Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!

Протестите с настояване да не бъде екстрадиран ще продължат
15 апр 2018 15:45,
217
Желяз извън ареста: Защо аз като служител от най-ниско ниво бях задържан!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Желяз Андреев има надежда, че казусът му може да бъде решен по дипломатически път. Младежът беше задържан след искане от САЩ, които обвиняват мъжа, заедно с още четирима българи, в търговия със Сирия, докато върху страната е наложено ембарго.

Протестите с настояване страната ни да не изпълни искането за екстрадирането му ще продължат, защото все още нищо не е ясно, разказаха Желяз Андреев и приятелят му Димитър Мурджев. Двамата са завършили културология в СУ.

Андреев попадна в черен списък на САЩ с хора, нарушили ембаргото им със Сирия и американското правителство поиска страната ни да го екстрадира. Желяз е с мярка за неотклонение "Подписка".
 
"Един от въпросите, на които още не мога да си отговоря е защо аз като служителя от най-ниско ниво бях задържан. Разбирам, че това са процедури, които МВР трябваше да следва, както и прокуратурата, но има много въпроси, на които не мога да си отговоря", казва Андреев пред "Дарик"

По отношение на собствениците на фирмата, в която е работил, той разказа, че в САЩ при първоначално обявени присъди за тях в рамките на 40 до 50-60 години, впоследствие те са се признали за виновни по част от обвиненията и са получили присъди от 1-2 години затвор.

Още по темата

"Не мога да си го обясня по друг начин, освен като добра сделка с прокуратурата в САЩ", казва младият мъж. По думите на Андреев възможно най-добрият сценарий за него е обвинението да отпадне, без да се налага той да ходи в САЩ.

На въпрос как това би могло да се постигне и дали може да се случи по дипломатически път, той каза: "Надявам се, но не съм сигурен, че може да бъде постигнато по дипломатически път. В крайна сметка съдът е този, който решава дали може да оттегли едно обвинение или не".  
 
"Компаниите трябва да информират своите служители за всяко действие, закон на държава, който евентуално те биха прекрачили. Такова нещо при нас тогава липсваше. На нас просто ни беше казано, че трябва да се обаждаме на клиентите и да оставим всичко друго. Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембарго към друга държава и какво се случва по света.

Пред нас в момента има мъгла, в която се случва нещо. Интересно е, когато мъглата се вдигне какъв ще бъде резултатът. Чуваме, че въпросът може да бъде решен на дипломатическо ниво, но това съвсем не е сигурно и ние продължаваме да бъдем подготвени за всеки един сценарий", каза Андреев.
 
"Битката предстои, нищо не е приключило. Протест ще има, тепърва нещата предстоят. Затова моля хората да не приемат, че всичко е решено, нищо не е решено все още", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
2
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Не разбирам нищо от това, за което се говори, не знам никакви факти, но съм сугласен на 100%. С какво съм съгласен на 100% ли? С каквото и да е. Горе долу така звучат повечето коментари, както и предпочитанието, за което са дадени най-много гласове в анкетата на сайта. Готов съм да приема че Желяз не е знаел, че прави нарушение, и че дори съзнателно са го изпозлвали, но тук на форума няма нито един да знае кой колко и за какво е виновен или невинен. Само празни приказки.
186
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
195 - Те и нацистите се оправдаваха, че само си вършели работата...
185
1
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
Боже колко тарикати и разбирачи тук! Да го съдят него защото си е изпълнявал задълженията без да се интересува повече е все едно да осъдиш секретарка за деянията на шефа и! Абсурдно е! Който не разбира това е ***!
184
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там правосъдието хич не е корумпирано, нали, обаче че е за бедни и за богати спор няма. За кокошка няма прошка...
183
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама моля ви,кой ги рекламира и доведе тези КОЛ центрове в България,кой създаде ТЕХПАРК за такива офшорни фирми,да се възползват от евтиния труд тук?
182
5
 
14
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
Най-големият проблем е сключеното споразумение за екстрадация !!! Този който го е сключил на бесилото , стига сме се навеждали стига !!! Грам достойнство от политиците !!! Продажни дребни душици !!!
181
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 6 години
До ДониДоговора е такъв какъвто е!!!
180
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 6 години
До Не е мое задължение Тази фирма е създадена именно за това ембарго!!!!!!!!!!!!!!
179
5
 
6
 
! Отговори
гост преди 6 години
Със сигурност е знаел от къде идват мангизите!!!
178
10
 
12
 
! Отговори
Умен гущер преди 6 години
Аз като ми се обаждат разни такива досадници, направо ги псувам. Този много добре е знаел с какво се занимава. Кой нормален човек си купува части за самолет по телефона?
177
11
 
19
 
! Отговори
Не е мое задължение преди 6 години
Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембарго към друга държава и какво се случва по света------------------Всъщност точно това ти е работата след като си на тази позиция.
176
2
 
12
 
! Отговори
? преди 6 години
До каквито бащите...Каква американска фирма бе? Двама братя и сестра араби.
175
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невинни са жертвите на магистрала Тракия. А тук да ми представяте за жертви някакви тарикатчета и да ни обвинявате, че сме зли само защото мислим със собствените си глави, номерът ви няма да мине.
174
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Било е:ако мине номера,до нас няма да стигнат,нали парите не миришат.В България ни учат все още ,на колективна отговорност,докато в свободния свят,всеки носи своята.
173
3
 
6
 
! Отговори
Дончо преди 6 години
Като чета коментарите виждам колко *** и продажна нация сме!Също като политиците ни.Жалко!
172
4
 
10
 
! Отговори
Дони преди 6 години
Договора със САЩ е такъв ,всеки който наруши американски закони в България може да бъде поискан за екстрадиране.Но няма обратно задължение за американците.Договора е подписан от Тройната коалиция.Ако имаме свестни управници трябва да бъде ДЕНОНСИРАН !Но много се съмнявам.
171
11
 
16
 
! Отговори
каквито бащите... преди 6 години
такива и отречатата! Това нагли корумпирани комунистически паленца с жълто около устата, които си мислят, че като са в тяхната си "държава" и са ги наредили да работят в американски фирми за златни заплати ще си връткат американците какти си искат! Да, ама не! Щом си в американска фирма си длъжен да спазваш правилата на САЩ и след това тези на фирмата! Продаваш чрез американска фирма стоки на ембаргови държави, с които САЩ не търгуват! Тогава ти какъв си-виновен или невинен? Съд за тези!!!
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** си ти. И ще реши, бъди сигурен.
169
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е, ако Русия, а не Щатите, искаше екстрадирането му, какъв брой от пишещите тук щяха да го защитят.
168
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После дойде световната финансова криза и хората спряха да търсят услугите на улични пpocтитyиpaщи тpaвecтити и затова се върна обратно у нас нали?.Още малко и ще го изкарате патриот човека. Нали и те са политически пр...ки обслужващи предимно Русия.