велев "работодателите" вече са продали всичките свои и на цялата си рода имоти и др. имущество за да плащат "огромните" заплати на робите, пардон, работниците си.
19
1
 
37
 
! Отговори
1 преди 3 години
Ако питате 'бизнеса',демек селските тарикатчета и шмекерета ,минималната заплата трябва да е 50 лева и нито лев повече.