Поскъпване на нощния ток с 67.6% поиска ЧЕЗ

Държавната "Марица-изток 2" очаква одобрение за скок от 92%
18 апр 2019 09:10, Елка Василева
133
Поскъпване на нощния ток с 67.6% поиска ЧЕЗ
Снимка: архив, Reuters

Компанията ЧЕЗ, която обслужва 1/3 от страната, е поискала от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на нощната тарифа с 67.6% от 1 юли. Така евтиният нощен ток за живеещите в Западна България може да остане в историята.

Според искането на компанията един киловатчас би трябвало да скочи от 0.05654 лв. без ДДС в момента до 0.09476 лв. Заявката за увеличение на дневната тарифа също е сериозна - компанията е поискала поскъпване на дневния ток с 3.5% до 0.13759 лв. за киловатчас. Предварителните заявки на ЕРП-тата бяха оповестени вчера, пише „Сега“.

От ЕВН, която работи в Югоизточна България, също искат токът да поскъпне, но минимално - повишението на дневната тарифа да е с 0.45% до 0.13304 лв. за киловатчас без ДДС, а на нощната - с 1.10% до 0.05533 лв. без ДДС.

Още по темата

Компанията, която обслужва Източна България - "Енерго-Про", не иска повишение на дневната тарифа, но смята, че нощният ток трябва да поскъпне с 2.08% без ДДС до 0.05542 лв. за киловатчас.

От енергийния регулатор не дават обяснение какви са причините за драстичните разминавания в заявленията на енергоразпределителните предприятия. Факт е обаче, че те ще трябва да плащат по-високи такси за достъп до мрежата и за разпределение на енергия.

Държавните енергийни дружества също залагат на по-високи цени и такси. Своеобразен рекорд поставя ТЕЦ "Марица-изток 2", която настоява за поскъпване на тока, който продава на регулирания пазар, с цели 92% до 147.87 лв./мегаватчас без ДДС (при 76.99 лв. в момента).

По-високите цени са част от стратегията за спасяването на компанията. В средата на март се оказа, че за да бъде избегнат фалитът й, се очаква Българският енергиен холдинг да увеличи капитала на дружеството с около 600 млн. лв. За "спасителната акция" обаче е нужно одобрение от ЕК. По предварителни данни тецът завършва миналата година на загуба от 330 млн. лв. и е натрупал дългове за над 1 млрд. лв. Финансовият крах на държавната централа, определяна като една от най-замърсяващите в ЕС, се дължи на рязко повишената цена на квотите за въглеродни емисии, които трябва да плаща, за да може изобщо да продължи да работи. Ако подобен скок бъде одобрен, той неминуемо ще се отрази и в цените за фирмите, и за бита.

Повишение на цените иска и Електроенергийният системен оператор - таксата за пренос да се вдигне с 34%, а цената за достъп - с 6%. АЕЦ "Козлодуй" е внесла заявление за увеличение на цената с 3%.

Националната електрическа компания (НЕК) пък иска повишение от 1% за произвеждания ток от вецовете си. Ако се прибавят и останалите заявки за увеличение от държавните дружества, общата цена на микса се вдига с 19.4% до 151.52 лв. за мегаватчас. От доклада на НЕК става ясно, че компанията завършва 2018 г. на загуба от над 115 млн. лева. Причината е загубата на арбитража срещу консултантите от "Уорли Парсънс" по делото за АЕЦ "Белене".

Токът трябва да поскъпне и заради високите цени на въглеродните емисии, пише още в доклада, публикуван вчера от КЕВР. Задълженията на дружеството остават почти същите - към края на миналата година те са 4.053 милиарда лева, намаление със символичните 0.3% спрямо 2017 г.

Окончателните цени на тока ще станат ясни в края на юни. На няколко пъти председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че дори да има повишение на цените за бита, то ще бъде средно около 3%. "Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите потребители, така и нестопанските, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметки, които те ще плащат в новия регулаторен период. Ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация", каза Иванов наскоро.
 


