Утре настъпва "данъчната свобода", рекордни постъпления в хазната

Изчисленията са на Института за пазарна икономика
17 май 2019 19:24,
13
Утре настъпва "данъчната свобода", рекордни постъпления в хазната
Снимка: БулФото

"Денят на данъчната свобода" тази година идва на 18 май, са изчислили експертите на Института за пазарна икономика, съобщава БТА.

Тъй като обаче сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички българи, включително върху деца и пенсионери, работещите ще понесат в най-голяма степен тежестта на хазната. Така те ще посрещнат своя ден на данъчна свобода чак в края на юни, изчисляват от ИПИ.

Според прогнозите, 2019 година ще бъде и рекордна по приходи за България - почти 44 милиарда лева.

Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са необходими 138 дни, за попълване на хазната. 18 май е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си, сочат изчисленията на ИПИ.

"Денят на данъчната свобода" е символична дата, която показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. През тези 138 дни се отчитат общите  приходи в консолидираната фискална рамка за 2019 г., но има някои специфични моменти, които следва да се отчетат, отбелязват експертите.

Още по темата

Следвайки тенденцията от последните години, живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за малко над 8 дни работа към държавата. Това отразяват заложените в бюджета близо 2.7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работят до 9-ти май за държавата, а в дните до 18-ти май ще бъдат "отменени" от европейските данъкоплатци.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва все по-късно през годината. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства, посочват експертите.

Пример за покачването на данъците са осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, за които българите отделят все повече през последните години - през 2017 г. и 2018 г. имаше покачване на вноската за пенсия с по 1 процентен пункт на година, а през 2019 г. беше покачен максималният осигурителен праг. През последните 10 години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г., няма примери за намаление на данъчната тежест в България, отбелязват експертите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"АЗ КАТО ДОБРОСЪВЕСТЕН ГРАЖДАНИН НА МИН. ЗАПЛАТА ОТ 560лв. издържащ двама души в семейството още не съм си платил данък МПС и смет, защото сметнете сами колко се пада на човек , като платя сметки равняващи се на 200-250лв, 100лв.вноска към заем."Хм... с 560лв с 3-членно семейство никой няма да ти даде заем. Отделно никъде по света хората на минимална заплата не могат да си позволят да имат кола... Включително и в България...Но един *** няма как да знае, че бедните хора нямат коли...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"138 : 365 = 37,8%"ВТФ?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"трябва да се вдигнат данъците на програмистите защото взимат прекалено много повече пари над останалите. А доходите трябва да се изравнят."Ела да видиш, какво взимат по висшите етажи на министерства, корпорации, финансови институции и разни такива - даже не се водят заплати. Ще ти се стречи дъвката, като разбереш, че има места, къдеот имат бонуси по 40 000 лева, за хорта с под година опит във фирмата.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Институтът на ОО трябва да разнообрази еднаквите си прессъобщения. Да обяви чак накрая на годината, през август данъчното робство. Последните 5 месеца хората ще работят само за бюджетния излишък.
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При БСП 360 лева мин, заплата , при ГЕРБ - 560 Затова хората ще гласуват пак за ГЕРБ , а Нинова ще оправдава поредната загуба на пресконференцията с нивото на Дунав ...
6
1
 
13
 
! Отговори
селянин преди 4 години
АЗ КАТО ДОБРОСЪВЕСТЕН ГРАЖДАНИН НА МИН. ЗАПЛАТА ОТ 560лв. издържащ двама души в семейството още не съм си платил данък МПС и смет, защото сметнете сами колко се пада на човек , като платя сметки равняващи се на 200-250лв, 100лв.вноска към заем. Но въпреки мизерията и глада всички дължими данъци са ми платени без настоящата година. Да попитам управляващите Вярват ли на гладните?
5
0
 
3
 
! Отговори
А така преди 4 години
138 : 365 = 37,8% е реалната данъчна тежест върху гърба на българския данъкоплатец, добре че са статии като тази, да се осведомим!
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стабилност в мизерията
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 месеца почти работиш за държавата и накрая едва ти стига да си платиш сметките, чуден живот.Сега с новите тол такси и новото поскъпване на стоки и услуги, съответното увеличение и хоп накрая на година преизпълнение на бюджета и раздаване на порции допълнително.Така се повишава БВП-то в България с данъци и такси на малкото останали платци
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е от ГРОБ нито ГЕРБ. Това тръгна от измишльотина на правителството на Орешарски БСП. Искаха да се покажат като в ЕС. Там е независима МЕСТНАТА ВЛАСТ И СВОБОДНИЯ ПАЗАР. Тук е друго. Но едно е да имаш данъчна работеща система . Съвсем друго е реалността.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ъ-хъ - гробарската *** краде/дере рекордно!