Борисов: Бюджетът лети надолу, парите от осигуровки ги няма

Премиерът нареди до утре да работи буферен паркинг за камионите към Турция
Обновена: 26 мар 2020 14:06 | 26 мар 2020 12:52, Веселина Йорданова
945
Борисов: Бюджетът лети надолу, парите от осигуровки ги няма
Кадър: Facebook

Премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов инспектираха бившето военно летище "Узунджово", което става буферен паркинг за тежкотоварните автомобили на път за Турция.

Още по темата
"До утре паркингът трябва да работи, ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на ТИР-ове", заяви премиерът.

Паркингът ще бъде оборудван с осветление, ще бъдат осигурени химически тоалетни и временни будки за храна. Борисов допълни, че от вчера всички ресорни министри са провели разговори с турските си колеги, за да се реши бързо проблемът със струпването на тежкотоварните коли по границата. 

"Над 400 ТИР-а повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем да ги спираме на нашите външни граници. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-големият контролно-пропускателен пункт между Европа и държави от третите страни, в случая Турция", уточни министър-председателят.

Борисов подчерта, че в този момент е необходимо фирмите не само да продължат да работят, но и да си плащат данъците, за да се компенсират компаниите от засегнатите от пандемията сектори като туристическия, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент, са 150 милиона лева от осигуровки", уточни  министър-председателят. Борисов добави, че се очаква в рамките на ден-два и търговските банки да имат решения по отношение на кредитите.

"Полагаме усилия, тази мъничка артерия, по която тече животоспасяващата кръв към отделните органи, ако приемам, че един организъм е държавата, да успеят след кризата да продължат да функционират", заяви още премиерът.

Той съобщи, че довечера по време на заседанието на Европейския съвет ще предложи на колегите си европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка.

Министър-председателят отбеляза, че Турция счита само България за сигурна страна и не иска българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина.

Граничните власти докладваха на премиера Бойко Борисов, че през последното денонощие на територията на страната са влезли 3000 ТИР-а, от които 1200 са били за пункта "Капитан Андреево".

След взетите мерки броят на обработените ТИР-ове в посока Турция се е увеличил близо 3 три пъти, вследствие на което само за изтеклото денонощие на ГКПП "Капитан Андреево" са обработени 1100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


945
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквенски истории!Добре че излезна коронавируса та всички си обьршиха за..... С епидемията инак видинов ден скоро ще ше да случи!
52
2
 
37
 
! Отговори
Инспектор преди 4 години
До Анонимен 25 Ми то и сега най малките /пчеличките / са на мин. раб. заплата , дето са на терен.Големите заплати са в министерствата.Там удряй.
51
3
 
29
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
А после кой ще им гласува.Сал едни ин.дий.ци не стигат
50
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швейцария вчера приеха, че държавата ше плаща заплата на всички останали без работа поради вируса, директно по банкова сметка без посредници....за продължаващите работа ежедневен контрол на входа с бърз тест и измерване на ТУ нас плащат на работодателите, а не на най-засегнатите. За какъв капитализъм и свободен пазар говорим тогава? Промяната у нас е единствено че средствата и предпиятията минаха в определени хора, които продължават да източват обществени средства за лично облагодетелства.
49
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълен ,а ние още по-големи,защото го понасяме.
48
6
 
61
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
От над 10 милиарда излишък преди месец сега сме пред фалит?!? Къде отидоха тези пари? Та това са по 2.5 милиарда на седмица. След пандемията някой май ще е в затвора
47
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И следващият ход е: Жокер от приятел-МВФ, ваш е човека ще ви уреди удобен заем за фалиралата държава. Дори воле, дори...
46
6
 
36
 
! Отговори
до ББ преди 4 години
Искай пари от ЕЦБ. Искай настоятелно и много - ще ти дадат.Не споирай бизнеса - само училища, ресторанти и курорти да не работят. Магазините да осигурят дистанция между клиентите - но да работят.До края на април тази епидемия ще е история.На народа ще му трябва работеща икономика.
45
9
 
21
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
ама що на минимална, направо без заплати. И докторите в държавните и общ болници и полицаите на *** хляб да не умрат. Те са ти длъжни на теб да те обгрижват ангария, докато ти си въртиш бизнеса .Като почнат комшийте да те дебнат зад ъгъла да ти светят маслото ще ревеш, ам дей полицията да мъ пази...е няма я, за без пари......
44
4
 
60
 
! Отговори
Тиквени семки преди 4 години
Паре нема , действайте ......Ба мааму. Само допреди няколко месеца бяхме икономика за пример в ЕС и хазната беше пълна ... и имахме ИЗЛИШЪЦИ които пъргави министри иразпределяха помежду си . Няколкото милиона за Шефката на НАП например ... Пък сега ? Бюджета надолу... осигуровките ги няма ... помощите от европа ги няма ... хазната празна като изкуфяла тиква .Магия ша е някаква . Черна магия .... целяща да учерни нашия мил мил премиер. Дръжте се .... основно за палците драги герберасти.
43
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали трябваше да се спрат безмислените пътувания? По безмислено от това не мога да си представя
42
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА ДА ПРИКРИЕ ФАЛИТА НА ДЪРЖАВАТА И ЗА ТОВА ,ЧЕ ТИКВАТА И ГЕРБАВИТЕ ОТКРАДНАХА И ПОСЛЕДНИТЕ КИНТИ ОТ БЮДЖЕТА ВИ СПРЕТНАХА ЕДНО ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ,КОЕТО СИ Е ЧИСТА ДИКТАТУРА ГОРАНОВ САМ ПРИЗНА,ЧЕ САМО ЗА МЕСЕЦ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ В БЮДЖЕТА Е НА МИНУС 3,6МИЛИАРДА ДЪРЖАВАТА Е НА МИНУС.
41
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България има хипер раздута чиновническа пасмина.Агенция и на агенцията агенция.Половината трябва да ги няма,а другата половина да се оптимизира!!!!
40
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски каза само болните да носят маски.Вожда болен ли е или понеже за него има маска,а за мат'ряла-не,затова мат'ряла да мре,щото за него няма маски.
39
3
 
41
 
! Отговори
ВСИЧКО МАРА ВТАСАЛА преди 4 години
та готвят да изпратят нов контингент в АФГАНИСТАН. За наша сметка. И то след като САЩ сключиха сделка с ТАЛИБАНИТЕ и започнаха изтегляне на своите войници
38
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А парите от ЕС заради корона кризата? С тях какво стана? Или и тях "усвоихте"?
37
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите арестувани по къщите си, а ние си вкарваме тираджии от цяла Европа у нас... Браво, чудесни мерки, невероятно! И после българите виновни, че не били дисциплинирани1
36
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете бърз транспортен коридор, но по изискванията за епидемиологична опасност.Температура, при показания над 37, бърз тест, ако е положителен 14 дена карантина. При отрицателен пълна дезинфекция на МПС то и да продължава напред. Това е адекватна помощ при създадената ситуация а не бумащина със служебни бележки с риск за разпространяване на вируса.
35
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на фона на кризата ревеш че няма пари а караш джип дето харчи колкото 10 дъстъра , засрами се малко е, не си недосегаем и вас ви стигат клетвите да знаеш
34
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съкратете администрацията!