Родолюбец, учен и приятел! Стотици казаха сбогом на Божидар Димитров

Хората напомниха великолепното чувство за хумор и предания му патриотизъм
Обновена: 4 юли 2018 15:33 | 4 юли 2018 15:28,
53

Симка: БТА

Родолюбец, учен, приятел, патриот, голям човек. С такива думи изпратиха Божидар Димитров стотици хора, дошли да преклонят глава пред паметта на историка. Поклонението бе в Националния исторически музей, който той ръководи 20 години.

"Слънчевата зала" в НИМ бе отворена от 10 до 16 часа за всички, които искаха да отдадат своята последна почит към професора.

Божидар Димитров почина на 1 юли, навръх рождения ден на дъщеря си.

От сутринта много хора дойдоха да се простят с професора, съобщи Bulgaria On Air.

Той беше невероятен разказвач на истории, обичаше да припомня събития, който са се случвали, защото нищо не е случайно, споделят негови близки и приятели.

Още по темата

В 13 часа с министъра на културата Боил Банов започна началото на церемонията по официалното изпращане на Божидар Димитров.

"С патриотизма, енергията и човечността си Божидар Димитров ни кара не да свеждаме глава на раздяла с него, а да се изправим гордо - каза  министърът на културата Боил Банов в словото си на поклонението пред учения. - Българската история изгуби най-верния си пазител - истински родолюбец, изгарян от любовта си към България."

Банов отбеляза приноса на проф. Божидар Димитров като изключителен учен и като изключителен приятел - отзивчив към широката аудитория, за което получил и любовта й.

"Хората, запалени от неговите идеи, намираха и отдушник в контактите си с него заради великолепното му чувство за хумор, с което можеше да се отнася към всяка историческа дилема" - допълни министърът.

За предания патриотизъм, безкористността, научния принос, колегиалността, верността към България и към приятелите на Божидар Димитров говориха също директорът на НИМ доц. Бони Петрунова и проф. Станислав Станилов, заместник-председател на парламентарната Комисия по култура.

"За Божидар Димитров може да се говори много, а може и нищо да не се каже, защото достатъчно говори това, което е свършил в живота си - купищата книги и най-вече идеите в тях, тв предаванията, интервютата" - каза Станилов. - Чувството му за свобода е било между най-големите качества на "човека - музей"."

"От сутринта не спира потокът от хора, които искат да се сбогуват с бившия ни директор, колега, приятел, учител - голям човек на България.

Думите не стигат, за да изразим скръбта си от неговата преждевременна загуба - можеше да направи още толкова много за България, която беше негова кауза и мисия"  - каза доц. Бони Петрунова. - Божидар Димитров ще остане завинаги в залите на НИМ."

Директорката на музея прочете на траурната церемония съболезнователните адреси от председателя на парламента Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Петрунова отбеляза, че са получени изключително много съболезнователни адреси - от президентската администрация, министерства, политически партии, от Българската православна църква, научни и културни центрове, творчески организации, исторически музеи и общини от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българскат история го забрави вече.
11
1
 
0
 
! Отговори
мъка преди 5 години
Моите наблюдения, че на всички около мен, на които поставиха стендове си отидоха до няколко месеца по същи начин. Хващат се за сърцето и до там.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взе ми парите със себе си. Да си ги харчи с кеф.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИЩО
8
3
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 5 години
Каквато и да е офиц.версия,истината била тя и *** излиза винаги наяве.Трийте постове коооолкото си искате.Няма промените нито един факт.Самото политическо обкръжение от доказани престъпници в което се движеше гореспоменатия говори достатъчно красноречиво.Фактите са навсякъде,793а за тези на които истината не им изнася има и пясък за заравяне на главата редом до някой щраус.
7
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какъв родолюбец бе!Обслужващ интересите на най-големия контрабандист и търговец на културноисторическото ни наследство Божков -Черепа заедно с ченгето от ДС Христосков и другото ченге от ДС изнасящо историята на българия Димитър Иванов -Гестапото!Позор за тоя!
6
20
 
13
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
Един предател по-малко!
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От стотина коментара - хоп, останаха само 5!Не е това начина да затворите устата на хората, другарки и дрОгари!Проклети да сте!
4
8
 
16
 
! Отговори
AK 47 преди 5 години
Хм,Интересно.Бивш агент на държавна сигурност.Особено близък с боко-диктатора и обкръжението му.Но ба'т божко беше и си остава един от най-силните босове на иманярската мафия.Нищо не се случваше без неговото знание в тази област.Естествено всичко това на задкулисно ниво.За пред публиката божо ревностно защитаваше бг.култ.артефакти и сегиз-тогиз се хвалеше с арести на разни жалки кокошкари намерили шепа желязо и за нищо неставащи монети.Но дали това е било така....ами има как да разберете.
3
12
 
19
 
! Отговори
българче преди 5 години
Тепърва ще почувстваме липсата му.Беше изключителен.Поклон !
2
10
 
16
 
! Отговори
Кубрат Пулев преди 5 години
Харесваше ми отношението му към Монкейдонците.RIP
1
12
 
25
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Поклон! Светла му памет, да почива в мир!