По-строги наказания за убийство на пътя нямало да дадат резултат

Увеличаването с 5 години не било промяна по същество
33
 По-строги наказания за убийство на пътя нямало да дадат резултат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Увеличаването на размера на наказанията за убийство при катастрофи няма да намали съществено ръста на престъпленията, смята юристът и бивш вицепремиер в кабинета „Сакскобургготски“ проф. Пламен Панайотов.

Още по темата

„При умишлено убийство на пътя в момента санкцията е от 10 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Ако бъдат направени промените, санкцията най-вероятно ще стане от 15 г. до 20 г. лишаване от свобода. Увеличението не е кой знае колко значително, т.е. санкционните последици няма да се променят съществено“, уточни той пред bTV.

Според него дори може да отпадне доживотният затвор без право на замяна.  

„България е единствената страна в Европа, където има два типа доживотен затвор, между които няма съществена разлика. И в двата случая се касае за доживотен затвор, като при единия съдът може да реши да промени наказанието на срочен затвор“, обясни проф. Панайотов.

Според него в много редки случаи трябва да се прибягва до наказателна отговорност спрямо лицата, които са нарушили карантината си, освен в случаите, когато се касае за наистина сериозно нарушение, което би застрашило живота и здравето на повече хора.

 


33
Още от Общество
Лекар алармира: Пациентите се страхуват да се преглеждат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 1 седмица
или доказателствата нещо не издържат в съда, или прокурори и съдии взимат яко под масата. То е ненормално всички да ги пускат с уловна присъда, за убийство, пък Иванчева още лежи
29
0
 
0
 
! Отговори
у нас преди 1 седмица
Почнат ли професори да се бъркат в политиката,и става страшно!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как няма да дадат резултат бе? Я хврлете няколко убиеца в ареста за 30 години минимум и да видим дали няма да се замислят как карат другите луди. В цял свят ефективните наказания дават резултат.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой го казва?Адвокатите на мутрите?!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Тоя царски скакалец

Следващия път ще предлжи да ги награждават вместо да ги съдят тези дрогирани и впиянчени убийци
25
0
 
5
 
! Отговори
Тоя царски скакалец преди 1 седмица
Тоя царски марокански блюдолизоец индиректно призовава към саморазправа - директно,на мястото на инцидента. Такъв вид наказание като какво би било? Строго или мека китка?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Със сигурност няма да дадът, това е абсолютно вярно, трябва затягане на контрола абсолютно навсякъде, от пунктовете за прегледи през курсовете и даването на книжки и контрол на улици и магистрали. Всеки ден гледам по магистралата хора със 160-200 км/ч, минавания на червено, отнемане на предимство, говорене по телефона, каране в пияно състояние, всичко това е защото няма контрол. Хората го правят, защото никой не ги глобява за това.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Неизбежността на наказанието му е майката, а не лакърдии за повече от нещо, дето не е ясно и точно разписано, и вместо безусловно отсъждане да позволява тълкуване, решаване по съвест, каквото да значи и включва това, отлагане с години и ред други. А ако все пак се допуска условна присъда, то тя и "кръвнината" да бъдат задължително обвързвана с достатъчно доброназорен обществено-полезен труд при неплащане, отказ или невъзможност.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще дадат, и още как...
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кажете какво би дало резултат, а не какво не би дало.
20
0
 
8
 
! Отговори
Панов преди 1 седмица
Забравих - що стана с 800-те дни??
19
1
 
9
 
! Отговори
Панов преди 1 седмица
Единственото вярно заглавие от месеци! Няма да дадат резултат, просто щото няма събираемост и всеки е човек на някого. Иначе за минаване на червено предлагам обезглавяване до девето коляно. :))))
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя се прави на компетентен..не сме забравили как за 800 дни ни окрадоха заедно с дпс
17
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 1 седмица
Никакъв юрист не е този!
1. Наказанието, видно от съдебната практика, е условна присъда.
2. За убийство на пътя в нетрезво състояние Румката дава ордени. Например "Стара планина". Справка - Кирчо от Скакалците.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е въпросът в големината на наказанието, в това да се прилага. Нарича се превенция. Това означава сигурно наказание, т.е. извършителят на 99 процента ще си понесе наказанието. Естествено трябва да има и градация - за първо нарушение по-леко наказание и т.н. У нас наруштелите на пътя на 99 процента са сигурни, че ще се измъкнат. Знаете как става. Корупцията убива. И на пътя и в болниците и където се сетите. Иначе в лошата Америка в някои щати трето нарушение на пътя значи затвор
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
въведете публично изпълнение на клизма и резултат ще има, най-много левите да нарушат заради безплатното удоволствие, но те колко да надвишат, а и като насъветват един/двама и ще се откажат
14
2
 
7
 
! Отговори
ДС преди 1 седмица
НЕИЗБЕЖНОСТТА на наказанието а не тежестта на самото наказание ще повлияе.
13
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Аз също съм озадачен от тази грижа за отр.епките, за условията им в затвора, от намаление на присъди и пр. А обикновеният кучета го ли, да блъска до живот, да мре от вирус или рак, да получи мизерна пенсия и тъй до безкрайност. В същото време размахват някакви милиарди напред - назад за какво ли не, то не беше зелена енергия, то не бе въоръжаване, помощи за Африка, та да се плодят ударно, спиране няма......
12
2
 
6
 
! Отговори
Kolchak преди 1 седмица
Много змии и змийки наизпълзяха в последно време в резултат на повишение на температурите или планът Ран-ът нещо не върви ....Тоя да се връща в историята , където му е мястото.Аре фуч!
11
0
 
12
 
! Отговори
голю босев преди 1 седмица
Престъпността храни съдебната система. Тя има интерес по малки присъди, но по чести.