Великденът на нашето смирение, празникът не е само софри

Модата на църква в нощта на Великден ще остане на заден план
68
Великденът на нашето смирение, празникът не е само софри
Снимка: БГНЕС

Само няколко дни ни делят от Лазаровден и Цветница – два светли дни, които на практика поставят началото на Великденските празници и Страстната седмица. Тази година обаче Великденът няма да е като всеки друг досега. Или по-точно ще бъде такъв, какъвто вероятно трябва да бъде, а и е бил много назад в годините – дни на смирение, на страдание, болка и... накрая празник на победата на живота над смъртта.

В наши дни все повече от нас възприемат светлите празници около Възкресение като време за мързел и тежки софри с големи компании. Великден се превърна във време за яйца, козунаци, агнешки и пилешки мръвки, зелена салата и доста ракия.

А след това и в модерното обикаляне на църквите, докато си честитим през това време празника, разговаряйки или чатейки по телефона, без да обръщаме и грам внимание на църковното служение.

Още по темата
Е, тази година, за добро или лошо, няма да бъде така. За лошо – защото пандемията постави на изпитание цялото ни съвременно съществуване, но и за добро – за да си дадем сметка, че не сме вездесъщи и в живота ни има нужда и от малко смирение, благодарност и надежда.

Не, няма нищо лошо да седнем на трапеза с най-близките си за празника. Напротив – това е най-ценното – да бъдем заедно. И когато тази година няма да може да се съберем заедно с всички наши близки заради създалата се ситуация, най-накрая ще си дадем сметка, дори за един миг, че най-важното в такъв ден не са яденето и пиенето на масата, а присъствието на хората около нея. Защото мнозина пораснали деца няма да видят за празника майките и бащите си, а те – децата и внуците си. Тъжно, но за доброто за всички така ще бъде по-добре. А и може би заради това ще излезем малко повече човеци от тази ситуация.

Многолюдните обиколки на църквите също ще почакат тази година. Модата на църква в нощта на Великден ще остане на заден план, но пък молитвите на истински вярващите и смирените ще отекнат още по-силно. Защото много малко хора ще прекрачат този Великден църковните храмове, но пък със сигурност те ще бъдат истински вярващи, а не хора, които ходят на църква само по Коледа и Великден. А който иска да послуша църковната служба, ще може да го направи и от дома си, стига да иска да я чуе и разбере...

Затова нека в следващите дни да помислим за близките си, а който е вярващ – нека се помоли
. Защото този Великден ще бъде Великденът на нашето смирение - не като хора, а като човеци. Нека останем в домовете си само с нашето семейство и да не мислим само за трапези и разходки, а за човешкия живот и как да го запазим. За да отпразнуваме, както винаги става на Великден, победата на живота и доброто.

Направим ли го, вероятно в дните след светлия празник ще отпразнуваме и възкръсването на нашето общество за нов живот. Може би, поне в началото, живот с повече добрина и човещина. Въпреки трудните месеци, които предстоят.


68
Още по темата: празнициВеликденCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Генади Косев
54
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
80 години комунизъм,който роди безверие,и антибългаризъм.
53
2
 
8
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
Който е искрено вярващ,ще си остане такъв ибез да ходи на църква!
52
0
 
8
 
! Отговори
1969 преди 1 месец
Отдавна не бях чел по добра статия. Действително опорочихме този празник и го превърнахме в напоителна тежка фиеста с много ядене и алкохол. Вярата отиде някъде на заден план, важното е показността, видите ли колко сме вярващи но пък вижте и как охолно живеем. Някакси всичко превърнахме в материализъм и състезание кой е по най. Май е време да се поспрем малко и да се замислим че всъщност сме смъртни и равни без значение кой богат кой сиромах. Бъдете здрави и се пазете.
51
0
 
4
 
! Отговори
perry преди 1 месец
Не само срещу православието, срещу християнството.
50
3
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 1 месец
води се война срещу православието... само това знам... другите лъжи не ме интересуват... ТОЙ е с нас и в нас и не може да ни го отнемете, нито с лъжата за някакъв вирус нито с това, което се задва!!!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смирение на алчността на грабителите!
48
0
 
20
 
! Отговори
Бубето преди 1 месец
Смирение, покаяние и в Бог упование.
47
4
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
Кви тежки софри, агнешкото 19 лв, маруля, две връзки репички и лук 5.40? Кви козунаци???
46
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има само един коментар на вярващ на тази страница,всичко останало атеисти,които фанатично и страстно обиждат вярващите. След като православните вярващи не проповядват по сайтовете ,защо атеистките тролове го правят? каво ви пука кой вярва,и кой не,и защо ни занимавате с вашето неверие и цинизъм?!
45
3
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До ffffffffff

А Yahoo каква компания според теб е бе, Олиг? И си спри интернета и си хвърли компютъра, може и смартфона да си хвърлиш, защото и трите неща ги измислиха "тъпите" американци
44
3
 
5
 
! Отговори
42 преди 1 месец
Не е важно дали ти вярваш в Бог, а дали той вярва в теб. Толкова за теб.
43
0
 
11
 
! Отговори
39 преди 1 месец
Бъди готов да си платиш сметката, когато дойде Кръчмарят да ти тегли чертата. Кръчмарят не лъже.
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долу ГЕРБ! Упорочиха всичко в държавата за 10 г!!!
41
2
 
1
 
! Отговори
35 преди 1 месец
До До до 35
Не вярвам в Бог, ама благодаря.
Подобно и за тебе.
40
1
 
8
 
! Отговори
До до 35 преди 1 месец
Бог да те благослови и да ти даде прозрение.
39
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До с
християнството си го заври някъде дядо попе
38
5
 
8
 
! Отговори
с преди 1 месец
Християнството беше нападнато отново от бездушния световен атеизъм скрит зад маските на дявола.
37
2
 
3
 
! Отговори
35 преди 1 месец
Най-лошото е, че лъжеш себе си.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наивността не е порок, а подозрителните често мамят сами себе си.