След теча на данни: Кредити на наше име? Едва ли!

По-възможно е да се направи профилиране с цел фишинг
22 юли 2019 22:40,
24

Комисията за защита на личните данни влезе на проверка в Националната агенция за приходите след безпрецедентното изтичане на данните на 5 милиона българи. Инспекцията трябва да продължи до 16 август. Според официалната информация засега e сигурно само, че са засегнати 3% от информационните масиви на Агенцията.

Според проверяващите с изттеклите данни може да бъде открадната самоличността на хиляди и от тяхно име да се теглят кредити.

Още по темата

Експертът по киберсигурност Христо Ласков коментира в студиото на "Денят ON AIR", че едва ли тегленето на кредити от чуждо име ще е най-масовото явление, което може стане след изтичането на данните.

Според него сега с наличието на данните може да се прави профилиране на човек, с цел фишинг, който да е много по-достоверен.

"Ще има много по-голям шанс да се вържа, затова първото нещо, което трябва да направят хората е двойно, тройно и много по-голяма бдителност. Тоест да са много по-внимателни за такива съобщения, които ни казват, че наша информация е компрометирана. Да не кликаме на линкове на мейли", посочи експертът.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че вече личните данни са изтекли и сега хората могат само да бъдат по-бдителни за информацията, която предоставят и съобщенията, които получават.

Христо Ласков посочи, че именно многото време, което минава, след извършването на определено престъпление, преди то да бъде забелязано, е големият проблем на киберсигурността.

"Киберпрестъпленията в голяма част от случаите са част от масирана индустрия. Голямата част от атаките остават скрити и биват разкривани средно около 6 месеца след случването им. Когато се говори за IT специалисти се счита, че са специалисти по IT сигурност, което не е така", допълни още той.

Христо Ласков коментира още, че едно публично-частно партньорство, с което държавата да дава по-голяма сигурност на личните ни данни, е добър вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
1
 
! Отговори
Za nas преди 4 години
Държавата да въведе пръстов отпечатак за всичко веднага.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за Кристиан Бойков и Бойко Кристианов НИЩО в този смотан сайт.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи да кажа от сега, който пипа да знае че режа
15
0
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Поправка на пост 19.Да се чете "щяло да има увеличение на фишинг" а не на "тишина."Автоматичния ми редактор е "хакнат" и пише глупости от мое име.Ха,ха...ха.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щяло да има увеличение на тишина.Ми той отдавна си "върви" и никой не го е спирал.Даже и GSM операторите ,заедно с банките и белите якички по държавните учреждения и партийните централи са вътре в него.Всеки месец поне 3 000 000.00 сухи левчета се поделят между тях,защото срено по на 500 000 граждани им се надписват сметките за телефон с по 5-6 лева месечно.Но кой пита защо.Всеки си плаща и не пита,защото и не знае че е така.Кога най сетне разните агенции и комисии ще ги погнат и тях.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вече все по трудно стават документните измами. Не е както беше преди години. Сега повече се следи за данни, лицето и т. н. Вече е почти невъзможно да боравят с лични данни, защото всичко лъсва веднага и веднага си пфоличава кой е направил измамата..
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Аз като изгоря, какво ме успокоява, че това не е масово?"Ти можеш да изгориш и без изтичането на данните.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1......Хей товариш.......от чЕрвена зВезда ли пишеш.......или от щИпка 6 ?
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали трябва подпис и да се види лично личната карта на лицето за кредити и други. Всяко различно от това ше се дава на прокурор. Ако има измами, то те ще бъдат разкривани веднага....
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....едва ли тегленето на кредити от чуждо име ще е най-масовото явление....Значи все пак ще е явление. Аз като изгоря, какво ме успокоява, че това не е масово?
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като всички ги е страх от теглене на кредити ,значи Веднага трябва Закон за кредитите - Лично присъствие при кандитатстване и при получаване !С продажба на имотите също - Личо присъствие при договор ,продажба и внасяне на парите . Ако трябва и пръстов отпечатък въведете ,петорни проверки..........не е мн удобно ,но е Сигурно !
7
0
 
28
 
! Отговори
К6 преди 4 години
това което трябва да направи НАП е да смени безплатно всички лични карти на засегнатите от атаката. Когато получиш новата карта НАП да се свърже с МВР и да декларира картите за фалшиви, МВР да разпространи до имиграция и Inerpol за тези карти в детайли. Не мислете само локално, много от нашите карти могат да се окажат при нелегални имигранти , а те не се различават от "наши" сънародници които в чужбина се наричат българи, а у нас малцинство. и в двата случая не знаят да четат и пишат на българск
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7:Пожелавам ти 130000 лв на твое име, да ти се завие свят и дано де събудиш.Пак ще си говорим след година две като почнат да гърмят хората.
5
5
 
1
 
! Отговори
До Цциал 4 преди 4 години
Май доста българи се мислят за овце 🐏 и ти цъкат плюсове. Аз пък стрижа НАП и не се чувстваю овца. А ти се държиш настрана, вълк ли си?
4
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"Христо Ласков коментира още, че едно публично-частно партньорство, с което държавата да дава по-голяма сигурност на личните ни данни, е добър вариант." Гладна кокошка просо сънува.
3
4
 
25
 
! Отговори
Работещ на Запад преди 4 години
Да му правите вятър на дедовия, нямам здравни и никакви осигуровки и данъци не съм плащал от около 2012 вкупом. Проверих се за Здравно Осигуряване имам да плащам осигуровки за 7 години, дедовия.
2
0
 
12
 
! Отговори
стейси преди 4 години
Само да вметна " фалш " е с " а" боде ми очите.
1
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно да ви светна че ще има изгоряли с фълшиви кредити и откраднати лични данни. Българина от години точи кредитни карти по света, а сега ви замазват очите с - споко няма страшно.Спете спокойно овце.