Кой кум, кой сват! Над 2 млн. българи знаели за "свои" хора във властта

"Галъп": Скандалите поставят подкрепата за управляващите пред изпитание
21
Кой кум, кой сват! Над 2 млн. българи знаели за "свои" хора във властта
Снимка: архив, БулФото

Над 2.2 милиона българи казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община, по данни от независим експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 12 и 13 октомври сред 800 души.

41% отговарят с "да" на въпроса дали знаят за конкретен случай на уреждане на "свои хора" от страна на властта в своята община, а 56% отговарят "не".

Тези 41% се равняват на около и над 2.2 милиона души, посочват  социолозите и уточняват, че в такива въпроси не може да се очаква съвършена искреност и това означава, че числото вероятно е по-високо.

Още по темата
Не личат особени разлики според типа населено място.

Симпатизантите на ГЕРБ споделят за случаи на шуробаджанащина в по-малка степен – вероятно това е естественият им защитен рефлекс като привърженици на управляващата партия, коментират от "Галъп".
 
По повод случилото се с Делян Добрев респондентите са били поставени пред избор между две опции: "Оставката на депутат е лична негова воля и не бива изобщо да се подлага на гласуване" и "Партията може да задържи един депутат в парламента, въпреки че той иска да напусне". 66% избират първото. По този въпрос само привържениците на ГЕРБ контрастират – там дяловете дали една оставка трябва или не трябва да се гласува са 50/50.

В "хасковския казус" 45% вярват на Елена Йончева, а 17%  - на Делян Добрев. 8% - на нито един от двамата. Останалите не са запознати или не могат да отговорят. Явно масовото убеждение е, че подобни казуси са повсеместни в страната и това се приема дори автоматично, посочват анализаторите.

Според социолозите напрежението между политици и журналисти от последните дни завършва с очевидно обществено порицание за политиците, а скандалите напоследък са поставили подкрепата за властта пред изпитание.

Мнозинство от 69% одобрява оставката на Антон Тодоров, включително и сред симпатизантите на ГЕРБ. В дебата на Валери Симеонов с журналистите пък 62% са на страната на журналистите, а 18% са на страната на Симеонов. 5% не избират нито едната от двете опции. 56% смятат, че и Валери Симеонов трябва да подаде оставка, а 35% са на противоположното мнение. Сред противниците на оставката личат привържениците на управляващите.

Скупчването на случаите с Делян Добрев, Антон Тодоров и Валери Симеонов очевидно подлага на риск подкрепата за управлението – на фона на напрегнатата ситуация около дебата с президента Румен Радев, обобщават от "Галъп". Според социолозите и двете партии от управляващата коалиция, разбираемо след скандалните казуси, са изправени пред електорален спад, като в следващите месеци ще стане ясно дали той е само ситуативен.
 
Данните са от независим от външно финансиране телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" сред 800 души на възраст 18+ години. Използваната методика е телефонно интервю в панел, стратифициран по различни демографски признаци за постигане на национална представителност. Изследването е проведено в период: 12-13 октомври 2017 г. Възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Хахо преди 8 месеца
Всяка държава е така но друг път къде отиваш да сравниш страна от третия свят и страни от първия
17
0
 
0
 
! Отговори
фудулка преди 10 месеца
един зам. кмет от Герб в много голям наш град назначи сват си на длъжност в общината-Директор,а сват му има само средно образование.Заплатата му като директор е хиляда лева месечно и свата е и пенсионер с 500 лева пенсия.Е, ти свате подарък от мен, ставаш директор.
16
0
 
0
 
! Отговори
фудулка преди 10 месеца
един зам. кмет от Герб в много голям наш град назначи сват си на длъжност в общината-Директор,а сват му има само средно образование.Заплатата му като директор е хиляда лева месечно и свата е и пенсионер с 500 лева пенсия.Е, ти свате подарък от мен, ставаш директор.
15
0
 
0
 
! Отговори
редник преди 10 месеца
От както свят светува , все мазния отгоре плува !
14
0
 
12
 
! Отговори
Киро шарнира преди 10 месеца
За да станеш човек трябва да си човек на някой голям човек!
13
5
 
13
 
! Отговори
111 преди 10 месеца
В Бургас не си ли от ГЕРБ духаш ЧОРБАТА !!!!!!!!!!!
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като избягат още няколко милиона българи (без връзки) 2та милиона роднини сами ще се хванат за гушите!
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и при вчерашното време беше като днешното и при оня ден беше същото! А бе, откакто се помня (70г) все тая!
10
1
 
15
 
! Отговори
Клюки преди 10 месеца
В днешно време, ако не си човек на някой, като нищо можеш да си останеш и без работа, за жалост!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Олеле като се почне от една свера та се свърши.с друга ми те общините са за закриване ако не са я бсп са герб олеле те сега се сетили.в бсп пррди бяха до 19 коляно брат братовчет кум сват сега тия е ма за някои се правят даже че не съществуват братовчеди и роднини ина всичко и се и.подмазват един на друг кои кои пост е и ги не интересува закриваи това да им доиде акъла закриваи
8
3
 
14
 
! Отговори
( '_' ) преди 10 месеца
Шуробаджанащината е вкоренена в народопсихологията на българина. Той е живял във времена ,които са го карали да съхрани рода си. Затова всичко се е вършило/давало/разделяло между най-близките. Това е инстинкт ,превърнал се в порок .Днешната реалност изисква друг вид отношения , за които всички ние се сещаме само, когато ни е удобно. Нашите политици няма как да са по-различни от нас :)
7
2
 
12
 
! Отговори
ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА.. преди 10 месеца
Навсякъде по света в държавите всичко е такова каквито са съдиите и правораздаването им . Много сме коментирали . Ясно , точно , кратко .
6
1
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 10 месеца
Всички знаят и всички се опитват да въртят разни далавери, обаче няма как да има за всички и затова някои изгарят с парите, които са дали я за общинско жилище, я за самолетни билети, я за освобождаване на престъпници от ареста, я за вкарване на престъпници в ареста.
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРБ са "различни".
Те ще ни "оправят".

Колко жалко..точно комунистите да вадят кирливи ризи на гербаджиите. До какво дъно сме стигнали.

Но, когато Хр.Иванов ви разправяше, че цялата държава е мафия, включая Бойко, прокуратура и съд...вие му се смеехте.
Смейте се сега на избора ви...тиквенски.
4
2
 
23
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 10 месеца
МАФИЯ - " МОЙ ЧОВЕК " !
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такава шуробаджанащина,нямаше дори през така нареченият социализъм!Не съм нито социалист,още пък по малко комунист!
2
2
 
21
 
! Отговори
:):) преди 10 месеца
шуро баджанашка държава, от соца нищо не се е сменило, вс става с връзки. Ама едно време бяха за кокошкарски работи, банани, карта за море или някоя по модерна колица в кореком. Сега са за имоти, общ поръчки за милиони.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само медиите се правят че не забелязват нищо и продължават да рисуват една идеалистича картина на тъжната българска действителност.