Пожарникарите в стачна готовност, искат среща с шефа на МВР

Нови правила ще определят смените и възнагражденията им
13 яну 2020 09:36, Павел Гълъбов
37

Пожарникарите са готови на протест срещу новите правила, по които ще бъдат определяни смените им и възнагражденията за тях. Президентът на Националния синдикат на пожарникарите ''Огнеборец'' - Венцислав Станков, посочи в студиото на "България сутрин", че е приет текст, който създава предпоставки за затрудняване работата на екипите.
Още по темата

"Нещата се развиха главоломно. Дадохме своите предложения и становища. На 6 януари разбираме, че ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" е предложила текстове, които регламентират смесването на продължителността на смените, с което категорично не сме съгласни. Преди 3 години имаше такива текстове и това доведе до големи проблеми. Нарушава се екипността в самите екипи, които отработват произшествията. Когато имаме смени с различна продължителност, тогава се създаваха един хаос", обясни Станков.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, текстовете са приети в разрез с всички правила, касаещи приемането на съотвените нормативни актове. Всички промени трябва да се съгласуват със синдикалните организации, подчерта той.

"Ще се увеличават загубите при отработването на произшествията. Ще рефлектира върху данъкоплатците, ще рефлектира и върху услугата, която предоставяме", категоричен бе Станков.

На 8 януари пожарникарите са пуснали писмо за среща с вътрешния министър Младен Маринов, за да обсъдят новата наредба и други наболели въпроси като защитните средства за огнеборците и поддръжката на техниката. Все още обаче не са получили отговор на това писмо. Венцислав Станков допусна, че министър Маринов не е достатъчно добре запознат с новите текстове.

"Много служители напуснаха структурата. Радостното е, че тази тенденция вече се обръща, но младите служители трябва да натрупат опит, за да оказват адекватна реакция при произшествията", каза още Венцислав Станков.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоз господин защо не каже колко пожарникари пенсионери продължават да работят, хем на пенсия хем и на заплата?Незаминими ли са , както е полицаите пенсионери които работат.В малките градчета сега пожарникар да си и всеки се натиска. Почиваш си в пожарната след това на трактора и бостана.
31
10
 
5
 
! Отговори
Сатанаил преди 9 месеца
Държавата трябва да обучава за системата на мвр най вече децата от сиропиталищата и след като завършат да бъдат назначавани с предимство на държавна работа, а не като навършат 18г. и айде вън на улицата, в нормалните държави в мвр работят хора от домове за сираци. Тия ояли се мамни синчета само плачат, ами като толкова не ви харесва напускайте ве какво само плачете...
30
12
 
5
 
! Отговори
Сатанаил преди 9 месеца
Тия пак какво плачат за по-голям биберон ли? Вие нямате ли срам уе , за спане взимате луди пари пак и плачете, има хиляди хора без дом и без храна, които ровят по кофите и мръзнат, но пак не плачат като вас, защото вие сте мамини синчета потомствени чиновници влезли в системата с рушвет разбира се. Държавата трябва да ви намали заплатити наполовина и с тези пари да осигури поне място за живеене и храна на бездомните.
29
1
 
19
 
! Отговори
Бай х преди 9 месеца
Тежка и неблагодарна професия. Подкрепям ги.
В опасни ситуации най-важна е работата в екип - да познаваш качествата на човека до теб и да разчиташ, че гърба ти е защитен..... а това се постига с години съвместна работа.
28
1
 
13
 
! Отговори
Пичага преди 9 месеца
В цял свят пожарникарите работят на 24-ви дежурства ! Какви са тия 8 часови дежуства ? Това да не са чиновници ?
27
2
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
До 20
Тоя пък и гербавия трол, абе анонимни троле, прочети конституцията на България и може и да разбереш защо президента няма как да решава проблемите в парламентарна република! Ей това герберите с конкурс за *** ви избират. Както дъртото БКП (БСП) не научиха разликата между фашизъм и национал-социализъм, така и младежкото БКП (ГЕРБ) не научиха разликата между парламентарна и президентска република! Какви проблеми искаш да решава президента, като не му е в правомощията?
26
5
 
