Сара Луна за живота в страх от Холокост - без пари, работа и... радио

Кой спаси българските евреи? Червената армия, политиците, църквата
29 яну 2019 09:15, Александър Попов
127

7492 гледания   |  Още видео

Сара Луна, спасена от Холокоста, разказа емоционално за това какво е да живееш в България по време на действието на Закона за защита на нацията. Тя е родена през 1934 година в Дупница, където е прекарала своето детство.

"Една сутрин видях, че на всички домове, в които живееха евреи бяха поставени табели "Еврейско жилище". Законът за защита на нацията беше определил всички евреи на възраст над 10 години да носят жълтата значка. Спомням си, че още в началото с моята сестра много се радвахме да слушаме приказки по радиото. Но един ден дойдоха двама души и го конфискуваха. За да няма откъде да се информираме какво става по света и в България. Конфискуваха и всички бижута на мама, дори й взеха халката. Изключиха всички ученици от гимназиите и студенти от университетите. Работниците бяха уволнени, на евреите се забрани да упражняват всякакъв вид професия. Направиха запор на сметките в банките и така евреите бяха изключени от социалния живот и оставени без никакви материални средства", разказа Луна в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR.

"Допреди влизането на този закон ние дружахме с българите, но след това се страхуваха. В най-тежките моменти, когато нямаше дори какво да ядем, българи оставяха кошници с храна пред домовете ни без да се афишират. Помня, че майка ми продаде част от покъщината ни. Можехме да пазаруваме само от два магазина, които бяха доста лошо снабдени. Определиха ни една фурна, от която да купуваме хляб. Беше от царевично брашно и картофи, винаги бе недопечен. До вечерта мухлясваше. На много места имаше табели "Забранено за кучета и евреи", допълни Сара Луна.

Тя разказа още, че евреите от нейния град е трябвало да отидат да работят в лагери.

"Беше ни казано, че ще работим в Германия. Мама дори ни уши ранички за бельото ни. Имаха двойно дъно, в което сложи пари. Още по-тежко бе положението, когато бе казано, че ще ни депортират и бяхме под домашен арест - от 1 март 1943 г. Можеха да излизат само деца до 10 години. Ние бяхме три в сградата и всяка сутрин излизахме с бележки какво трябва да се купи. Но често ни спираха браниците, взимаха ни парите, биеха ни. Живеехме в партерен апартамент, чупиха ни прозорците. Имам спомен от тогава - на 8 или 9 март беше. С едно паве от бордюрите започна едно силно чукане, смятахме, че започва депортацията. Бяхме облечени, плачехме. Хазаинът отвори вратата и се оказа един наш учител. Съобщи ни, че Червената армия е близо до Дунав и няма да ни депортират", спомня си още Луна.

Светият синод бе срещу закона срещу евреите, допълни тя. Според нея евреите са били спасени от българската интелигенция, от църквата.

"Отговорът за спасението на евреите е въпрос, който не трябва да се генерализира. Няма един спасител. Има много българи, които са направили така, че българските евреи да не бъдат депортирани в лагерите на смъртта. Заслуга има и Димитър Пешев, подпредседател на тогавашното Народното събрание и други български политици, Светия Синод на БПЦ, голяма част от българската интелигенция. Не трябва да се забравя и настъплението на Червената армия и обратът в хода на войната също оказват въздействие върху обществото", коментира Максим Делчев от Организацията на българските евреи "Шалом".


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
ERICH преди 1 година
Лично аз смятам ,че за спасяването на българските евреи най-голяма заслуга имат българския народ,църквата и левите интелектуалци
49
1
 
2
 
! Отговори
Inatut преди 1 година
Бебето измисля яко. Какво общо има червената армия?!? Какъв дунав какви 5лв.
48
0
 
6
 
! Отговори
P. преди 1 година
До extremist--
Две институции са излезли в защита на евреите: Българската Православна Църква и Народното Събрание (Димитър Пешев). А какво някои евреи говорят днес за ония дни - едно хлапе тук в САЩ, от еврейски произход дори ме смая с признателността си. За съжаление, не е станало в бившите части на Велика България, които са били придадени към съседните ни страни. Но както казва народът, направи добро и го хвърли зад гърба.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврейте няма да одарят едно рамо на България.Тези които имат бизнес го продават или го затварят.А на държавно ниво има споразомение арабите да правят бизнес в БГ.
46
1
 
