Ексшефът на НИМ подписвал договори с дъщеря си

При единия е платено далеч преди доставката на поръчаното
81
Ексшефът на НИМ подписвал договори с дъщеря си
Снимка: архив, БулФото

Като директор на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси заради сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г. Това е установила Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество със свое решение.

Димитров бе директор на културната институция до късната есен на миналата година, когато се пенсионира след 16 години начело на НИМ. Наскоро той основа свое движение и го нарече "Кан Кубрат", като се обяви за президентска република.

Комисията се е самосезирала от публикация в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество "Акшаена -2007" ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров - Мария и племенниците му.

От проверката става ясно, че през април 2015 г. директорът на НИМ е подписал договор с фирмата, собственост на дъщеря му и племенниците му за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г. Това съобщиха от комисията.

Въпреки че в договора е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане е извършено два месеца след първото. И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров.

Същевременно музеят е получил само половината от поръчаните и заплатени каталози и то през октомври 2017 г. – т.е. повече от две години след срока в договора. По преписката не е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите до пълния тираж от 1000 бройки. В хода на проверката не са установени данни и за представяне на колекцията в музея.

Пак през 2015 г. директорът на НИМ е подписал и втори договор със същата фирма - за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане, като платежните нареждания са подписани от Божидар Димитров.

Според Вътрешните правила за финансово управление и контрол в НИМ директорът на музея е имал правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите, като по този начин си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси.

Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на "Сдружение Плиска", тъй като между НИМ и сдружението не са подписвани договори.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сбогом "професере"
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проклет да си за дето ми взе парите.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде сега, дедо Божо само си намазал кутрето от кацата с меда и всички ревнаха. Ами тез които приватизирата България, които награбиха и окрадоха държавата, банките, кредитните милионери и пр. нещо взехме да ги забряваме и никой не ще да се занимава с тех , ни червени, ни сини, ни розови и зелени пр. власт. Божо да ни е проблема с неговите 20 - 30 000 лв. скромност.
73
0
 
0
 
! Отговори
ко сака тоьо пръ4 преди 1 година
Дърта работа, като манекен на филмата Уолкин дед с гушата и бузите напред
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бивш честен комунист - легенда!
71
0
 
3
 
! Отговори
Рачко пръдлето преди 1 година
Кой с огради, кой с брошури, булгааар
70
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 1 година
Божидаре, Божидаре .... що ти требваше да ламтиш за власт? Веднъж вече целива ръка на Бащицата и се горко кая? Не ти ли дойде на ум, че ще те отстрелят като дърт и тлъст фазан? Няма край човешката лакомия, та сега ще свиеш перки. Приискало му се, Президентска република. Суяк. Ни си националист, ни си родолюбец. Въобще не ме е еня. Просто си жалък и смехотворен чичак. Айде, ходи почивай.
69
0
 
3
 
! Отговори
Бузи и Гуша преди 1 година
и после били нямали ГУШИ

я го ски тоя картоф, каква пуешка гуша вее и кви хамстерски бузи клати
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ..т.н. "Професор" , го познавам още когато живееше при майка си на ул.Ив.Вазов , до Спортната палата а майка му го сватосваше с всички фусти у квартала , защото бил "охрана на Бай Тошо", а и той с гордост беше закачил , пищов на задника си и демонстративно го показваше на мацките!

Пълен --КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЛОНДИР!!!
67
3
 
8
 
! Отговори
Познавач на кокъли преди 1 година
БСП им го метна на ГЕРБ в каруцата с тиквите и те имат некой по-така Профанесор
66
2
 
4
 
! Отговори
Мистър кокълче преди 1 година
тоя, като го видят бабите получават интензивно горно и долно стомашно разтоварване та се налага и Перукоф да им праат горно-хранопреливане и долно лай.но допълване
65
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този му е време да му начукат канчето! Ще моля него и компания, да престанат с това "кан", че дразни! Българите сме имали ханове, думата е общотюркска, Аспаруховите оногундури са тюркски народ и няма да станем по-българи, ако се трием с керемидка от рода си! Кой може да се кълне във фонетиката на написаното от гърчолята по онези времена! Ама созополският гларус се бута в историята с разни части от кръста на Йоан Кръстител, гробове на върколаци и прочие измислици! Да крадне знае!
64
2
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
За професора сиренето също е с пари,само дето е по евтино
63
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
той с тез две поръчки за общо 35000лв. е направо светец.
62
4
 
12
 
! Отговори
ЧЕНГЕ-ПРОФЕСОРА.. преди 1 година
....СЕ УСРА!!!!!
А , ИНАЧЕ ...ТАКА ХУБАВО ГОВОРЕШЕ..ХА,ХА,ХААААААААААА
61
1
 
6
 
! Отговори
Хан Ауспух преди 1 година
Ханку Брат подписал миран договор със УвитоВхола през лето Господне...подпис-не се чете
60
0
 
23
 
! Отговори
Andreshko преди 1 година
Трябва да направим партия хан Крум и да орежем ръчичките на всички крадливи гербери.
59
9
 
7
 
! Отговори
Перото преди 1 година
От цялата работа разбирам че човекът е дал две поръчки на някакви свои фирми за които е получил всичко а тия бастуни не могат да намерят една бележка или някаква там друга работа и вече голямата новина а Да питам Да не би и Божидар че да е неудобен вече на някой и как точно сега почнахте да героите да ги намирате тия неща и вашата мама ***
58
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако видят нашите предци, канове и царе, докъде докараха България сегашните ни управляващи....
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гинка Върбакова е направила и друга крупна сделка освен ЧЕЗ, другите медии я отразиха в подробности.