0
 
! Отговори
Жужи преди 9 месеца
Горя от страст Не обичам да ме гасят и само да димя
25
3
 
3
 
! Отговори
Жужи преди 9 месеца
Това с оранжевото пожарникарите ли е или нещо друго Определено красивите мъже работят в пожарната за съжаление съм зодия Овен демек Огън момиче
24
4
 
8
 
! Отговори
Angelco преди 9 месеца
Защо държавата защитава само държавните служители? Тези, които работят в частния сектор няма на кого да се оплачат, като има недостиг на работна ръка съкращавайте чиновници бе уважаеми управляващи, но те са удобни гласоподаватели нали? Както и да е тя държавата загива, но с такава политика само се ускорява процеса....
23
15
 
7
 
! Отговори
Митко 21 см преди 9 месеца
Имам познати пожарникари, едно денонощие жулят карти и спят, три денонощия почивка. Всичките са плочкаджии, шпакловчици и гипскартонаджии в това почивно време. Като пожарникари взимат 1500 лв заплата и максимална пенсия. И знам, че за теб трябва да се обади зам. министър за да станеш пожарникара, такива връзки трябват за тази никаква работа. Тоя какво лъже че имало напускащи, кой луд ще си тръгне от тази хранилка и нищоправене????
22
15
 
8
 
! Отговори
Stanimir преди 9 месеца
Тия лежачи какво искат , като не ви утърва напускайте и отидете в чужбина да видите как се изкарват пари, само с рушвет се става пожарникар , полицай и изобщо чиновник, държавата трябва да намли държавните служители поне наполовина...
21
3
 
15
 
! Отговори
Дзивко преди 9 месеца
Колкото и пари да им дават, са малко, работата е рискова и тежка, познавам пожарникар от София, за няколко години побеля, не са им толко тежки пожарите колкото труповете от катастрофите дето ги викат. Пожарната трябва да е като 60 годишна жена, винаги готова и от никой търсена..
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен
Трябва да идете при баш пожарникаря иначе няма да се оправите.

всички ходят при него защото може да им реши проблема. Що не ходят при ***? Щото може само да маха с големите си уши и да развежда Деса по моловете.
19
9
 
12
 
! Отговори
фгг преди 9 месеца
Айдеееееее ОЩЕ едни дето плашат ГАРГИТЕ. Видяхме - ПРЕВОЗВАЧИ, СЕСТРИ, ПЕРНИЧАНИ, какво ли още не помня вече. Влизайте си по дупките и тихо да няма съкращения на тея дето мн мн се надигат мишки такива. Аман от възрожденци дето само говорят по ТВ и плашат. Като ще правиш нещо се разбирате и отивате да протестирате , не да ми ходите на топло по студията и да се мазнете на тоя и оня ! МАРШ !
18
0
 
8
 
! Отговори
До 17 преди 9 месеца
Какво е "частмака"? На доста години съм, но тази дума за пръв път я срещам.
17
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имам приятел пожарникар ,вече пенсионер.От 10 години взима максимална пенсия плюс 25 000 накуп при пенсионирането.От неговите разкази знам че основната им работа са банкетите ,лова и частмака.Два-три пъти в година ходят да гасят стърнищата и с това героизма им се изчерпва.
16
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо добро не мога да кажа за пожарникарите, заради един пожарникар прочел само Винету.
15
3
 
16
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
До Офф ,да се омитат
Пич, а кой ви вади от смачкани те ви консервни кутии? Виждаш, какво е станало във Варна. Ти ли работи там?
14
11
 
7
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 9 месеца
Ще им се на играещите шах и волейбол през 98% от работното време, да почиват още повече.Реално след всяка 24 ч смяна държачите на маркучи почиват 3 дни и повечето от тях работят на няколко места.Но нали единствения в света пожарен генерал е начело на държавата вече 10 г. ,естествено е и другите пожарникари да искат все повече и повече.
13
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
До ananio

Казва го защото не е виждал зор! А и сигурно много е запознат, как минава едно дежурство в противопожарна служба.