Пари, коли... Материалисти ли са българите? 71% - не!

Подобни са нагласите и в световен мащаб
5 авг 2019 14:10,
127
Пари, коли... Материалисти ли са българите? 71% - не!
Снимка: Reuters

Повечето хора по света смятат, че ще е хубаво да се отдава по-малка важност на материалните притежания и парите. България е сред водещите страни в това отношение. Това са изводите от ново проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" по темата за това какво  значение отдават хората на материалните притежания и парите по света и у нас. Проучаването е поръчано специално за Българската национална телевизия.

Резултатите показват, че България е сред държавите, в които перспективата за по-малко материалистично бъдеще се оценява високо. 71% от запитаните българи декларират, че ще е добре, ако в близко бъдеще парите имат по-малко значение, 11% смятат, че ще е лошо, а още толкова - че няма да има никакво значение. Останалите не могат да преценят.

Още по темата

Така делът на българите, които оценяват подобна перспектива положително, надвишава средния за света с 10 процентни пункта. А този на негативните отговори е двойно по-малък от средния за света.
 
Това поставя България сред държавите, в които хората са в голяма степен склонни, макар и декларативно, да оставят материалното настрана. Сред нашите съседи единствено гръцкото общество надминава нашето по този показател.
 
Какви са нагласите по темата в света? Оказва се - същите като в България. 60% от световното население отговаря, че би било добре, 21% смята, че това би било лошо, а 14% заявяват, че няма значение. Останалите 5% не могат да дадат отговор.

"Въпросът, разбира се, е абстрактен и може да се чете по много начини, но явно личи, че - поне на думи - повечето хора по света биха искали материалното да не е толкова важно", коментират социолозите.

Закономерно, казват изследователите, по-високо образованите респонденти и тези, които имат по-благоприятна професионална реализация, са по-склонни да поискат свят, в който парите са по-малко важни.

Европа и Северна Америка са сред регионите, в които поставянето на материалното на заден план се приема в най-голяма степен като нещо добро. Като цяло, подобно отношение е регистрирано и в по-голямата част от държавите по целия свят.

В Азия и Африка обаче отговорите „ще бъде по-добре“, макар и мнозинство, са със сравнително по-малък дял.

"Това, разбира се, би могло да се обясни с факта, че по-богатите и развити общества могат да си позволят в по-голяма степен да мислят ценностно и да оставят парите и материалното на заден план - тъй като не изпитват толкова силно тяхната липса", изтъкват експертите от "Галъп Интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
3
 
! Отговори
.... преди 4 години
Твърдения базирани на анкета в България. Първо въпроса "Лъжец ли е българина ? "
107
0
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Да..сигурно...щото не са материалисти българите, като има далаверка или начин за скатаване са пъри....щото не са материалисти
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е основен признак за всеобща обществена деградация, избуяване на античовешки секти като вегани, гейове, кучкари, феминистки, екоталибани и т.н. Обществото се фрагментира, създава се вътрешно напрежение, обществото се разпада, ерозия на традиционните ценности и морал. Икономиката е в центъра на всяка цивилизация, хипита живеещи ден за ден, цивилизация не могат да изградят. Развитата растяща икономика, означава прогрес, развитие на цялото общество, загубим ли този фокус, пропадаме всички.
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110като си вземат някое 15 годишно БМВ и се мислят за вървежни, нищо че е на газ. Комедията е пълна.Защо да дават двойно повече пари на Лукойл?Много са прави даже!
104
2
 
6
 
! Отговори
още по-скромен преди 4 години
Ти пък!На мен за к'во ми е яхта?Стига ми само един Лиърджет, или Гълфстрийм!Ей тъй на, да си летя с него по целия свят!И един пилот и една стюардеса да ми сервира Куба Либре докато летим!
103
1
 
0
 
! Отговори
до 110 преди 4 години
Има, има и други.И американците са като нас!
102
5
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Невероятни глупости... Парите движат света - те са мотора на прогреса. Дали евреина Цукърбърг направи Фейсбук с "идеална цел" - та да могат юзърите да изживяват необезпокоявано ексхибиционистките си щения... или все пак - за пари? Без пари - живота се превръща в низ от мизерия. Ако искате да ви лекуват качествено - ще ви трябват пари... ако искате да ви образоват качествено - ще ви трябват пари.. ако искате да живеете що годе качествено - ще ви трябват пари... Money take the World go round!
101
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По комплексирани от Българите няма. Падам от смях всеки път като видя малки кифли с фалшиви Гучи фанелки за по 10лв. 90% са комплексарчета, и като си вземат някое 15 годишно БМВ и се мислят за вървежни, нищо че е на газ. Комедията е пълна.
100
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм материалист и вещоман, изкарвам много пари и ги харча до стотинка. Така ми е кеф.
99
2
 
8
 
! Отговори
ссскромен преди 4 години
Какво ми требе на човек?Скромна къщурка.Скромна количкаИ белоснежна яхта..
98
3
 
2
 
! Отговори
Spiritus Sancti преди 4 години
In Principio erat VerbumEt Verbum erat apud DeumEt Deum erat Verbum...Питайте някой програмист.Той ще потвърди.В Началото бе Словото (word=дума).Компютърна дума!16 битова, 32 битова.Бог=математика!Ама програмистите печелят добри МАТЕРИАЛНИ блага!!!
97
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
б.лгаристанеца е наи материалния на света и наи нещасния
96
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да ми се смеете.Преди 30 години си бърсах дупето с нарязано работническо дело. Често четях от нарязаното. Сега си го бърша с емека. Честно да си кажа - по-добре е сега. Дали съм материалист?
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Пък руснаците и северокорейците как са?
94
4
 
22
 
! Отговори
2 преди 4 години
Купиха си по една -две западни трошки , ремонтираха апартаментите от Тошово време защото нямат пари за нови ,хвърчат до село за бурканите на бедните си родители ,ако са живи , могат да отскочат до Гърция и Турция за по-евтинко или да С Маке ,раждат по едно дете , колкото да докажат , че не са ялови,слушат чалга , не четат книги .Елементарните им нужди са до плюскането ,изпъченият тумбак , някоя далаверка , тарикатлък .Старите коли увеличиха болните от рак , над 2 млн избягаха -не са по0зле от ту
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е животът да бъде вълнуващ.
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа, накрая човечеството само ще се отрови от своята консумация...
91
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
напълно неверна статия. дори и да съм материалист, при анкета ще кажа, че не съм, за да не усетя негативите от това мое изказване.
90
0
 
26
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 4 години
В Монако, Люксембург и Лас Вегас са най-духовните места на света. Може да се добави и френската ривиера, Маями, Малдивите, Бора, Бора.. места населени и посещавани предимно от духовници.Но...българинът, който през последните 30 години, даде труда си почти доброволно е най-големия матириалист. До кога ще ни втълпявате простотии!?
89
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече пари имаш, толкова повече духовност можеш да си позволиш. Затова се стремя да нямам материални и финансови проблеми. Материалист съм и не го крия. Материалист не означава непочтен, напротив - най-големите мошеници се прикриват с духовност и високи идеали.