България десета по брой студенти във Великобритания

6040 българчета са избрали университетите на Острова
18 сеп 2019 18:09, Нели Христова
7
България десета по брой студенти във Великобритания
Снимки: Reuters

6040 български студенти са избрали университетите във Великобритания за своето образование през 2017/2018 г. Това поставя страната ни на 10-то място сред държавите в ЕС по брой на студентите, обучаващи се в британските университети.

Почти колкото британските студенти са и италианските (13 985). Те са начело на класацията, пише БТА. Следва ги Франция с с 13 660 студенти и Германия с 13 545 студенти. Причината обаче учениците от тези държави да са повече в сравнение с България е, че тези страни са с много по-голямо население от нашата страна, това каза на пресконференция Благовеста Евтимова - консултант в консултантската къща "Дарби", организатор на изложението "Уча в чужбина".

По думите й неяснотите около Brexit не са се отразили върху кампанията за приема за 2020 г. в британските университети, като дори има и леко увеличение на кандидатите спрямо същия период на миналата година. Това е така, защото образованието е може би единствената сфера във Великобритания, която си извоюва правителствени гаранции за запазването на статута на европейските студенти и след Brexit, каза Евтимова.

Тя съобщи, че европейските студенти в британските университети са близо 25 процента от студентите в бакалавърската степен във Великобритания и техният отлив би причинил голяма криза, дори и икономическа в страната.

През последните седмици във Великобритания, едно от най-оспорваните права за чужденците там - правото на труд, беше гарантирано за студентите и то за срок от две години след завършването им, каза Евтимова. Тя обясни, че наскоро британското правителство е взело решение, ако един студент е завършил образователна степен във Великобритания, да има правото в продължение на две години да си търси работа в страната, а не само четири месеца, както беше досега.

Това е своебразен статут, който получават за първи път чуждите студенти във Великобритания, като се запазват и останалите четири гаранции за тях, съществуващи досега. Сред тях са безплатното здравно обслужване по време на цялото им обучение във Великобритания, запазването на студентските заеми в Англия и на субсидиите в Шотландия. Запазват се също и миграционните права на чуждите студенти и дори да се въведат визи за европейските граждани британските университети информират, че "студентите ще разполагат с писма, с които да влизат и излизат свободно в страната", коментира Благовеста Евтимова. По думите й това означава, че "британците искат да запазят и след Brexit европейските студенти в университетите си".

Кандидатстудентската кампания във Великобритания вече започна и до 15 октомври 2019 г. е "борбата за университетите Оксфорд и Кеймбридж, и за специалностите, свързани с медицина и стоматология", каза Евтимова. Тя добави, че до 15 януари 2020 г. е кандидатстването за всички останали специалности в британските университети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Русия колко са? Що така?
5
2
 
4
 
! Отговори
хахахаха преди 4 години
виското грозде е кисело...
4
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Престижът" си е чиста снобарщина - ти да видиш къде съм завършил!И като за нищо не те бива - както там, така и тук, плюеш като Кирияк Стефчов по страната си и си оставаш там да си отработиш заемите - безродник, чужд и нежелан и там, и тук; 40% данъци, квартира, режийни, някой и друг паунд за зарязаните ти родители - ама идваш веднъж в годината и се тупаш в гърдите - кой като тебе!
3
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убава работа ама... Да се пита на тия, защо предпочитат да се учат там? Замо за "престижа" им.. После ще се гордеят аз съм завършил/а във Великобритания.. и какво? Това е бизнес нищо друго..
2
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ще ги правим тези "образовани" българи като се върнат да работят тук? То едни колега се записват, едни университети оф Шефилд и Манчестър Юнайтед. А пък в нашия Ботевградски никой не иска да учи! Егати измисленото английско образование. Идват тук и нищо не знаят. Изцоцали им парите за 5 години и ни ги връщат да пречат тук.
1
1
 
9
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Тези данни или са неверни, или виновниците са извън управляващите страната вече 10 години. Това може да бъдат БСП, Орешарски, Корнелия Нинова или правителството на Англия, което *** и заблуждава елита на младото ни поколение.