10
 
! Отговори
extremist преди 1 година
ЗАСЛУГАТА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ОКОЛО 50 000 БЪЛГАРСКИ ЕВРЕИ Е ПРЕДИ ВСИЧКО НА ЦЪРКВАТА НИ.....
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законът за закита на нацията е гласуван през януари 1941 годинаhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%B7%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0 Червената армия идв на българската граница на 6.септ.1944г.Ако не е било благородството на българския народ никаква Червена армия е нямало да спаси евреите ,още повече през 1941 година ,тя е била в отбрана.Спасението е дело на царя ,църквата и депутати избити за благода
44
0
 
10
 
! Отговори
Народна Просвета преди 1 година
безносия беше намерил и една 60 годишна участнична във великата отечествена преди време, нищо учудващо. чисто по еврейски, на тва немане, за 50ка хоно и ветерани от първата световна ще се намерят.
43
0
 
9
 
! Отговори
Чичи преди 1 година
До варна

84 годишна ли е тази баба? ? ? Значи пак имаме медицинско чудо пред очите си. :)
42
4
 
2
 
! Отговори
варна преди 1 година
До 4i4i s golqmo. Чичи.. жената е родена 1934, Тоест била е на 9. Първо прочети статията
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста измислици надрънка леля Сара.
40
0
 
13
 
! Отговори
4i4i s golqmo преди 1 година
Тази баба е на 65-75 години най-много.
2019-1943=76

Искате да ми кажете, че тя има ясни спомени от 2-3 годишна възраст? ? ?

Дами и господа - имаме медицинско чудо пред очите си.
39
5
 
5
 
! Отговори
До Биби Натаняу преди 1 година
"На българите трябва да им е ясно, че евреите не ни признават спасяване на техните съплеменници на нашата земя"
--------
Нямам много лични впечатления но говорих е един румънски евреин живял основно на запад и той много разпалено ми каза че, не е вярно че, българите са спасили евреите защото са оставили да депортират евреите от Македония с влакове. Това е което се знае за нас сред някои евреи.
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в България не са се конфискували имоти, сметки и др на евреите ... това бабе /тогава дете 7-8 години/ много лъже
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами така си е било, все пак България е била в съюз с Германия, какво се очаква?
36
2
 
21
 
! Отговори
P. преди 1 година
Mоята теория е, че най-интелигентната и патриотична част от българския народ е била ликвидирана след 1944. Майка ми беше в крайните дни на живота си и бълнуваше едно име Севастичка и Белене; попитах татко, който ми обясни че братът на Севастичка (който бил бивш царски офицер) след принудитенлото коопериране тръгнал да събира подписи хората да си върнат земята. Изпратили го в Белене, откъдето не се върнал.
35
4
 
7
 
! Отговори
неблагодарен народ преди 1 година
Добре,че са се намесили еврейски големци,та Димитър Пешев се е отървал "само"със затвор!Изобщо,нашенска мръсoтия до шия!
34
0
 
11
 
! Отговори
P. преди 1 година
До Станой от Софстрой---
А пък аз имах един колега евреин, който едва ли не ме носеше на ръце, казвайки, че българите сме спасили неговите хора съвсем безвъзмездно, докато една друга нация (няма да я споменавам) са ги спасявали приемайки пари. Той казваше, че дори срещу заплащане, това си е спасение...
33
13
 
2
 
! Отговори
ционист преди 1 година
Обичам Израел!!
32
0
 
13
 
! Отговори
народна мъдрост преди 1 година
до коментиращите : "на чужд гроб не се плаче", гледайте проблемите на собствената си нация и държава, не се разсейвайте със странични проблеми!! имате си достатъчно собствени проблеми!!!
31
1
 
0
 
! Отговори
северомакедонец преди 1 година
До Анонимен

Осъден и помилван. В победена за трети път и окупирана държава толкова.