Преди 15 г.: България влезе в НАТО с подписа на премиера Симеон

Организацията чества своята 70-та годишнина
29 мар 2019 08:36,
60
Преди 15 г.: България влезе в НАТО с подписа на премиера Симеон
Снимка: BulFoto архив

Тази година, когато Организацията на Северноатлантическия договор чества 70-ата годишнина от своето създаване, България отбелязва 15 години откакто се присъедини към НАТО през 2004 година, съобщава БТА.

Още по темата

На 29 март 2004 г. България и още шест източноевропейски държави станаха пълноправни членки на НАТО. На церемония в американското министерство на финансите министър-председателите на седемте страни, включително българският премиер Симеон  Сакскобургготски, връчиха на американския държавен секретар Колин Пауъл документите за ратификацията на Северноатлантическия договор, а Пауъл ги приветства "в най-преуспяващия алианс в историята на човечеството".

Премиерът Симеон Сакскобургготски връчва пръв ратификационните документи, а след него по азбучен ред премиерите на Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния. САЩ са депозитар на Северноатлантическия договор и от момента на предаването на ратификациите на Държавния департамент седемте страни станаха пълноправни членове на алианса.

Дни преди това, на 18 март 2004 г., българското Народно събрание гласува ратификацията на Северноатлантическия договор с 226 гласа "за" и четири "против". Законът беше публикуван и в Държавен вестник, с което влезе в сила.

България беше поканена да започне разговори за присъединяване към Северноатлантическия съюз на 21 ноември 2002 година. С писмо от министъра на външните работи Соломон Паси до генералния секретар на НАТО от 17 март 2003 г. правителството потвърди официално желанието и готовността на България да се присъедини към алианса.

На 26 март 2003 г. постоянните представители на страните членки подписаха в Брюксел протокол за присъединяването на България. Документът беше допълнение към Северноатлантическия договор, което позволява присъединяването на България и разширява териториалния обхват на действието на договора.

На 5 февруари 2004 г. Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание да ратифицира Северноатлантическия договор, подписан на 4 април 1949 г. във Вашингтон.
На 1 март тогавашният генерален секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер отправи официална покана от името на страните членки към България да се присъедини към Северноатлантическия договор.

През 2004 г. с присъединяването на България и още шест източноевропейски държави се извърши петото разширяване на Организацията на Северноатлантическия договор, основана на 4 април 1949 г. като военен съюз на 10 европейски страни, САЩ и Канада.

Няколко дни по-късно, на 2 април, националното знаме на България беше издигнато на церемония пред централата на НАТО в Брюксел заедно със знамената на останалите 6 новоприсъединили се държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 г в нато, а оръжите от варшавския договор!Това трябва да те радва.Значи 15 г си икономисвал от военни разходи и не ти е трябвало ново оръжие.
17
3
 
21
 
! Отговори
това е преди 5 години
Никой не пита народа дали иска в НАТО,насила ни набутаха в тази криминална организация която фабрикува напрежение и конфронтация за да съществува.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция и Гърция са присъединени през 1952 г. а България и Румъния перз 2004 г. Това красноречиво показва на кой къде му е мястото на балканите в очите на силните !...И какво свършиха?В Турция след избиването на близо 700 души,турците забраняват организацията им "Сивите вълци".А в Гърция проведоха фашистка хунта и бяха избити хиляди гърци.
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде е той сега? И къде е България в класация по стандарт на живот? План по унищожаване на православния свят добре се осъществява..И какво хубаво видяхме? Борбата е жестока,Бог да ни е на помощ.
14
0
 
14
 
! Отговори
преди 5 години
...........В наши дни действат най-реакционните елементи от западните финансови елити, които трансформират демокрацията в терористична диктатура.Онова,което със сигурност ще постигнат е физическото унищожение на собственото си население, което от десетилетия живее в лъжи и измами, излъчвани към тях на максимум децибели. Огледайте се онова, което виждате, е маршът на съвременния глобофашизъм.
13
1
 
6
 
! Отговори
преди 5 години
Свободата на словото е много важна. Ако хората не могат да изразяват онова, което мислят, те започват да повтарят като в ехо-камера онова, което е било казано преди това, въпреки че е лъжа.Лъжата ражда игнорация. Игнорацията ражда страх. Страхът ражда омраза. Омразата ражда насилие.Качеството да говорим ни отличава от животните. Лишете ни от това качество и ще дегенерираме в субхуманоиди.Качеството на обществото е право пропорционално на свободното слово.В наши дни действат най-реакционните ел
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция и Гърция са присъединени през 1952 г. а България и Румъния перз 2004 г. Това красноречиво показва на кой къде му е мястото на балканите в очите на силните !
11
1
 
7
 
! Отговори
3 преди 5 години
Кастовото разслонение се задълбочава. За илюстрация може да се използва уравнението на Ферхюлст. Ако се допусне, че елитът възлиза на 1 процент от населението, разчетите показват, че в затворена стабилна система потомците на елита ще догонят, а след това и елиминират по численост потомците на обществените низини за 6-10 поколения, т.е. нисшите слоеве не само нямат шанс да се изкачат по обществената стълба, но и са обречени на изчезване. Правото им на живот се решава от други.
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме референдум за излизане НАТО!Поне за 10-15 години да не им плащаме.Излишни пари нямаме да хрантутим и тях,България едвам оцелява,всичко избяга навън!
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пет пари не давам за НАТО,само пари гълтат,а и работят срещу европейците,държат ЕС под контрол,а не защитават гражданите!Иначе съм твърдо за ЕС,ЕС ми харесва повече!
8
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2И с отва ли се гордее народът, че се присъедини към организацията, след като същата бомбандира с обеднен уран мирното население на съседна страна?С това да!Съседната страна, която е отколешен враг на НАШАТА(не твоята, твоята е друга) страна.Страна, която ни е нападала не веднъж и заграбвала земи от нас благодарение на твоята страна.Съседната страна и до ден днешен си прави устата за шопски етнос, който не бил български.Сръбе на връбе!
7
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно свястно нещо свърши Симеон.
6
19
 
2
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
По повед годишнината, Българската Армия трябва да изстреля няколко ракети към Кремъл. За да има заря.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 г в нато, а оръжите от варшавския договор!нищо де ... за 20-тата годишнине може и да се появи нещо което е натовско!
4
5
 
17
 
! Отговори
РеференD00M преди 5 години
Да, напишете и резултатите от референдумите за присъединяване към НАТО и ?$.
3
5
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
---Анатема !!!
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И с отва ли се гордее народът, че се присъедини към организацията, след като същата бомбандира с обеднен уран мирното население на съседна страна?
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я, колко хубава архивна снимка. Сега там на нищо не прилича!