Една, две, три бири... Българинът все по-голям любител на пивото

Мъжете посягат към кехлибарената напитка средно 14 пъти на месец, а дамите едва 5
30 авг 2017 21:45, Красимир Ангелов
44
Една, две, три бири... Българинът все по-голям любител на пивото
Снимка: Reuters

Българите стават все по-големи любители на бирата, сочат резултатите от национално представително проучване на агенция "Ипсос България", проведено по поръчка на Съюза на пивоварите.

Резултатите от изследването показват, че средната честота на консумация на пиво през лятото на тази година е 9,4 пъти в месеца, което е почти колкото най-високите нива на честота на потребление от 2011 и 2012 г.

Бирата пък остава най-предпочитаната лятна напитка след минералната вода и силно се доближава до честотата на консумация на безалкохолните напитки, която е 9,8 пъти месечно.

Като цяло 2 808 000 пълнолетни българи, или 57% от населението между 18-69 години, твърдят, че през лятото пият бира поне веднъж седмично. Други 14 на сто консумират напитката веднъж месечно, докато само 22% декларират, че въобще не консумират бира. 

От Съюза на пивоварите са категорични, че тази статистика не е необичайна за летните месеци, тъй като в този период се реализират около 60% от годишните продажби на бира в страната.

"Топлото и слънчево време е съществен фактор за повишаване на консумацията на пиво", коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на сдружението.

Най-запалените потребители на пенливата напитка у нас са сред групата на възраст между 30 и 39 години, следвани от тези между 20 и 29.

Най-активни в пиенето на бира са в Монтана, където честотата на потребление на пиво достига до 14,2 пъти месечно, сочи статистиката. Следват  плевенчани, които пият бира 11,8 пъти в месеца и русенци - 11,2%.

Иначе проучването доказва тезата, че бирата е повече напитка за силния пол. Мъжете традиционно пият бира по-често от жените, като през лятото господата посягат към кехлибарената напитка средно 14 пъти на месец, а дамите 5. Отново Монтана е регионът, в който представителките на нежния пол най-често предпочитат да пият бира – почти 10 пъти в месеца. Следват ги жените в Бургас и София, които консумират пиво 6 пъти месечно. Най-активните почитателки на пенливата напитка са младите дами във възрастта от 20 до 29 години, а най-рядко пият бира жените между 50 до 59 г.

Резултатите от национално представителното изследване показват, че всеки трети българин счита, че при умерена консумация бирата е част от „здравословния начин на живот“. Убедените в това са 36 на сто от анкетираните, а сред активните консуматори, които пият бира поне веднъж седмично, процентът дори нараства на 48.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Питаш дали ни растат ...Ами както ни каза един стар чехски пивовар на близо 90 години в една пивоварна в Чехия, жените трябва да пият тъмна бира, за да растат тук и посочи с двете си ръце към гърдите си, а мъжете трябва да пият светло пиво, за да растат тук и посочи по-надолу.
31
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 6 години
Странен измерител имат - "пъти в месеца".Ако аз пия всеки ден сутрин, обед и вечер по една бира, това колко пъти в месеца е, 90 пъти ли? А ако пия една бира и после още една, това един път ли е или два пъти?
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз целогодишно си пия само тъмно-Столично bock.Кен или бутилка.Супер бира!А понякога през лятото Старопрамен кен или наливен!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До маркиз Дьо ла ПанкурВ България има няколко производителя на Крафт бира, вари се също и ейл! Стига да си заинтересован ще намериш и в най-близкия хранителен магазин до теб!!!
28
2
 
2
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 6 години
Че в България има ли бира ?!Или на химичния експеримент , свален от най-горния рафт на лабораторията по химия , в момент на умиление му казваме бира .
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво расте от бирата? На жените расте отпред по-горе от тъмното пиво - там има две издатини, а на мъжете расте отпред по-долу от светлото пиво.
26
0
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Всъщност в България има вековни традиции в правенето на нещо като бира, но наистина съвременният начин за правене на бира в България започва от около 1850 година в Шумен, малко по-късно и на други места. Чехът Иржи Прошек, който е в България от 1873 година, описва как шопите са правели бира от ечемик по примитивен начин.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми бирата е най-евтина,тоест най-достъпен алкохол.Това е причината повече хора да минават на бира,особено младите.А бирата е евтина щото бирените шефове са с силно лоби в власта и бирата няма акциз.Освен това,бирата която ни продават реално не е бира защото се прави от царевица и мая, а не от ечемик и хмел.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а цицки и кореми растът ли ви ?
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност, България не е държава, в която пивото е на почит, даже хич. За това говори и фактът, че тук се произвежда само "светъл лагер" и много, много рядко друг вид бира. Ако попитате някой българин да ви каже поне 5 вида бира, в повечето случаи ще е трудно, ще чуете само Светло и Тъмно. Така е защото тук нямаме традиции в това отношение, още преди години, по нашите земи траките са правили вино, не бира.
22
2
 
12
 
! Отговори
няма бира преди 6 години
бира отдавна няма.има ментета,забравали са каксе прави истинска бира.бирата имаше трайност само седмица.
21
5
 
2
 
! Отговори
На сянка преди 6 години
Да пиеш бира...все едно да си @икаеш на парите. Иначе през зимата е полезна,съдържа поливитамини които предпазват от настинки...ако въобще ги има в днешните бири де...
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече се ползва изкуствена бирена мая, за икономия на хмел. Беше Е, номерът не запомних.Затова в България е евтина, иначе хубавата бира върви в германия 5-6 евро за халба
19
2
 
9
 
! Отговори
д-р Радев преди 6 години
Как 14 пъти ве? Аз само един път на месец, ама като подкарам от началото на месеца и отиде до края. Няма спирка братче. Само, когато спя не пия и може би затова, малко спя.И когато пия ракия не пия бира, а ям шопска. Зимата може и винце, но бирата си я пия и нея. Нормата ми е 2 галончета на ден. Не зная много ли е малко ли е, ама са ми тамън.
18
1
 
6
 
! Отговори
Ъ преди 6 години
Наскоро се загледах в надписите по бирата. Кутийка Пиринско - произведена в Сърбия. Старопрамен - в България. Туборг - в Турция. Кирин Ичибан - Германия...
17
3
 
11
 
! Отговори
пор преди 6 години
Всеки ден поне 3 литра бира заминават... идеалната подложка за ракията.Щото все пак , който не пие да умре
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бира пием всеки ден, по литърче поне :)Ха наздраве...то кат не ни върви с жените - да си доставим радост трябва
15
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бира, вино -- питиета за аматьори и плюнчовци...
14
4
 
15
 
! Отговори
Първолет - веролетов преди 6 години
Аз дрънкам всяка вечер водка и накрая правя фината шпакловка с бира :)
13
5
 
4
 
! Отговори
xxs преди 6 години
Аз с баща ми пихме одеве Диана, тия другите ги развалиха отдавна, Диана е 2,5 литра и е 3 процента само. Има си хмел вода и ечемик. Извадихме я от фризера и глей ко става. Единствено Стелата е хубава но 2 лева за кен рядко давам :Д