Жените в София на 31-45 г. – най-стресирани заради COVID-19

Работещите вкъщи с най-ниски нива на положително мислене
31 мар 2020 14:48, Елка Василева
52
Жените в София на 31-45 г. – най-стресирани заради COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Учени от Българската академия на науките измериха нивата на стрес сред населението по време на въведеното заради коронавируса извънредно положение.

На най-силен стрес в момента са подложени жените в София на възраст от 31 до 45 години, които работят вкъщи. Това сочат данни от проучване на Департамент "Психология" към Института за изследване на населението и човека у нас.

Още по темата

Проучването, проведено сред близо 1400 мъже и жени на различни възрасти миналата седмица, поставя въпроса как преценявате риска да се заразите от коронавирус  - в скала от 1 до 10 средната стойност на отговорите е 6, а на въпроса "Колко тревожни се чувствате?" - 5.

Болшинството от запитаните виждат по-голяма заплаха в икономическата ситуация след коронавируса, отколкото в самата зараза. По-тревожни във връзка с нея като цяло са жените. Сред тях обаче са по-високи и нивата на оптимизъм.

Работа по време на епидемия - най-високи са нивата на положително мислене сред лицата, които са на работното си място, а най-ниски - при работещите вкъщи.

Наивен оптимизъм е най-широко използваната от хората стратегия за справяне със стреса. Сред тези стратегии фигурират още езотeричното и суеверно мислене, показва още проучването.
 


52
Още по темата: женистрескороновирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жените вечно търсят имагинерна сигурност и искат да контролират всеки аспект от живота си и този на хората около тях, затова сега са в стрес.
40
1
 
2
 
! Отговори
Майчице мила... преди 2 месеца
За първи път в живота си позволявам да коментирам под новинарска статия.
Всички писали до тук, без изключения, ме вдъхновихте.
Със цялото си сърце искам да кажа:
Вие сте е*ати тъпаците... Не е реално, че сте оцелели и без вируса.

Чало-бало...
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Снимката на статията е интересна! Млада дама с маска разхожда куче на улицата, което ще целува като се приберат вкъщи! Кой знае къде си е вряло носът това животно? Може би някъде из тревните площи, където някой заразен се е изплюл например... Другото го оставям на фантазията Ви!
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мъжете е по-вероятно да заболеят, но жените са най-засегнати... Милите.
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоест жените сте си кобри, независимо от ситуацията и от това, какво ви се случва?
Вечно недоволни, вечно пилещи...
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До do 32

Правилно си забелязала.
Затова съдбата е предвидила хората да не живеят изолирано, а в съседство един с друг. Твоята приятелка няма ли поне един комшия на място, да отреагира, когато съседката му е в беда?
35
1
 
5
 
! Отговори
Ясно преди 2 месеца
Включил се е и женомразецът.
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Stresirani

Аз пък непрекъснато чувам друго. мъжки маминки със синчета гледани като писани яйца, се вайка: "Коя ще го вземе с тази негова ниска заплата? Завиждат му в службата, защото е по-умен и по-талантлив от останалите и затова не му дават да се развива! Коя ще го вземе без самостоятелен апартамент? Не успяхме да направим един и за него. Ама много са глупави тези момичета, бе! Вместо да го вземе, да му трепери и да се грижи за него, тя седнала да пита той какво може да направи за нея!"
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И с вирус и без вирус са изнервени.Защото на тази възраст вече мъжете не се обръщат да ги изгледат отзад.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама наистина ли работят, или 'работят' топлене на диван и гледане на телевизия, щото за вторите положението никога не е било розово..
31
9
 
8
 
! Отговори
Ма много са прости! преди 2 месеца
Стресът при тези дами се дължи не на риска от заразяване, а на липсата на фризьорски салон!
До 30 г. спокойно могат да веят свободно пуснати дълги коси или с 1-2 прокарвания на гребен през къса подстрижка да оформят сутрешната си прическа. На 31 г. обаче при повечето хора вече се мярва по някой бял косъм във все още гъстата младежка грива, а бузките започват да се отпускат. Намесата на професионален фризьор е вече желателна.
45 г. си е климактеричвна възраст. Закъде без фризьор?
30
2
 
17
 
! Отговори
do 32 преди 2 месеца
Глупости и с деца и без деца, ако съпруга я игнорира и не й обръща внимание тя ще полудее. Поне един-два пъти в седмицата си трябва секс. Имам приятелка, която мъжа й с месеци не я докосва понеже приятелите му са му по-важни. Няма да ви кажа каква кобра е станала. Ако пък и деца има още по-зле.
29
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"По принцип жените в тази възраст са най-изнервени. Или защото имат деца или защото нямат."

Най-точният коментар!
100% верен!
28
7
 
13
 
! Отговори
Жена от провинцията преди 2 месеца
Стресирани са защото най-вероятно заради тоя корона вирус са останали с работа - висят у дома с децата, мъжете им се прибират само мрънкат създават допълнително проблеми и освен това и не правят секс с тях. Ами как да е иначе? Другото което е тая инфодемия с всякакви новини за корона вируса още повече ги подтиска. Аз нарочно не влизам в интернет и не гледам телевизия, че по-добре да се самоубия. То няма да чуеш нещо хубаво.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега разбирам къде са отишли 30 000 лв., които Б(К)СП дариха на БАН!
26
9
 
6
 
! Отговори
Stresirani преди 2 месеца
shtot nema koi da gi zeme teq kovri ne za drugo
25
9
 
7
 
! Отговори
футоролог мечтател преди 2 месеца
нямам търпение за роботите, дето ще могат да износват дете и раждат - тогава на Феминистките - последно Сбогом! Да се оправят...
24
4
 
34
 
! Отговори
До Petar преди 2 месеца
Точно така е-ние имаме две деца и жената все реве,че й е било много трудно.А на работа не е ходила от 4 години и половина.И пак недоволна.Навремето прабаба е останала млада вдовица и пет деца е отгледала сама,без да се ожени повторно.Сегашните лигли все недоволни.
23
2
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 2 месеца
аргументи имаш ли или само изводи наднали от въздуха?!
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато мъжете им не ги оправят редовно ще са стресирани... нормално...