По напоената с кръв Околчица: 1300 души отдадоха почит на Ботев

Хиляди се преклониха пред героизма на Христо Ботев и четниците му
Обновена: 2 юни 2018 16:12 | 2 юни 2018 15:45,
142

Снимка: БТА

Хиляди българи, сред които и представители на местната и държавната власт, се събраха днес на паметния връх Околчица във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред героизма на Христо Ботев и неговите четници.

Сред тях бяха и над 1300-те участници в 72-рия Национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Тази година отбелязваме 142 години от подвига на четата и 170 години от рождението на великия поет и революционер.

В огряното от слънце небе над връх Околчица се развя националният флаг, понесен на крилете на делтапланер.

Честването започна с патриотични песни в изпълнение на трио “Сопрано”. Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца, съобщи "Дарик".

Кметът на Враца Калин Каменов припомни думите на Христо Ботев: “Жив е той, жив е там на Балкана”. И е жив, защото живее тук, в сърцата ни, на всеки един от нас, на милионите българи, които днес ще отдадат минутка почит към подвига на Ботев и неговата чета”.

“Пирамида от кости е българската история, напоена с кръв е българската земя. И затова днес, повече от всякога, ни трябват разум и помирение, силни водачи и светли примери, и да помним нашите герои, загинали за свободата на България, нашите герои, заради които днес сме тук. И да помним вероюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си. Че той има право да бъде пръв между равни. И няма кой да изтрие онова, което са ни завещали дедите ни”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ботевите поклонници изслушаха стихотворението “Хаджи Димитър” изпълнено от братчето и сестричето Петър и Мария Докови. Мария е само на три години и половина, а братчето й е на 5. Стихове на Христо Ботев бяха изпълнени и от момичета и момчета, получили награди в тазгодишното издание на конкурса “С Ботев в сърцата”. Участие в тържеството взе и духовият оркестър към читалище “Развитие” във Враца. След това в знак на признателност пред паметника с формата на кръст на връх Околчица бяха поднесени венци и цветя.

Честването завърши с минута мълчание и вой на сирени.
 
 Всенародното поклонение на 2 юни във Врачанския балкан завършва възпоменателните чествания "Ботеви дни-2018" във Враца, посветени на 142 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
До 120 преди 5 години
Има го качено в мрежата ,четеш и намираш!Това е само прашинка от всичкото познание дето се е преподавало в трите висши училища на 1 Царство!Има запазени византийски енциклопедии на тема Орнитология,Ботаника ,механика ,география,математика ,медицина ...Като казах медицина ,ами "прабългарите" извършват и мозъчни операции.Древните българи познавали анестезията, ползвали опиати и обгаряли раните ... Символичната трепанация на черепа се отличава от реалната ...
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пореден път ББ се скри.
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Също и тези, които снасят яйца, каквито са повечето, особено дребната риба, но и от тях не всички са риби Едниса без люспи, а други с люспи, някои ..."Има някои, например китовете, които са изключително големи, и други,които са съвсем дребни. ...Та къде пише, че китът е бозайник и къде е описана дисекция та му?
113
1
 
0
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До Факт!Съвсем успешно са свършили - подмамили са алчните руснаци да дойдат да ни "освобождават". После са им теглили шута.
112
7
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Българите са първите които са тръгнали да правят революция без оръжие и логично са свършили знаем как.Не виждам героизъм а глупост!
111
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По напоената с кръв Околчица: 1300 души отдадоха почит на Ботев"- заглавието на статията си противоречи с текста....Хиляди българи, сред които... .Къде ги видяхте тези хиляди-1200 са.
110
4
 
8
 
! Отговори
Дядо Радой преди 5 години
Ако Ботев можеше да възкръсне и да види изкормената и ощавена от СДС-айдуците Родина,ще заплаче и ще се върне обратно в гроба! Дано поне тази година Господ чуе молитвите ни и "поживи" Драгалевския Ай дък,Сашо Нереза, Бакъря, Коньо, Стефан Крълежа,Сюлейман Чуфутов и още 200-300 гада от айдушката бригада!
109
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ти, който си помазалкалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове. Това на снимка 1 е кръстът, на който се кланят руските православни скотове.
108
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-голямата част от съвременните българи не са достойни да имат в историята си такъв гениален поет, публицист и революционер като Ботев!!!
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неграмотници!Вие не сте ли ходили в Плиска ? Всеки знае ,че има Канализация и Подово отопление?Някои от вас чувал ли е за Йоан Екзарх и неговия Шестоднев ?Прочетете го бе кухи кратуни!"Също и тези, които снасят яйца, каквито са повечето, особено дребната риба, но и от тях не всички са риби Едни са без люспи, а други с люспи, някои ..."Има някои, например китовете, които са изключително големи, и други, които са съвсем дребни. Ограничението ви е ваша слабост!
106
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като Ботев е бил комунист, кому е нужен тоя руски кръст на гроба му? Защо се подигравате с него, когато е бил приятел с поляците-революционери срещу руските православни империалисти?
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Христо Ботев е най-великият българин за всички времена!!
104
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Верно е,в Искъра е имало китове.
103
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В 7 век описваме дисекция на Кит и заключение ,че не е Риба а Бозайник тръгнал ми говори простотии!...Спри се бе човек, ще ме умориш от смях. Китът бил бозайник тръгнал да говори глупости. Значи българите са открили говорещ глупости кит.
102
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плиска има канализация и подово.Подовото на ток ли е или на соларни панели?Ахахаха
101
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е най-великата страна. Българите природно са по-интелигентни от турците. Българите като народ са били 10 века напред пред турците. Миролюбив народ, супер развит технологично и културно. Турците- варвари разрушават всичко и настъпват 5 века мрак... Където стъпи турчин, всяка цивлизация умира.
100
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лодката еднодръвка е българско откритие. Докато другите са строяли галери и галеони българите са порили вълните с лодки еднодръвки.
99
0
 
9
 
! Отговори
до 103 преди 5 години
Стремената,Ризниците,Сабята,Палаша,Дестилацията на алкохол,Плугът,мотиката,триона,вилицата,лъжицата,азбуката,календара ...Плиска има канализация и подово ,къде с гол турски национализъм бре!Три висши школи Плиска-Преслав-Охрид !В 7 век описваме дисекция на Кит и заключение ,че не е Риба а Бозайник тръгнал ми говори простотии!
98
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците са затрили уникално развита цивилизация. България е била 100 пъти по-развита цивилизация. Жалко, че варварите унищожават такава култура... И идея си нямат каква велика култура са унищожили.
97
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Картата на Пири от къде мислиш е копирана?..От българите естествено които с лодки еднодръвки са стигнали и да Америка. Колумб е българинът Колю. Хапа, пий хапа, че не знам как ще изкараш и неделята.