В 37 вуза приемат с оценки от матурите

В МУ полагат задължително изпит по биология и химия
29 фев 2020 10:56, Елка Василева
49
В 37 вуза приемат с оценки от матурите
Снимка: архив, БГНЕС

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021 година, пише „Монитор“, като цитира МОН.

Става дума за оценките по български език и литература, математика, история и цивилизации, по география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, по чужд език и по някои от останалите матуритетни предмети.

В по-големите университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности.

Такива са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновският университет „Св. Кирил и Методий, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет “ Епископ Константин Преславски“ и Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

В Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов с оценките от всички държавни зрелостни изпити ще може да се кандидатства за всички специалности. В ХТМУ в София с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, по математика, по физика и астрономия и по български език и литература зрелостниците ще може да кандидатстват за 25 различни специалности, допълват от просветното министерство.

Оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия ще влизат в бала на кандидат-студентите за техническите университети във Варна, Габрово и в София. Изключение правят специалностите „Индустриален дизайн“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Корабни машини и механизми“ и „Корабоводене“ в ТУ – Варна. За тези специалности оценката от зрелостния изпит не заменя конкурсния изпит, но участва в балообразуването.

В ТУ – София също изключение правят специалностите „Инженерен дизайн“, „Приложна математика и информатика“ и „Компютърно и софтуерно инженерство“.

Във висшите училища по изкуствата като НАТФИЗ, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Театрален колеж „Любен Гройс“- София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив не може да се кандидатства само с резултатите от зрелостните изпити. Изпитната кампания там е специфична.

Не се използват за прием оценките от матурите и за Академията на МВР, Военната академия „Георги Стойков Раковски“, Американския университет в Благоевград, Нов български университет, Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, Колежа по маркетинг, търговия и мениджмънт в София и Европейския политехнически университет в Перник. Това са общо 14 висши училища от акредитираните 51 у нас.

Кандидат-студентите в медицинските университети във Варна, Плевен, Пловдив и София полагат задължителни изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. За някои специалности като „Здравен мениджмънт“ „Логопедия“ и „Медицински оптик“ в МУ-Варна при балообразуването се използват и оценките от матурата по биология.

Същото се отнася и за МУ-Плевен, където оценката по биология участва с определен коефициент, но само при някои специарности като „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Опазване и контрол на общественото здраве“, „Социални дейности в здравеопазването“, „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“, „Помощник фармацевт“, „Медицински козметик“ и „Социални дейности“.
 


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Даже и без дипломи ще започнат да приемат.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Краси

Местата са повече защото и безработни се преквалифицират според пазара. Пазара е хаос и се мени всяка година. Преди 1989 г. нямаше пазар и държавата решаваше какви места има нужда с петилетки.
44
5
 
3
 
! Отговори
До Тези ще започнат преди 1 месец
Е, ти откри топлата вода.
Неграмотници влизаха във ВУЗ-овете и през соца, по квоти. Недоучени се настаняваха в БАН, много от тях днес са доценти и професори там. Те са основно по линията СМЧ и създадоха традиция, вече трето поколение техни потомци получават там лесен комат с връзки. Няма значение, че знанията му са под нивото на общата култура на консултант-продавач със средно образование. И няма да изтърват този комат, нали има наивни отличници, които идват в БАН като аргати на недоучените СМЧ
43
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
нема лошо!..-А от догодина-приемане само с/у лична карта...За мигрантите -изключение,само да издекламират "Аз съм българче"..Може и на майчиния си език..

..
42
3
 
7
 
! Отговори
Краси преди 1 месец
Няма толкова завършили средно образование/половината по милост/,колкото са местата в 51 университета.РБ е за книгата на "Гинес"!
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Природните искат много четене и пари, а после няма сигурна и платена работа и няма смисъл. Докато завърши и техниката се променя и остава без работа, а държавата постоянно реже парите за ВУЗ и всичко става платено и хората обедняват.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тези ще започнат и

Има и среднисти щом не им харесват вишистите. Футболисти са с основно и не им трябва средно или ВУЗ.
39
4
 
5
 
! Отговори
Тези ще започнат и преди 1 месец
двойкаджии да приемат, само да имат бройки, че иначе няма мамбо. То и затова неграмотни висшисти пълнят пазара на труда!
38
7
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 1 месец
Не само децата на богатите плащат.
Който иска да учи, но няма пари, тегли специален кредит. Този, когото познавам лично, е вече на 40 г. Отиде да следва в САЩ, завърши, изплати кредит от половин милион долара, вече има къща в твърде приличен крайградски жилищен район, където живеят заможни хора.При това, жена му все още не е започвала работа, защото създадоха две деца.
За него е добре,но за България е жалко,защото кадърни и трудолюбиви млади хора я напускат и създават поколение за чужди държави
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 32

Право са безработни и сега въпреки изпитите по история и език, а медицина бягат в чужбина та няма никаква полза от тия измислени приемни изпити. Това само в България го има.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 34

ВУЗ се ориентираха към печалбата както е на запад, Дянков и Коранов им орязаха парите и те минаха на стопанска сметка.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

В САЩ няма КСИ. Всичко зависи колко пари имаш после за таксите и какви са преподатвателите. Някои преподаватели са доста скъпи и таксите са 100 хиляди долара и само децата на богатите плащат.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е та Право отдавна се влиза с матури, освен в СУ и УНСС.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От изброяването по горе излиза ,че има повече вузове и спецялности отколкото желаещите да учат в тях.Каква жалка картинка е сегашното образование .И как се учеше преди 30 години.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е обидно да влезнеш с матура, която е задължителна да завършиш средно. И в СУ това стана благодарение на новия ректор новатор Анастас Герджиков. Най-слабият ректор на СУ, който трябва да си подаде оставка.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато почнат да приемат право и медицина с оценките от матурите, тогава ни е спукана работата.
30
4
 
7
 
! Отговори
Инженер преди 1 месец
Тези които най-много реват за добро образование няма да изкарат и един семестър в добър университет..
Така че внимавайте какво си пожелавате.. защото 80% ще отпаднете..
29
1
 
0
 
! Отговори
ахахаха преди 1 месец
яяя объркал съм статията , я да отида в правилната секция
28
3
 
1
 
! Отговори
Авиоексперт преди 1 месец
най -интересно ще бъде как ще разположат хиляди електрически колонки за зареждане във въздуха
Или може би ще се оставят самолетите да бъдат целени от гръмотевици , и така да се зареждат
Или пътниците вътре ще въртят пeдали , и ще генерират ток

А може и да има опънати кабели , към ветрогенератори
Или да сложат по няколко перки да им сложат на самолетите , и сами да си произвеждат ток . Излишният ще бъде продаван на ЕРП-тата
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Висшето образование и науката в България, са много бледо копие на истинските, то и цената е такава де. Но не мисля че си струва загубеното време.