Да загубиш работата си по време на извънредното положение

Туризмът и ресторантьорството са най-засегнатите сфери
25 мар 2020 16:20, Ния Христова
19
 
Повече от 1200 души са се регистрирали в бюрата по труда в София само за изминалата седмица. Голяма част от хората работят в сферата на туризма и ресторантьорството. 320 безработни са успели да намерят работа за изминалите 7 дни. 
 
Бизнесът вече търпи сериозни загуби заради извънредното положение. Голяма част от фирмите са принудени да съкращават работни места. Пред бюрото по труда в столичния квартал "Люлин" се намира и Симеон.
 
"Идвам да се регистрирам като безработен. Работих в сферата на туризма, която е пряко засегната", споделя той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Вчера Симеон разбира от работодателя си, че хотелът, в който той работи като рецепционист, е принуден да прави съкращения. Броят на хората в подобна ситуация продължава да расте през последните седмици. Само за първата седмица от извънредното положение в бюрото по труда в "Люлин" са се регистрирали 200 души.
  
С близо 8 на сто са се увеличили новорегистриралите се безработни в София. На една част от безработните агенцията е успяла да намери работа. Хората като Симеон остават с надежда, че скоро ще си намерят препитание, а дотогава ще разчитат на обезщетението от държавата.

19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съкратените са добре, ще получават сериозно обезщетение от държавата за почти година напред. А на нас ни отрязаха заплатата наполовина, и практически хем работим, хем получаваме по-малко от съкратените при нас
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До видими резултати

Глупости!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 11

Всички реват против държавата когато му изнася, но никой няма против държавните пари. Свободата им даде възможност за свободна инициатива който си е правил добре сметката с малко помощ от държавата ще се оправи. Който само е ял и *** няма да му се получи. Така стоят нещата при капитализма. Единственото важно нещо е да се компенсират зорлем уволнените работници. Бизнесът да се спасява, държавата не може да го осинови, поне не изцяло.
16
0
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 4 месеца
Ефендилер,идва голям глад,Ще търсим къде се,р,ат гладните.По малко яжте и пестете парите.Така мисля ефендим.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само в този ли бранш са безработни. Ами ние дето произвеждахме продукция за Италия Германия Франция Англия. Всички тези държави спряха да ни изкупуват продукцията щото няма къде да я пласират. Работниците им са пуснати в безсрочна ваканция а държавата им дава по 1800 евро на месец. На нас кой ще ни даде пари за да оцелеем. Или ние не сме важни.
14
2
 
15
 
! Отговори
видими резултати преди 4 месеца
Дали ще изгубиш работата за да назначат поредната малограмотна калuнка от герб или заради неадекватната герберска реакция при кризисна ситуация - резултатът е един и същ , понеже причината е една и съща - герберастия !
13
0
 
23
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 месеца
Нещо не разбирам ситуацията не сам в България но и изобщо.
Та значи, ката година бизнеса (икономиката) отчита ръст спрямо предходната ! Отчита, съответно и печалби. Би следвало да има достатъчно пари за да издържи някакво сътресение, а не да ревне още на вторият ден от кризата, че фалират !
Т.е. лъже се яко! Само незная кога - преди, в отчетите или сега с фалитите!
12
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Банки и политици се къпят в 70 милиарда пари а обикновените хора се чудят как да свържат двата края.
11
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата с тия 5-6 милиарад за заплати и още 15 милиарда заплати за мВР и болниците на практика връща комунизма. И за какво беше нужно демокрация и пазара с лишения и мизерия вече 30 години само и само да отворят границата и с разграден двор та да вкарат корона епидемията и в България.
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До факт

китайския метод е само една измишльотина на китайските комунисти, единствените които засега се справят качественно са японците, а именно, изолиране на рисковите групи, организирано подпомагане на същите, а останалите оборудвани с лични предпазни средства си продължат нормалния живот, резултата е видим, епидемията овладяна с минимални щети за икономиката
9
11
 
11
 
! Отговори
няма страшно преди 4 месеца
За сметка на това пенсионерите в България са добре и ... за Великден ще получат парици ..; нали всичко е наред в Държавата ..
Няма страшно, нека да се оправят безработните ..
пенсионерите са добре ...
... няма страшно ...
пенсионерите в България са добре ....
8
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хич не ме бърка - туризма в България е крайно време да фалира. Тва не е туризъм а пълна подигравка. Море в Китен на 3-звезден "хотел", 5 нощувки само с обяд струва колкото транспорт + 5 нощувки all inclusive в 4-звезден (ама дефакто 5) в Кушадасъ на ранно записване.
7
2
 
28
 
! Отговори
факт преди 4 месеца
Путин обяви една седмица платен отпуск за цяла Русия,и приемане на Китайския метод за справяне с заразата.
6
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
с 3 шапкари начело на кризата е така
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не само хотелите. Още фалити в транспорт, болници, НОИ, училища и др.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Зозо

200000 е много оптимистична прогноза
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още не е завършила кризата от 2008 г. и сега нова влиза. За 31 г. капиталистическа система в България какво ли не опитахме и печатници смениха с валутен аборт, приватизация , ликвидация, реформи и какво ли не, нищо не върви освен постоянни кризи. Май е време да се маха вече и самата капиталистическа система.
2
4
 
27
 
! Отговори
Ужас преди 4 месеца
Много хотели в София затварят,персонала от 01.04.ще остане без работа,такава катастрофа никога не се е случвала,и не се знае кога този сектор ще заработи трагедията предстой...
1
8
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Мда, още такива Симеончовци ще чакат пред бюрото. Около 200000бр.