Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!

Протестите с настояване да не бъде екстрадиран ще продължат
15 апр 2018 15:45, Боряна Павлова
217
Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Желяз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път. Младежът беше задържан след искане от САЩ, които обвиняват мъжа, заедно с още четирима българи, в търговия със Сирия, докато върху страната е наложено ембарго.

Протестите с настояване страната ни да не изпълни искането за екстрадирането му ще продължат, защото все още нищо не е ясно, разказаха Желяз Андреев и приятелят му Димитър Мурджев. Двамата са завършили културология в СУ.

Андреев попадна в черен списък на САЩ с хора, нарушили ембаргото им със Сирия и американското правителство поиска страната ни да го екстрадира. Желяз е с мярка за неотклонение "Подписка".
 
"Един от въпросите, на които още не мога да си отговоря е защо аз като служителя от най-ниско ниво бях задържан. Разбирам, че това са процедури, които МВР трябваше да следва, както и прокуратурата, но има много въпроси, на които не мога да си отговоря", казва Андреев пред "Дарик"

По отношение на собствениците на фирмата, в която е работил, той разказа, че в САЩ при първоначално обявени присъди за тях в рамките на 40 до 50-60 години, впоследствие те са се признали за виновни по част от обвиненията и са получили присъди от 1-2 години затвор.

Още по темата

"Не мога да си го обясня по друг начин, освен като добра сделка с прокуратурата в САЩ", казва младият мъж. По думите на Андреев възможно най-добрият сценарий за него е обвинението да отпадне, без да се налага той да ходи в САЩ.

На въпрос как това би могло да се постигне и дали може да се случи по дипломатически път, той каза: "Надявам се, но не съм сигурен, че може да бъде постигнато по дипломатически път. В крайна сметка съдът е този, който решава дали може да оттегли едно обвинение или не".  
 
"Компаниите трябва да информират своите служители за всяко действие, закон на държава, който евентуално те биха прекрачили. Такова нещо при нас тогава липсваше. На нас просто ни беше казано, че трябва да се обаждаме на клиентите и да оставим всичко друго. Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембарго към друга държава и какво се случва по света.

Пред нас в момента има мъгла, в която се случва нещо. Интересно е, когато мъглата се вдигне какъв ще бъде резултатът. Чуваме, че въпросът може да бъде решен на дипломатическо ниво, но това съвсем не е сигурно и ние продължаваме да бъдем подготвени за всеки един сценарий", каза Андреев.
 
"Битката предстои, нищо не е приключило. Протест ще има, тепърва нещата предстоят. Затова моля хората да не приемат, че всичко е решено, нищо не е решено все още", допълни той.


217
Още от Общество
Нощен труд и високи заплати: Колцентровете – предпочитани от студенти
Напиши коментар Коментари
194
0
 
1
 
! Отговори
Handel преди 23 часа
Не разбирам нищо от това, за което се говори, не знам никакви факти, но съм сугласен на 100%. С какво съм съгласен на 100% ли? С каквото и да е. Горе долу така звучат повечето коментари, както и предпочитанието, за което са дадени най-много гласове в анкетата на сайта. Готов съм да приема че Желяз не е знаел, че прави нарушение, и че дори съзнателно са го изпозлвали, но тук на форума няма нито един да знае кой колко и за какво е виновен или невинен. Само празни приказки.
193
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
195 - Те и нацистите се оправдаваха, че само си вършели работата...
192
1
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 4 дни
Боже колко тарикати и разбирачи тук! Да го съдят него защото си е изпълнявал задълженията без да се интересува повече е все едно да осъдиш секретарка за деянията на шефа и! Абсурдно е! Който не разбира това е ***!
191
1
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 4 дни
Корупция има на всякъде .Разликата между България и Щатите е че наши се продават за дребни парици които всеки може да си позволи а онея искат милиони .Респективно много по малко хора в Щатите имат възможносста да подкупят някого ,затова и корупцията и по малка.
190
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Там правосъдието хич не е корумпирано, нали, обаче че е за бедни и за богати спор няма. За кокошка няма прошка...
189
1
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 4 дни
Американската наказателна система е най-гъвкавата в света.Убиец може да получи от смъртна присъда до медал от полицията за заслуги.Шефовете на въпросната фирма които са най-виновни са осъдени и са получели от 10 до 15 месеца затвор.С тея до 20 години наплашиха момчето.Имат си и странности в наказателната им система ,като на пример.Ако влезнат 3-ма души да ограбват банка,но ако единия от тях откачи и застреля касиерката и 3-мата ще бъдат обвинени в предумишлено убийство.Не са съзършенни..
188
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ама моля ви,кой ги рекламира и доведе тези КОЛ центрове в България,кой създаде ТЕХПАРК за такива офшорни фирми,да се възползват от евтиния труд тук?
187
5
 
14
 
! Отговори
Pilot преди 4 дни
Най-големият проблем е сключеното споразумение за екстрадация !!! Този който го е сключил на бесилото , стига сме се навеждали стига !!! Грам достойнство от политиците !!! Продажни дребни душици !!!
186
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 4 дни
До Дони

Договора е такъв какъвто е!!!
185
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 4 дни
До Не е мое задължение

Тази фирма е създадена именно за това ембарго!!!!!!!!!!!!!!
184
5
 
6
 
! Отговори
гост преди 4 дни
Със сигурност е знаел от къде идват мангизите!!!
183
10
 
12
 
! Отговори
Умен гущер преди 4 дни
Аз като ми се обаждат разни такива досадници, направо ги псувам. Този много добре е знаел с какво се занимава. Кой нормален човек си купува части за самолет по телефона?
182
11
 
18
 
! Отговори
Не е мое задължение преди 4 дни
Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембарго към друга държава и какво се случва по света
------------------

Всъщност точно това ти е работата след като си на тази позиция.
181
2
 
12
 
! Отговори
? преди 4 дни
До каквито бащите...
Каква американска фирма бе? Двама братя и сестра араби.
180
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Невинни са жертвите на магистрала Тракия. А тук да ми представяте за жертви някакви тарикатчета и да ни обвинявате, че сме зли само защото мислим със собствените си глави, номерът ви няма да мине.
179
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Било е:ако мине номера,до нас няма да стигнат,нали парите не миришат.В България ни учат все още ,на колективна отговорност,докато в свободния свят,всеки носи своята.
178
3
 
6
 
! Отговори
Дончо преди 4 дни
Като чета коментарите виждам колко *** и продажна нация сме!Също като политиците ни.Жалко!
177
4
 
10
 
! Отговори
Дони преди 4 дни
Договора със САЩ е такъв ,всеки който наруши американски закони в България може да бъде поискан за екстрадиране.Но няма обратно задължение за американците.Договора е подписан от Тройната коалиция.Ако имаме свестни управници трябва да бъде ДЕНОНСИРАН !Но много се съмнявам.
176
11
 
16
 
! Отговори
каквито бащите... преди 4 дни
такива и отречатата! Това нагли корумпирани комунистически паленца с жълто около устата, които си мислят, че като са в тяхната си "държава" и са ги наредили да работят в американски фирми за златни заплати ще си връткат американците какти си искат! Да, ама не! Щом си в американска фирма си длъжен да спазваш правилата на САЩ и след това тези на фирмата! Продаваш чрез американска фирма стоки на ембаргови държави, с които САЩ не търгуват! Тогава ти какъв си-виновен или невинен? Съд за тези!!!
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Паляк си ти. И ще реши, бъди сигурен.