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
8
 
! Отговори
NN преди 11 месеца
Да минават на природен газ. Но миньорите?
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поскъпването на тока с такъв процент е нарушение на закона!!!!
46
0
 
18
 
! Отговори
Д-р Исня преди 11 месеца
К'во си играте с тез двуцифрени увеличения, бе! Удрете трицифрено а ни е байгън , уе! МАЧКАААЙ! рАзпУснете и съдо! И без това е само фиктивен! Не ни требе и полиция - и без това е фиктивна! Напрааао Изгорете и Трънофската Кюнстютюция!
45
0
 
18
 
! Отговори
Хххх преди 11 месеца
До ikar
10 лева на кубик ли!!! В "мизерна " Великобритания цената е 6 паунда на месец...дори няма инсталиран водомер...блокът има общ водомер и всяка година въз основа на средната консумация се определя цената за апартамент и тя е около 6 паунда на месец....
44
5
 
3
 
! Отговори
Бгг преди 11 месеца
До 32 Анонимен
Как мислите дали като закрият държавните ТЕЦ - ове токът ще поевтинее ?
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
велика България! 100 % увеличение е малко, трябва да бъде - 1000 %
42
0
 
9
 
! Отговори
Хххх преди 11 месеца
Абе ако се спазват принципите на пазарната икономика...ТЕЦ Марица има право да си повиши цената и съответно по-правилата на пазарната икономика, тъй като тази цена е неизгодна за купувача той спира да купува...и след 2 месеца ТЕЦ Марица е пред фалит и друг изкупува ТЕЦ-а за жълти стотинки и започва да продава тока на нормални цени
41
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво Бойко - геноцид до дупка за овчото племе.
Докато мърда.
40
0
 
16
 
! Отговори
ikar преди 11 месеца
До пропрок
Ще го увеличат сега само с 35%, а наесен с още толкова. Само не са измислили колко социално понисамата цена за електричеството, както твърди Фандъкова, че социално поносимата цена на водата за София била 10 лева, а те я вдигнаха "само" на два лева и нещо. Да оляснят това на някоя баба, която се чуди какво да си купи с мизерната пенсия - храна, лекарства или да плати ток и вода.
39
1
 
20
 
! Отговори
Лалала преди 11 месеца
Компания се спасява с инвеститори не с насилствени дарения от клиентите
38
0
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 11 месеца
Докога, с все по-високи цени ?!
Джоба ми, без стотинка остана.
Докога, ще работим за "Бог да прости" ?
И надлъж и нашир, ще ни мамят.
37
0
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 11 месеца
Ванката е с купена диплома за основно и средно образование и не е висшист. В статията правилно не е назован "инж." защото не е такъв.

Уви, горните две изречения са признак на най-отявлена хомофобия, защото за Ванката е забранено да се пише истината.
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да, и аз помня как народа ги изгони преди няколко години. И после хоп... пак на бял кон се върнаха. Който и да дойде все тая. България е бита карта отдавна.
35
18
 
1
 
! Отговори
Да живее герб преди 11 месеца
Само така Бойко по комунистите цени,данъци и ГМО до дупка вече им се вижда края! Ше гласувам за теб винаги!
34
0
 
29
 
! Отговори
Затвор за Пръмова преди 11 месеца
ТЕЦ 1 и 3, вятър перки, защо не се конкурират с цената от "Козлодуй".
ЗАЩО само 5% участва в сметките ни от Козлодуй?
Защо Пръмова-Кунева не е в затвора, след като наяве излезе, че ЕС не е искал закриване на 3 и 4 блок.
Наградиха Кунева да е в борда на Париба.
Конфликт на интереси,влияние с власт .
Колко милиарда удвои Пръмова за предателството на БГ!
Арестувайте я, колан и вериги, намордник, и доживотен затвор, конфискуване на имуществото, връщане на парите от Париба, и в килията на Иванчева.
33
0
 
14
 
! Отговори
Гинка Жилетката ГЕРБ преди 11 месеца
Айде бе, продадохте ли ми го това ЧЕЗ.
Откога чакам.
Освен това аз съм си българка, а не някаква чехкиня.
32
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЗАКРИВАЙ ТЕЦОВЕТЕ!
31
1
 
28
 
! Отговори
Т.П преди 11 месеца
Всичко си има граници ! Моля да престанат да ни изпробват ... дигат горивата стачка ! ...а не става дайте малко да ги намалиме и като заспят ,отново ще ги дигнем ... Аве *** мислете за тези хора и те гледат деца като вас ! НЕ СТЕ НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ НАС ! СТИГА СИ ИГРАЕТЕ С НАРОДА,ЖИВОТА Е КРАТЪК,НАПРАВЕТЕ НЕЩО ПОЛЕЗНО.
30
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Предлагам увеличението да е само за избирателите на ГРОБ.
29
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе тия от ГЕРБ май забравиха как народът ги изгони с камънье и дървье преди няколко години, именно заради тези постоянни увеличения на тока.