Горанов готви промени в митниците за повече контрол

Реформата ще цели повишаване на събираемостта
11
Горанов готви промени в митниците за повече контрол
Снимка: БТА, архив

Промени в структурата на Агенция "Митници" готви финансовият министър Владислав Горанов.

След направен анализ се оказало, че има административни структури със значително намален обем на дейности и с неадекватно съотношение между използваните ресурси и постигнатите резултати, пише той в писмен отговор на депутатски въпрос.

Все пак Горанов уверява, че на този етап няма да бъдат сливани митниците с НАП.

Той обаче подготвя създаването на нови териториални структури в Агенция "Митници", както и законова възможност в Централно митническо управление на агенцията да бъде създадена главна дирекция с оглед по-добра координация, ръководство и контрол при осъществяване на приоритетни функции.

Целта на реформата е повишаване на събираемостта на публичните държавни вземания в резултат на оптимизация и засилен контрол в областта на митническите, акцизните и валутните нарушения и престъпления.

Освен това така щяла да се повиши ефективността на работата на митническите учреждения, да се оптимизира общата и специализираната администрация, да има по-добър контрол над управлението на човешките ресурси в администрацията.

Очакваните ефекти от преструктурирането са подобряване на държавната политика в областта на противодействието на митническите, валутните и акцизните нарушения и престъпления, на незаконния трафик на наркотични вещества, прекурсори, оръжия и изделия, и технологии с двойна употреба и на защита права върху интелектуална собственост.

С реализирането на тези структурни промени ще се създадат възможности за по-добра координация, ръководство и контрол при осъществяване на основните функции и задачи на Агенция "Митници".

Структурните реформи се предвиждат и с оглед големия обем от задачи, изпълнявани от митническата администрация, свързани с осигуряване спазването на изискванията на националното и съюзното законодателство, подчертава Горанов.

Той отбелязва още, че с реформата ще се постигне облекчаване на администрацията от излишни структури, повишаване на качеството на административния капацитет и оптимизиране на вертикалната организационна структура, увеличаване на оперативния състав за сметка на ръководните кадри, повишаване на ефективността на работа на митническите учреждения, оптимизиране на натовареността на митническите служители, увеличаване на приходите в резултат на засилените контролни функции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Пфуу преди 5 години
Каквито уж реформи да прави няма смисъл,щом са без мисъл.Начело е милиционер,под него пак такъв!На Раковски в 13 етажа са събрани балдъзи и роднини Само се носят папки без идея или полза Назначиха сума ти деца на наши хора- полу грамотни.И Пършинг не може да разбута калотина,абе..май..като ще се местят архивите много папки ще се загубят.Нещо като търг регистър!!неуки хора да правят промени??-- резултата е предизвестен.А кустъма е.под егидата на дпс...от край време
6
0
 
13
 
! Отговори
чиче преди 5 години
Когато винетките струваха 67 лв., приходите от тях бяха 200 млн.лв.После станаха 97 лв. и приходите от тях пак са 200 млн.Сега и с тол таксата пак ще са около 200 млн.лв.Само на мен ли ми се струва, че този бюджет е копи-пейст вече десетина години?Бреййй, Горанов, голям си бе!!!
5
1
 
10
 
! Отговори
дядо Пенс преди 5 години
Това момче дали завърши къщата за 2 000 000 ? ,а ? Мога керемиди да му подаря...
4
0
 
13
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Той Горанов е на дистанционно управление. Друг дърпа конците. Този просто е продажна марионетка. Една от причините да вървим назад са такива като него. Хора без морал, квалификация, ценностна система, обич към Родината, но поставени на вяжни постове за ди вършат мръсната рябота на мафията. В случая самото прявителство и мнозинството в НС.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влади мамин хубав, завърши ли палата на Витоша?
2
0
 
14
 
! Отговори
Нормално преди 5 години
е идват избори !
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втора къща ли мисли да строи Горанов?